Pääministeri Marin: Veikkauksen edunsaajien leikkaukset perutaan sataprosenttisesti - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin: Veikkauksen edun­­saajien leikkaukset perutaan sata­prosenttisesti

Asiasta roihahti kuluvalla viikolla yllättäen julkinen kiista, joka on hiertänyt myös hallituspuolueiden välejä.

15.10. 12:43 | Päivitetty 15.10. 22:30

Hallitus on päässyt sopuun kulttuuritoimijoiden ja muiden Veikkauksen edunsaajien rahoituksesta. Sopua edelsi hallituksen johtoviisikon neuvottelut siitä, voidaanko ensi vuonna edunsaajia uhkaavat leikkaukset vielä perua.

Asiasta roihahti kuluvalla viikolla yllättäen julkinen kiista, joka on hiertänyt myös hallituspuolueiden välejä. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa perjantai-iltana, että hallitus korvaa kaikille Veikkauksen edunsaajille tuet sataprosenttisesti. Kyse ei siis ole vain kulttuurialan, vaan myös urheilun, tieteen, nuorisotyön sekä sosiaali- ja terveysjärjestöihin kohdistuneiden leikkauksien perumisesta.

Marin kertoi, että kokonaisuus viedään eduskuntaan täydentävässä talousarvioprosessissa. Budjettivarojen osuus kokonaisuudessa on 47 miljoonaa euroa. Loput 30 miljoonaa euroa muodostuvat arpajaisverosta ja jakamattomasta varasta.

Marin perusteli päätöstä kompensaatiosta esimerkiksi koronatilanteella.

"Tunnistamme, että koronatilanne ollut erittäin vaikea. Nyt kun lähdemme taas yhteiskuntaa avaamaan, edunsaajien kenttä niin kulttuuri- liikunta- kuin sosiaali- ja terveysalalla tulee olemaan merkittävässä roolissa ja siksi haluamme järjestöjen toimintaa tukea", Marin sanoo.

Pääministeri Sanna Marin kertoi Veikkauksen rahapelituottojen kompensaatiosta medialle Helsingissä perjantai-iltana.

Marinille esitettiin tiedotustilaisuudessa kysymys siitä, löytyykö hallitukselta aina loputtomasti rahaa niille, jotka sitä pyytävät.

"Tämäkin ratkaisu on sovittu hallituksen menokehyksen sisällä. Menokehyksen sisältä on löydetty rahoitusta näille kohteille, eikä se ole pois muista kohteista. Kyse on siitä, että käytämme jakamatonta osuutta, ja nyt haluamme kohdistaa sitä erityisesti näille eri alojen toimijoille, koska he ovat kärsineet tästä kriisistä paljon."

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kommentoi sopua lyhyesti Twitterissä. Saarikon mukaan Marin vaati kulttuurin rahoitukselle täyttä kompensaatiota, kun hän itse piti tärkeänä, että ”ratkaisu on kaikille Veikkauksen edunsaajille sama”.

Marin ei suostunut suoraan kommentoimaan välejään keskustalaiseen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviseen.

"Pääministerillä ja hallituksen ministereillä on aina toimivat välit."

”Ehkä kuitenkin kaikkein ratkaisevinta on se, että me löysimme ratkaisun näiden toimijoiden tilanteeseen”, Marin totesi.

Myöhemmin Marin kuitenkin toisti harmittelunsa siitä, että ministeri Kurvinen toi leikkauslistansa julki etukäteen, vaikka tiesi hallituksen viisikon vielä käsittelevän asiaa.

Hallituksen kiista Veikkaus-varojen leikkauksista alkoi tiistaina ja kärjistyi erityisesti Marinin ja Kurvisen välillä. HS käy läpi, mistä kiistassa on ollut kyse.

Kaikki alkoi Kesärannan juhlasta

Tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen piti tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi ensi vuonna kulttuuritoimijoille tulossa olevista 18 miljoonan euron leikkauksista. Tämä herätti paljon huomiota, koska pääministeri Marin oli yhdessä Kurvisen kanssa tavannut vain kaksi päivää aiemmin tunnettuja suomalaisia muusikoita pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Osa muusikoista tulkitsi, että pääministeri käytti heitä hyväkseen kutsumalla heidät juhlimaan juuri ennen leikkausten julkistamista.

Lue lisää: Marin pahoitteli Instagramissa Kesärannan tilaisuudesta noussutta kuohuntaa

Leikkausten koko on ollut tiedossa keväästä saakka

Ajoitus on kuitenkin mitä ilmeisimmin sattumaa. Leikkaukset ovat nimittäin olleet tiedossa jo keväästä saakka.

Kyse ei edes ole leikkauksista sanan varsinaisessa mielessä. Taustalla on Veikkauksen rahapelitoiminnan tuottojen ennustettu väheneminen, joka johtuu muun muassa rahapeliautomaattien vähentämisestä. Rahapelituotoilla on pitkään tuettu muun muassa kulttuuria, urheilua, tiedettä sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä.

Hallitus korvasi menetykset täysimääräisesti edunsaajille vuosiksi 2020–2021. Kevään kehysriihessä hallitus päätti rikkoa menokehyksensä eli sovitun menokaton, jotta myös vuosina 2022 ja 2023 edunsaajille voidaan hyvittää iso osa rahapelituottojen vähenemisestä. Ensi vuonna valtio tukee edunsaajia budjettiesityksen mukaan 330 miljoonalla eurolla, mutta se ei riitä enää korvaamaan kaikkia rahapelituottojen menetyksiä.

Siksi hallitus tiedotti heti kehysriihen jälkeen, että vuonna 2022 rahoitus taiteelle, liikunnalle, nuorisotoiminnalle ja tieteelle vähenee noin 40 miljoonaa euroa. Siitä taiteen osuus on noin 18 miljoonaa euroa. Leikkaukset jäivät hallituspuolueiden yhteisestä sopimuksesta mukaan hallituksen syyskuussa sopimaan budjettiesitykseen. Kurvinen esitteli tarkemman leikkauslistan hallituskumppaneille syyskuun lopulla. Nyt nämä leikkaukset siis perutaan.

Pääministeri Marin sekä tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen tapasivat musiikkialan vaikuttajia pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa sunnuntaina.

Marin halusi, ettei Kurvinen kertoisi leikkauksista

Tämän viikon tiistaina tiede- ja kulttuuriministeri kertoi kulttuurialan toimijoille, miten jo aiemmin kerrotut leikkaukset tarkemmin jakautuvat alan sisällä. Marinin ja Kurvisen kertoman mukaan pääministeri kuuli tilaisuudesta vasta tiistaiaamuna ja yritti saada Kurvista perumaan sitä.

Pääministeri ei omien sanojensa mukaan halunnut, että kulttuuritoimijoita järkytettäisiin leikkauslistalla. Hänen mukaansa hallituksessa oli ollut vielä halua etsiä ratkaisuja leikkauksien estämiseksi.

Kurvinen taas katsoi, ettei hän voinut lyhyellä varoajalla perua isoa tiedotustilaisuutta ilman erityistä syytä. Syy ei voinut olla vain se, että leikkauksista puhuminen näyttäisi pahalta sunnuntaina Kesärannassa järjestetyn juhlan jälkeen.

Eduskuntakin oli vaatinut ministeriöltä tietoa leikkausten kohdentumisesta, ja alan toimijoiden piti saada kuulla ne voidakseen valmistautua ensi vuoteen. Mistään lisärahoituksesta ei ollut eikä ole päätöksiä, joten Kurvinen ei voinut tuudittautua sellaiseen.

Marin ja Kurvinen eivät olleet tyytyväisiä toistensa toimintaan.

Hallitus lupailee lisärahaa, myös muut kuin kulttuuri haluavat sitä

Keskiviikkona ja torstaina eri hallituspuolueiden johtajat alkoivat pääministeri Marinia myöten lupailla, että hallitus haluaa perua kulttuurin leikkaukset.

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla nähtiin erikoinen tilanne, kun hallituspuolueiden kansanedustajat alkoivat haastaa hallitusta leikkauksista.

Kun hallitus vihjasi rahahanojen aukeavan, myös muut Veikkauksen edunsaajat kuin kulttuuritoimijat ilmoittivat vaativansa leikkausten perumista. Liikuntaan ja urheiluun olisi näillä näkymin kohdistumassa 12 miljoonan euron leikkaus, tieteeseen 8 miljoonan euron leikkaus ja nuorisotyöhön 4 miljoonan euron leikkaus.

Lisäksi sosiaali- ja terveysalan järjestöille jaettavat avustukset ovat rahapelitoiminnan tuottojen vähenemisen vuoksi supistumassa ensi vuonna noin 30 miljoonaa euroa. Torstaina sote-järjestöt vaativat, että myös niitä koskevat leikkaukset on peruttava, jos kulttuurialan leikkauksista luovutaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat