Kallas STT:lle: Suomen matkustus­rajoitukset eivät ole vaikuttaneet maiden suhteisiin – Marinin mukaan työmatka­liikenteen aukaisua pohditaan ensi viikolla - Politiikka | HS.fi

Kallas STT:lle: Suomen matkustus­rajoitukset eivät ole vaikuttaneet maiden suhteisiin – Marinin mukaan työmatka­liikenteen aukaisua pohditaan ensi viikolla

Viron pääministeri Kaja Kallas vetosi perjantaina Helsingin Sanomissa Suomen pääministeriin Sanna Mariniin (sd) meriliikenteen vapauttamiseksi matkustusrajoituksista.

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Viron pääministeri Kaja Kallas tapasivat Helsingissä helmikuussa.

11.6. 11:27 | Päivitetty 11.6. 16:15

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoo, että hallituksen on määrä neuvotella ensi viikolla muun muassa Viron ja Suomen välisen työmatkaliikenteen avaamisesta.

Marinin ulostulo on vastaus Viron pääministeri Kaja Kallakselle, joka vetosi perjantaina Helsingin Sanomissa Suomen pääministeriin meriliikenteen vapauttamiseksi matkustusrajoituksista.

Poikkeuksellinen avoin kirje pääministeriltä toiselle on julkaistu perjantaina Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla.

Lue lisää: Viron pää­ministeri vetoaa Sanna Mariniin avoimessa kirjeessä: ”Suomen matkustus­rajoitusten vuoksi tuhannet virolaiset joutuvat valitsemaan perheen ja työn välillä”

”Hyvä Sanna, pyydän, että pääsisimme yhdessä sellaiseen ratkaisuun, jossa Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan”, Kallas kirjoittaa Marinille.

Kallas arvioi, ettei Suomen ja Viron välinen kiista rajaliikenteen avaamisesta ole vaikuttanut maiden välisiin suhteisiin. Hän kuitenkin näkee tilanteessa riskejä.

Hänen mukaansa Suomen ja Viron välinen lauttaliikenne pitäisi avata työmatkailijoille niin pian kuin mahdollista.

Kallaksen mukaan nykyinen tilanne, jossa osa Suomessa työskentelevistä virolaisista on käytännössä joutunut elämään erossa perheistään, on humanitaarinen ongelma.

Suomi on avannut työmatkaliikennettä vain lentoteitse. Satamissa työmatkaliikennettä on rajoitettu edelleen merkittävästi osin Viron ja Ruotsin Suomea heikomman koronavirustilanteen ja osin satamien terveysturvallisuuskapasiteetin rajallisuuden takia.

”Sisäministeriö on valmistelemassa jo ensi viikolle hallituksen neuvoteltavaksi esityksen siitä, miten työmatkustusta myös laivoilla ja maarajojen kautta avattaisiin terveysturvallisesti”, Marin vastaa hänelle Kallaksen kirjeen julkaisun jälkeen esitettyihin kommenttipyyntöihin kirjallisesti.

Näin Marinin vastaus kuuluu kokonaisuudessaan:

"Koronapandemia on rajoittanut rajojen yli liikkumista Suomen ja kaikkien rajanaapureidemme välillä.

Tautitilanteen helpottuessa niin Suomessa kuin Virossa voimme purkaa sisärajaliikenteen rajoituksia asteittain ja avata liikkumista terveysturvallisella tavalla. Rajoitukset ovat voimassa 27. kesäkuuta saakka.

Lentoliikenne työmatkoilla avattiin tällä viikolla ensimmäisenä, koska siinä matkustajamäärät ovat suhteellisen rajattuja ja hyvin hallittavissa. Lentoliikenteen avaaminen tarjosi mahdollisuuden kokeilla testaustoiminnan laajentamista vastaamaan kasvavia matkustajamääriä.

Myös muut työmatkaliikenteen muodot ollaan avaamassa. Sisäministeriö on valmistelemassa jo ensi viikolle hallituksen neuvoteltavaksi esityksen siitä, miten työmatkustusta myös laivoilla ja maarajojen kautta avattaisiin terveysturvallisesti."

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) kertoi lisäksi perjantaina Twitterissä, että hän oli keskustellut aiheesta Viron puhemiehen Jüri Rataksen kanssa.

Vehviläisen mukaan puhemiesten yhteinen toive on, että tilanteeseen löytyisi ratkaisu.

Viron pääministerin kirje on jatkumoa, jossa Kallas edeltävällä viikolla puhutteli Suomen Viron-suurlähettiläs Timo Kantolan Suomen maanantaina käyttöön ottamista matkustusrajoituksista.

Aiemmin kuluneella viikolla myös Viron ulkoministeri Eva-Maria Liimets kirjelmöi rajoituksista EU-komissaareille.

”Hyvä Sanna, pyydän, että pääsisimme yhdessä sellaiseen ratkaisuun, jossa Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan”, Kallas puhuttelee Marinia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat