Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen Elokapinan vaatimuksista: ”Olisi hyvä, että jokainen poliitikko ymmärtäisi tilanteen vakavuuden” - Politiikka | HS.fi

Ympäristö- ja ilmasto­ministeri Mikkonen Elo­kapinan vaatimuksista: ”Olisi hyvä, että jokainen poliitikko ymmärtäisi tilanteen vakavuuden”

Ympäristö- ja ilmasto­ministeri Krista Mikkonen (vihr) pitää liioiteltuina väitteitä siitä, ettei hallitus ottaisi ilmastokriisiä vakavasti.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) eduskunnan suullisella kyselytunnilla 27. toukokuuta 2021.

22.6. 2:00

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) kertoo olevansa Elokapina-ympäristöliikkeen kanssa samaa mieltä siitä, että ilmaston­­muutos­keskustelussa on parantamisen varaa.

Yksi torstaista saakka mieltään osoittaneen Elokapinan vaatimuksista on, että hallituksen olisi julistettava Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätila. Mikkonen ei pidä ajatusta mahdottomana.

”Olisi hyvä, että jokainen poliitikko ymmärtäisi tilanteen vakavuuden ja kiireellisyyden” , hän toteaa Helsingin Sanomille.

”Kuitenkaan sellaista hätätilaa, jossa julistettaisiin poikkeusolot ja otettaisiin valmiuslaki käyttöön, en näe tarkoituksenmukaisena. Kyllä ilmastotoimia pitää saada aikaan normaalissa päätöksenteossa.”

Mikkonen pitää hyvänä ajatuksena myös sitä, että ilmastopolitiikasta tiedotettaisiin nykyistä enemmän. Hänen mukaansa esimerkiksi ilmastopaneelilla voisi olla nykyistä suurempi rooli ilmastotieteestä viestinnässä.

Ilmastopaneeli on vuodesta 2011 toiminut riippumaton asiantuntijaelin, jonka tarkoituksena on edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ilmastokysymyksissä sekä antaa suosituksia hallituksen ilmastopoliittiseen päätöksentekoon.

Väitteitä siitä, että hallitus ei ottaisi ilmastokriisiä vakavasti, Mikkonen pitää kuitenkin liioiteltuina.

”Hallituksen ilmastopolitiikka perustuu tieteeseen. Meillä on muun muassa ilmastopaneeli, joka antaa tutkimukseen ja tieteeseen perustuvaa tietoa päätöksenteon tueksi.”

Mikkosen mukaan Suomi on tällä hetkellä matkalla hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu.

Tavoitteeseen päästäkseen hallituksen tulee syksyllä päästä sopuun useista Suomen ilmastopolitiikkaan liittyvistä päätöksistä. Kesän aikana lausuntokierrokselle lähtee ilmastolain uudistus ja syksyn budjettiriihen yhteydessä on määrä tehdä päätöksiä siitä, mistä Suomi hakee päästövähennyksiä seuraavaksi.

Mikkonen sanoo, että hallituksen täytyy nyt huolehtia siitä, että nämä päätökset saadaan tehtyä hallitusohjelman edellyttämällä tavalla.

Elokapina on osoittanut mieltään Helsingin keskustassa viime torstaista lähtien. Sunnuntaina poliisi hajotti mielenosoitukset Mannerheimintiellä ja Unioninkadulla, minkä jälkeen mielenosoittajat kokoontuivat Senaatintorille.

Mikkonen kävi jo perjantaina tapaamassa Elokapinan mielenosoittajia Mannerheimintiellä.

”Vien heidän viestinsä koko hallitukselle. Meidän on nopeutettava ilmastotoimia”, Mikkonen twiittasi vierailunsa jälkeen.

”Tietysti kansalaistottelemattomuus on yksi keino, mutta itse ajattelen poliittisena päätöksentekijänä, että näitä päätöksiä pitää pystyä tekemään politiikan puolella”, hän kommentoi Elokapinan keinoja ajaa näkemyksiään.

Mikkosen mukaan ilmastolain uudistamisen yhteydessä onkin mietitty keinoja, miten kansalaiset pystyisivät paremmin vaikuttamaan ilmastopolitiikkaan vaalien välillä muutenkin kuin mielenosoitusten kautta.

”Vaikuttamista pitää olla mahdollisuus tehdä muuallakin kuin äänestyskopissa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat