Kurvinen on tyytyväinen leikkausten perumisesta, mutta haastaa yhä Marinin: ”Ei pääministeriltä pidä pyytää lupaa tekemisiin” - Politiikka | HS.fi

Kurvinen on tyytyväinen leikkausten perumisesta, mutta haastaa yhä Marinin: ”Ei pääministeriltä pidä pyytää lupaa tekemisiin”

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen katsoo toimineensa ministerin virkavastuun mukaisesti, kun hän ei noudattanut pääministerin pyyntöä leikkauslistaa koskevan tiedotustilaisuuden perumisesta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen tapasi mediaa Helsingissä 12. lokakuuta 2021 ja kertoi miten rahapelitoiminnasta rahoitusta saavien edunsaajien valtionrahoitusta leikataan ensi vuonna.

16.10. 14:25

”Totta kai olen tyytyväinen, että vaikeat leikkaukset saadaan peruttua”, kommentoi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) hallituksen viisikon perjantai-iltana tekemää ratkaisua, jossa Veikkauksen edunsaajille kaavaillut Kurvisen esittämät leikkaukset perutaan kokonaan.

Kurvinen sanoo HS:lle olevansa erityisen tyytyväinen siitä, että myös urheilun ja nuorisotyöhön kaavaillut leikkaukset peruttiin.

”Ei menty vain kulttuuri edellä.”

Kurvinen korostaa sitä, kuinka pahasti korona on iskenyt myös urheiluun, jossa on paljon ihmisiä töissä.

”Liikuntapaikkarakentaminen olisi mennyt jäihin, jos leikkaukset olisivat toteutuneet.”

”Kun kulttuurin lisäksi tehtäviini kuuluu myös nuorisotyö ja liikunta, olisin pitänyt jopa torsona ja epäreiluna, jos vain kulttuurin leikkaukset olisi peruttu .

”Olen tosi helpottunut ja huojentunut, tämä helpottaa syksyäni.”

Lue lisää: Pääministeri Marin: Veikkauksen edun­­saajien leikkaukset perutaan sata­prosenttisesti

Kurvinen muistuttaa, että Veikkauksen tulojen hiipumisesta vuonna 2023 aiheutuvat leikkaukset on silti yhä ratkaisematta.

”Veikkauksen kokonaisuudistus on tärkeä asia. Sille pitää löytyä parlamentaarinen sopu.”

Kurvinen ei niele pääministeri Sanna Marinin (sd) häneen kohdistamaa kritiikkiä siitä, että hänen olisi Marinin pyytäessä ollut syytä peruuttaa tiedotustilaisuus, jossa kerrottiin budjetin vaatimien leikkausten kohdentumisesta.

Marinin mielestä näin aiheutettiin edunsaajille tarpeetonta epävarmuutta, kun Kurvinen tiesi, että asiasta neuvotellaan vielä hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken.

Asia oli tullut julki kolme viikkoa sitten, kun vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ilmoitti puolueensa vaativan kulttuurialan leikkausten perumista.

”Joudun toimimaan virkavastuulla. Ei se, että Li Andersson laittaa jonkun twiitin asiasta muuta mitään”, Kurvinen linjaa.

Kurvinen kertoo kysyneensä valtiovarainministeri Annika Saarikolta (kesk), onko lisävaroja leikkausten estämiseksi olemassa. Kun niitä ei ollut, hänen oli toimittava virkavastuulla toimivan ministerin mukaan.

Lisäpainetta leikkauslistan julkistamiseen toi se, että eduskunnan valtiovarainvaliokunta oli pyytänyt leikkauslistan nähdäkseen.

Sieltä se olisi opposition kautta vuotanut median tietoon nykymenolla alle puolessa tunnissa, Kurvinen arvioi.

”Olisi epäreilua kenttää kohtaan, jos sen olisi lukenut lehdestä. Olen saanut kulttuurialalta pelkästään kiitosta siitä että kerron avoimesti asioista.”

”Minä toimin budjetin ja kehyksen mukaan. Jos salailu ja asioiden piilottelu on parempaa, se ei ole virallista linjaa. Reiluinta on kertoa asiat rehellisesti ja avoimesti.”

Kurvinen kritisoi avoimesti sitä, että pääministeri puuttui hänen tekemisiin ministerinä.

”Ei pääministeriltä pidä pyytää lupaa tekemisiin. Ei hän ole diktaattori, joka päättää ministerien asioista. Ministeri vastaa itse”, Kurvinen linjaa.

Jokaisella ministerillä on seurantaministeri, joka tarkistaa toisen puolueen ministerin asiat, Kurvinen muistuttaa.

”Sdp:llä se on minun osalta [liikenne- ja viestintäministeri] Timo Harakka.

Jos pääministerin ohjausvaltaa halutaan kasvattaa, se vaatii Kurvisen mielestä pelisääntökeskustelun, koska siinä poikettaisiin hänen mielestään vuosikymmeniä jatkuneesta linjasta.

Kurvinen kertoo, että vaikka esimerkiksi Marin ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko olivat puhuneet etukäteen Veikkaus-leikkausten kohtalosta, niin asian tiimoilta viisikko kokoontui ensimmäisen kerran neuvottelemaan vasta perjantaina.

”Onneksi ratkaisu löytyi.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat