Kurvisen toiminta paljasti taas jännitteet hallituksessa: keskustassa ministeriä pidetään suoraselkäisenä, Sdp:n riveissä käytös näyttäytyy julkisuuskampanjana - Politiikka | HS.fi

Kurvisen toiminta paljasti taas jännitteet hallituksessa: keskustassa ministeriä pidetään suora­selkäisenä, Sdp:n riveissä käytös näyttäytyy julkisuus­kampanjana

Kurvisen taustajoukoista kerrotaan, että ministeri on poikki ja pinoon -mies, joka ei piiloudu hallintonsa taakse vaan kertoo ikävät uutiset itse, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen tiistaina tiedotustilaisuudessa ja pääministeri Sanna Marin perjantai-illan tiedotustilaisuudessa.

16.10. 19:03

Pääministeri Sanna Marin (sd) onnistui myöhään perjantai-iltana valtioneuvoston linnan käytävällä äkkiseltään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa vaivoin säilyttämään tyyneytensä.

Hän kertoi hallituksen löytäneen ratkaisun sille, että Veikkauksen edunsaajajärjestöille kaavaillut leikkaukset perutaan sataprosenttisesti.

Ruumiinkielestä näki, että kulunut viikko ja hallituspuolueiden puheenjohtajien eli viisikon tiedotustilaisuutta edeltänyt neuvonpito oli koetellut pääministeriä, vaikka median kysymyksiinkin Marin vastasi yhä konemaisen ”oikeaoppisesti”.

Kun Sanna Marinilta esimerkiksi kysyttiin, miksi keskustan tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) ”heitettiin bussin alle”, Marin vastasi itse pitävänsä tärkeänä sitä, että neuvottelutulos on saavutettu ja ratkaisu tilanteeseen on saatu.

Kysymykseen siitä, millaiset välit Marinilla ja ministeri Kurvisella on nyt, Marin sivuutti kommentoimalla, että ”pääministerillä ja hallituksen ministereillä on toimivat välit”.

Taustalla oli Marinin julkisesti lausuttu viikolla lausuma hämmennys siitä, että Kurvinen oli vastoin pääministerin pyyntöä pitänyt tiedotustilaisuuden Veikkauksen edunsaajien leikkauksista, vaikka Kurvinen tuolloin tiesi, että asiasta päätetään vasta myöhemmin hallituksen viisikon kesken.

Ministeri Kurvisen toimintaa Marin ei suostunut kysyttäessä jälkikäteen arvioimaan.

”Minulle on tärkeintä se, että nyt saimme ratkaisun aikaiseksi”, Marin kiersi kysymyksen.

”Jo viime viikolla itselleni oli selvää, että me tulemme tämän edunsaajien tilanteen ja etsimän ratkaisua rahoitustilanteeseen, koska oli selvää, että nämä rahoitusleikkaukset ovat johtamassa kohtuuttomaan tilanteeseen”, hän jatkoi.

Kun Marinilta kysyttiin, onko hänellä ministeri Kurviselle annetun julkisen ripityksen jälkeen jokin viesti keskustalle hallituksen toimintatavoista, vastaus oli niukka.

”En lähde viisikon keskusteluita sen tarkemmin avaamaan.”

Pääministeri Sanna Marin perjantain tiedotustilaisuudessa.

Marin totesi olleensa pitkin viikkoa erittäin pahoillaan siitä, että Kurvisen julkistama lista on aiheuttanut kulttuurikentälle ja myös muille järjestöille ja toimijoille epätietoisuutta.

”Itse olisin mielelläni toiminut niin, että viisikko olisi ensin käynyt läpi tämän kokonaisuuden yhdessä läpi, etsinyt neuvotteluratkaisun, kertonut siitä yhdessä ja sitten olisimme ehkä välttäneet tämänkaltaisen hämmennyksen kuin tällä viikolla on ollut, mutta nyt täytyy katsoa eteenpäin”, Marin sanoi.

Mutta mitä viisikon neuvonpidossa perjantaina sovittiin? Ja puhuttiinko siitä, miksi tämän hallituksen täytyy aina löytää ratkaisunsa ikään kuin vaikeimman kautta?

Demarileiristä kerrotaan, että viisikon neuvonpito alkoi perjantaina neljältä, ja ratkaisu oli valmis suhteellisen vaivatta jo kahdeksalta.

Veikkauksen eri osien yhdistymisen seurauksena rahapeliyhtiöllä oli valtion varoihin siirrettynä eri tuloutuskäytäntöjen takia yli sadan miljoonan euron vararahasto, josta yhdessä arpajaisveron alennuksen aiheuttaman tulojen avulla varat saatiin kursittua kokoon sukanvarressa piilossa olleista varoista.

Loput 47 miljoonaa euroa löytyivät kehyksen jakamattomista varauksista.

Näin ongelma saatiin ratkaisua suhteellisen yksinkertaisesti budjetin kehyksien sisällä lisävelkaa ottamatta.

Vasemmistoliitto oli ilmoittanut ensimmäisenä kolme viikkoa aiemmin, että se tuo euromääräisen esityksensä hallitukseen vaatien kulttuurin edunsaajien budjettiin tehtyjen leikkausten perumista.

Jo sen jälkeen Sdp:n mielestä oli selvää, että keskustan täytyi ymmärtää asian siirtyvän viisikon ratkaistavaksi.

Sdp:ssä Kurvisen toimi nähtiin jonkin­laisena keskustan julkisuus­kampanjana.

Keskustalähteiden mukaan Antti Kurvinen näki asian toisin.

Hänestä budjettikirjaus oli sitova, osa leikkauksista oli jo vuotanut järjestöjen tietoon ja eduskunnasta oli tehty tietopyyntö leikkauslistasta, eli se oli tulossa joka tapauksessa julki.

Silloin suoraselkäinen poikki ja pinoon -mies ei piiloudu hallintonsa taakse vaan kertoo ikävät uutiset itse tiedotustilaisuudessa, Kurvisen taustajoukoista kerrotaan.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen tapasi mediaa Helsingissä 12. lokakuuta.

Sdp:ssä Kurvisen toimi nähtiin kuitenkin jonkinlaisena keskustan julkisuuskampanjana.

”Keskusta on kuin klaani, jolla ei ole niin yhdistävää linjaa. Asioita tarkastellaan yksittäisten voittojen kautta, potkitaan nilkoille”, yksi demari kuvaa hallituksen keskeistä jännitettä.

Hallituksen kaatuminen ei HS:n lähteiden mukaan ollut sentään esillä.

”Mitä hyötyä meille olisi Marinin aseman heikentämisestä”, vastaa kritiikkiin hallituksen keskustalähde.

Hänen mukaansa keskusta haluaa varmistaa, että hallitus on kykenevä tekemään vaikeitakin leikkauksia.

Perjantaina viisikon neuvotteluissa lähtökohtana oli vasemmistoliiton esittämä lähtökohta siitä, että ensi vaiheessa olisi peruttu ainakin kulttuuritoimijoihin kohdistuneet leikkaukset.

Tämän jälkeen urheilun ja nuorisotyön leikkaukset olisi hoidettu talousarvion täydennyksenä.

Keskustelujen aikana kaikille kävi kuitenkin nopeasti ilmi, että urheilun ja nuorison ratkaisun viivyttämisestä alkaisi seuraava poliittinen huuto.

Siksi asia päätettiin hoitaa kertarysäyksellä, kun siihen löytyi varatkin.

”Meille oli tärkeää, että ratkaisu löytyi kehysten sisältä”, Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Hänen mukaansa ratkaisu löytyi lopulta yllättävänkin helposti.

Henrikssonin mukaan Rkp pitää tärkeänä, että kehyksistä ei lipsuta ja että 110 miljoonan euron työllisyyspäätökset tehdään sovitusti helmikuussa.

Psykologisesti joillekin viisikon jäsenille oli yllätys, että ministeri Kurvinen oli tiistaiaamuna kieltäytynyt noudattamasta pääministerin pyyntöä peruuttaa tiedotustilaisuus.

”Kuuntelisin ja sanoisin, että se sopii. Tällainen ei saisi olla arvovaltakysymys. Meillä on pääministeri, joka johtaa hallituksen politiikkaa”, eräs viisikon kokousta seurannut kommentoi HS:lle.

Muitakin syitä Kurvisen vastarintaan on helppo keksiä. Nuorilla poliitikoilla on usein kiire näyttää leijonankyntensä, ja Sanna Marinin nopeat liikkeet oman henkilöbrändin rakentajana voivat ahdistaa.

Kun kannatus vuotaa oppositiopuolueisiin, tekee ehkä mieli olla hallituksessa vastarannan kiiskenä.

Näyttää myös siltä, että keskusta ei ole vieläkään sopeutunut olemaan hallituksen toiseksi suurin puolue.

”Pitkän aikaa on tuntunut, että hallituksella menee paremmin. Mutta yks kaks palattiin kevään tunnelmiin”, hallituslähde sanoo.

Hallituksen kaatuminen ei HS:n lähteiden mukaan ollut sentään esillä.

”En kovin dramaattisena nähnyt”, yksi keskusteluja seurannut lähde kertoo.

”Asian käsittelyn puolesta tämä olisi voinut mennä normaalissa prosessissa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat