Kun sairaalahoidon tarve kasvoi keväällä tällaiseksi, hallitus julisti ”sulkutilan” – Voiko Marin vielä perääntyä yhteiskunnan avaamisesta? - Politiikka | HS.fi

Kun sairaala­hoidon tarve kasvoi keväällä tällaiseksi, hallitus julisti ”sulkutilan” – Voiko Marin vielä perääntyä yhteis­kunnan avaamisesta?

Pahenevasta tautitilanteesta huolimatta hallituksella on korkea kynnys ajaa kireämpiä rajoituksia. Koronapassi voi tulla laajasti käyttöön vain, jos rajoituksia kiristetään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja pääministeri Sanna Marin (sd) kertoivat hallituksen uusista toimista koronaepidemiaa vastaan tammikuussa, kun tautitilanne oli vaikeutumassa.

12.10. 19:06

Koronataudin vuoksi sairaalahoidossa oli maanantaina Suomessa 180 potilasta. Luku on lähes yhtä suuri kuin helmikuun lopulla, jolloin hallitus linjasi Suomeen kolmen viikon ”sulkutilan”. Nyt suunta on toinen.

Hallitus on lupaillut, että viimeisistäkin ravintoloiden rajoituksista luovutaan lokakuun aikana. Alueelliset viranomaiset ovat jo luopuneet koko maassa yleisötilaisuuksien ja kokoontumisten rajoituksista.

Rajoitusten purkamista perustellaan rokotuskattavuuden paranemisella. Sunnuntaina täysin rokotettujen osuus 12 vuotta täyttäneistä oli noin 73,6 prosenttia. Hallituksen tavoittelemaan 80 prosentin rajaan on siis vielä matkaa. Virus leviää, ja etenkin rokottamattomia mutta myös rokotettuja joutuu sairaalahoitoon.

Kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kuvasi elokuussa dramaattisesti Suomen olevan ”veitsenterällä”, hänelle jopa hieman naureskeltiin. Pääministeri Sanna Marin (sd) oli jo aiemmin elokuussa lomalta palattuaan luvannut, että hallitus pyrkii pitämään yhteiskuntaa auki.

Nyt ainakaan hallituksessa ei naureskella Kiurulle. Päättäjät ovat jälleen vaikeassa tilanteessa.

Kaksi viikkoa sitten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja ministeri Kiuru sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) virkamiehet vastustivat ravintolarajoitusten nopeaa höllentämistä. Kiurun tiukka linja kuitenkin hävisi, kun Marin asettui avaamisen kannalle.

Marin kiisti viime viikolla THL:n ja STM:n arvostelun rajoitusten liian nopeasta purkamisesta.

”Emme me voi pitää yhteiskuntaa suljettuna ja näitä rajoituksia voimassa vain sen vuoksi, että osa ihmisistä ei ole rokotetta halunnut ottaa”, pääministeri perusteli.

Paine rajoitusten purkamiseen on ollut suuri. Rajoitusten perusteleminen ihmisille ja yrityksille käy sitä hankalammaksi, mitä enemmän sairaalahoitoon joutuu rokotteen omasta tahdostaan hakematta jättäneitä suomalaisia.

Paine rajoitusten purkamiseen on ollut suuri.

Toisaalta toimia ennemmin tai myöhemmin tarvitaan, jos sairaalahoidon tarve kasvaa liian suureksi. Hallitus jo lähti ravintolarajoitusten nopeaan purkamiseen, sen olisi poliittisesti nyt kiusallista kääntää suuntaa.

Hallituslähteet sanovat taustakeskusteluissa, ettei rajoitusten kiristämisestä edes keskustella hallituksen sisällä. Tarkoituksena on yhä päästä purkamaan loputkin ravintolarajoitukset.

Hallituksessa toivotaan, että alueelliset viranomaiset pystyvät tarvittaessa hillitsemään epidemian leviämistä mahdollisimman kohdennetuilla rajoituksilla. Näin poliitikkojen ei tarvitsisi itse sotkeutua rajoitusten kiristämiseen.

Uuden palasen jo ennestään varsin monimutkaiseen rajoituspalapeliin tuo koronapassi. Sen käyttö tulee todennäköisesti mahdolliseksi tulevana lauantaina, kertoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) tiistaina.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen on toivonut, että koronapassi tulisi käyttöön mahdollisimman nopeasti esimerkiksi baareihin ja yökerhoihin – eli iltaelämän tilanteisiin, joissa tartuntariski on suuri.

Niiden kohdalla on yhä isot riskit, ja se koskee erityisesti rokottamattomia”, Salminen sanoi viime viikolla.

Hallituksen esitys kuitenkin mahdollistaa koronapassin edellyttämisen vain sellaisissa asiakastiloissa, joihin kohdistuu rajoituksia. Yritykset eivät voi edellyttää koronapassia, jos rajoituksia ei ole voimassa.

Tämänhetkisillä rajoituksilla koronapassi voi tulla käyttöön käytännössä vain yökerhoissa viidessä maakunnassa. Passi voi tulla laajemmin käyttöön vain, jos valtio tai alueet kiristävät rajoituksia.

Koronapassi voi periaatteessa helpottaa rajoitusten kiristämistä, koska yrityksillä olisi mahdollisuus jatkaa toimintaansa. Siitä huolimatta esimerkiksi hallituksen kynnys ravintoloiden rajoitusten kiristämiseen on tällä hetkellä varsin korkea.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat