Maa- ja metsätalous­valiokunta kannattaa veden yksityistämisen kieltämistä - Politiikka | HS.fi

Maa- ja metsätalous­valiokunta kannattaa veden yksityistämisen kieltämistä

Vesi on meidän -niminen kansalaisaloite keräsi helmikuussa 2020 tarvittavat 50 000 allekirjoitusta hieman yli vuorokaudessa.

Vesihuoltoa pidetään esimerkiksi huoltovarmuuden ja ihmis- sekä perusoikeuksien näkökulmasta tärkeänä.

10.6. 11:49 | Päivitetty 10.6. 12:30

Maa- ja metsätalousvaliokunta kannattaa vesihuollon yksityistämisen kieltämiseen tähtäävää kansalaisaloitetta.

Valiokunta edellyttää valtioneuvostoa aloittamaan valmistelutyön vesihuollon yksityistämisen kieltämiseksi. Tällä hetkellä julkisessa omistuksessa olevan vesihuollon tulisi sen mukaan säilyä jatkossakin kuntien omistuksessa ja määräysvallassa.

”Kansalaisaloitteiden päätyminen valmiiksi ja hyväksytyksi mietinnöksi ei ole itsestäänselvyys, ja mekin teimme laajan kuulemiskierroksen”, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk) tiedotustilaisuudessa.

Vesi on meidän -niminen kansalaisaloite keräsi helmikuussa 2020 tarvittavat 50 000 allekirjoitusta hieman yli vuorokaudessa.

Lue lisää: Kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi keräsi tarvittavat alle­kirjoitukset vuoro­kaudessa – ”Emme halua vesi­huollosta uutta Carunaa”, sanoo ministeri Leppä

Kalmari sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa ylpeä valiokunnastaan ja kehui sitä rohkeaksi ja kaukokatseiseksi.

”Maapallohan kuivuu aika kovaa vauhtia, ja nähtävissä on, että vedestä voi tulla tulevaisuudessa kiistaakin”, Kalmari perusteli asian tärkeyttä.

Kalmari korosti tiedotustilaisuudessa, että päätös yksityistämisen kieltämisestä olisi hyvä tehdä juuri nyt, sillä tulevaisuudessa kunnilla odotetaan olevan jopa nykyistäkin enemmän talousvaikeuksia.

Kalmarin mukaan uudistus olisi mahdollista tehdä niin, että kuntien itsehallinto-oikeus turvattaisiin.

Kansalaisaloitteen allekirjoittaneet esittivät, että eduskunta ryhtyisi valmistelemaan lakia, joka estäisi julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myymisen kaupallisille yksityisille toimijoille.

Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että valiokunnan edustajat ovat yksimielisen tyytyväisiä nyt valmistuneeseen mietintöön.

Valiokunta perustelee kantaansa sillä, että kansallisista vesivaroista sekä niiden riittävyydestä ja laadusta tulee pitää huolta. Vesihuolto koettiin tärkeäksi niin huoltovarmuuden kuin ihmis- ja perusoikeuksienkin näkökulmasta.

Valiokunta totesi vesihuollon olevan sellainen yhteiskunnan välttämättömyys­palvelu, jonka tavoitteet ovat ristiriidassa voiton maksimoimisen kanssa.

Lue lisää: Kannattaako Suomen vesi­huoltoa yksityistää? ”Näimme mitä tapahtui sähkön siirto­verkkojen kanssa”, sanoo Aalto-yliopiston professori

Lue lisää: Suomella on ällistyttävä aarre, jonka haluavat kaikki – Mitä meillä on edessämme, kun puhdas vesi hupenee ja muuttuu kauppatavaraksi?

Keskustelu veden yksityistämisestä leimahti alkuvuonna 2020.

Jyväskylän kaupunki alkoi valmistella kauppaa, jossa suuri osa kaupungin vesi­huollosta olisi siirtynyt yksityiseen omistukseen osana energia­yhtiötä. Myöhemmin Jyväskylä päätti keskeyttää selvitystyön, mutta hanke ehti saada suurta julkista arvostelua.

”Emme halua vesihuollosta uutta Carunaa”, sanoi esimerkiksi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) tuolloin.

Samankaltaisia suunnitelmia oli Ähtärissä Etelä-Pohjanmaalla.

Esimerkiksi Jari Myllykoski (vas) kiittelikin nyt tiedotustilaisuudessa kansalaisaloitteen allekirjoittajia siitä, että he reagoivat Jyväskylän ja Ähtärin suunnitelmiin nopeasti.

Valiokunnan mietintö on yksimielinen. Valiokunta vaatii selvitystä lakivalmistelun etenemisestä vuoden 2022 loppuun mennessä.

Lopullisesti kansalaisaloitteen hyväksymisestä päättää eduskunta. Jos aloite hyväksyttäisiin, olisi se yhteensä kolmas läpi mennyt kansalaisaloite.

Aiemmin eduskunta on hyväksynyt kansalaisaloitteet tasa-arvoisesta avioliittolaista ja äitiyslaista.

Lue lisää: Lähes tuhannesta kansalaisaloitteesta vain kaksi on hyväksytty – Kannattaako kansalaisaloite panna vireille?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat