Keskusta ja vihreät kiistelivät televisiossa maatalouden päästövähennyksistä, Ohisalo: ”Kyllä on röyhkeää” - Politiikka | HS.fi

Keskusta ja vihreät kiistelivät televisiossa maatalouden päästö­vähennyksistä, Ohisalo: ”Kyllä on röyhkeää”

Ylen A-talkissa torstaina vierailleet ministerit Jari Leppä (kesk) ja Krista Mikkonen (vihr) ottivat yhteen maatalouden ja turvesoiden päästöistä. Asiaan otti kantaa myös ministeri Maria Ohisalo (vihr).

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr).

15.10. 11:52

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kiistelivät torstaina Ylen A-talkissa Suomen maatalouden päästövähennyksistä.

Erityistä närää näytti herättävän kysymys turvemaita koskevasta politiikasta ja siitä, mikä puolue on ollut siitä vastuussa.

”Maatalouden kokonaispäästöt eivät ole vähentyneet, vaikka meillä on valtava joukko aktiivisia viljelijöitä, jotka ovat aktiivisesti tehneet toimia, joilla päästöjä vähennetään”, Mikkonen sanoi.

”Samanaikaisesti ennen kaikkea uusien turvemaiden raivaus on lisännyt päästöjä. Kokonaispäästötaso on pysynyt samana.”

Leppä nosti esiin, ettei keskusta ollut hallituksessa vuonna 2014, jolloin nykyinen ohjelmakausi on päätetty.

”Se [ohjelmakausi] on vihreiden tekemä, samalla tavalla kuin sen aikaisten muiden hallituspuolueiden tekemä.”

”Fokuksena oli silloin päästöjen vähentäminen ja ennen kaikkea valumien vähentäminen ja luonnon monimuotoisuus. Silloin ilmasto eivätkä ilmastopäästöt olleet fokus, vaan se oli päästöjen, valumien, vähentämisessä. Se on se iso ero nykyhetken keskusteluun.”

Mikkonen puolustautui sanomalla, että päästöt eivät ole vähentyneet koko vuosituhannen aikana, jolloin keskusta on usein ollut hallituksessa.

”Tämä ei ole yhden hallituskauden kysymys, vaan kyllä tässä on pitkältä aikaväliltä epäonnistuttu siinä, että autetaan ja tuetaan viljelijöitä niissä vähäpäästöisemmissä keinoissa.”

Kysymykseen siitä, mikä puolue on päättänyt mitä ja milloin, otti osaa myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo Twitterissä.

”Kyllä on röyhkeää väittää, että maatalouden tukipolitiikka olisi joku vihreiden tuote. Keskusta ja kokoomus [ovat] vastanneet maa- ja metsätalousministerin salkusta ikuisuuden, myös lähes koko 2000-luvun. Päästöt eivät ole vähentyneet”, Ohisalo kirjoitti.

Ministerit Leppä ja Mikkonen olivat kuitenkin torstaina samaa mieltä maataloussektorin päästövähennystavoitteista.

Molemmat puolsivat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n laatimaa skenaariota, jossa ehdotetaan maataloudelle noin 30 prosentin päästövähennystavoitetta vuoteen 2035 mennessä.

Lepän kanta päästövähennystavoitteisiin on muuttunut alkusyksystä, sillä vielä syyskuussa hän ei HS:n haastattelussa kannattanut niiden asettamista.

”Pidän aika ongelmallisena sitä, että vähän kaikilta tuppaa unohtumaan, että maatalouden keskeisin tehtävä on tuottaa ruokaa. Tämän pitää olla keskiössä. Se ei tietenkään tarkoita, että tämän varjolla voidaan olla tekemättä mitään, ei tietenkään. Mutta toimia pitää tehdä ruoan ehdoilla”, Leppä sanoi syyskuussa.

Mikkoselle Lepän kannanmuutos tuli yllätyksenä. Hänen mukaansa toimialan selkeät päästövähennystavoitteet ovat kannustavat niitä viljelijöitä, jotka ovat jo toimineet aktiivisesti.

”Olen iloinen, että ministeri Leppä on nyt itsekin nähnyt, että päästövähennystavoitteen asettaminen on tärkeää. Muilta aloilta olemme nähneet, että julkisesti esiin tuotu tavoite antaa toimijoille selkärankaa”, Mikkonen sanoi HS:lle perjantaina.

”Esimerkiksi teollisuudessa asetettuihin tavoitteisiin sitoutuminen on antanut myös valtiolle välineen auttaa, kun ala on itse sitoutunut.”

Kyseessä ei ole viime päivien ainoa kiista, jossa hallituspuolueet ovat olleet tukkanuottasilla. Torstaina keskusteltiin laajasti kulttuuriin kohdistuneista leikkauksista.

Pääministeri, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ilmoitti torstaina Twitterissä, että puolue haluaa perua kulttuurileikkaukset. Samoilla linjoilla oli myös Ohisalo. Kyse on hallituksen omista päätöksistä, jotka lankeavat osittain keskustalaisen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen tontille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat