Keskustan kansanedustajat kritisoivat rankasti Sanna Marinin toimintaa viime viikon Veikkaus-riidassa: ”Tämä on kestämätön tie” - Politiikka | HS.fi

Keskustan kansanedustajat kritisoivat rankasti Sanna Marinin toimintaa viime viikon Veikkaus-riidassa: ”Tämä on kestämätön tie”

Keskustan kansanedustajat ovat tyytymättömiä muun muassa jo aiemmin tehtyjen yhteisten päätösten perumiseen.

Kansanedustaja Jouni Ovaska, pääministeri Sanna Marin ja kansanedustaja Joonas Könttä.

18.10. 14:05 | Päivitetty 18.10. 14:18

Viime viikolla roihahtanut julkinen kiista Veikkauksen edunsaajien rahoituksesta on saanut osan keskustapuolueen kansanedustajista kyseenalaistamaan pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen päätöksentekokyvyn ja hallitusyhteistyön toimivuuden.

Taustalla on kiista Veikkauksen tuottojen edunsaajiin eli muun muassa kulttuuri-, urheilu- ja nuorisojärjestöihin kohdistuvista leikkauksista, jotka hallitus päätti lopulta perua kokonaan.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Veikkauksen edun­­saajien leikkaukset perutaan sata­prosenttisesti

Keskustan riveistä on nyt kuulunut tyytymättömiä puheenvuoroja muun muassa Marinin talouspolitiikkaan ja hallituksen päätöksentekokykyyn liittyen.

Ratkaisu leikkausten perumisesta oli sinänsä odotettu, mutta ratkaisuun johtanut prosessi oli täysin epäonnistunut, sanoo esimerkiksi kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk).

”Itselleni jäi kuva, että onko päätös tehty julkisen paineen takia. Pitäisi olla selvät pelisäännöt, että miten nämä prosessit toimivat.”

Hän myös ihmetteli perjantaina Twitterissä, että ”kauanko tätä Marinin talouspolitiikkaa vielä pitää kestää”. Keskusta on samassa hallituksessa demareiden kanssa, joten eikö se ole myös keskustan talouspolitiikkaa valtiovarainministeri Annika Saarikon johdolla?

”Kommentti liittyi päätösten perumiseen ennen kaikkea. Pääministeri käytti nyt omaa arvovaltaansa, jolla vei prosessin loppuun, ja Saarikko joutui välikäteen”, Ovaska sanoo.

Myös kansanedustaja Joonas Könttä (kesk) kritisoi hallituksen päätöksentekoprosessia ”poukkoilevaksi”, varsinkin kun ottaa huomioon, että Veikkauksen varojen väheneminen sekä koronaepidemian vaikutukset kulttuuri- ja liikuntapuoleen ovat olleet jo pitkään tiedossa.

”Pääministeri perusteli leikkausten perumista uudella tiedolla, mutta minulle ei ainakaan ole valjennut, mitä se uusi tieto oli”, Könttä sanoo.

Twitterissä hän viittasi Marinin järjestämään musiikkialan toimijoiden tapaamiseen Kesärannassa ”Suomen kalleimpina kotibileinä”. Köntän mukaan ei ole lähtökohtaisesti hyvä asia, että jo tehtyjä päätöksiä muutetaan siksi, että kyseinen ala pitää kovaa ääntä.

”Eihän hiljaisilla ja vähäosaisilla toimijoilla ole samanlaisia edunvalvojia tai some-vaikuttajia takanaan, eikä heitä kutsuta Kesärantaan juhlimaan. Tämä on siksi aika kestämätön tie.”

”Pääministeri perusteli leikkausten perumista uudella tiedolla, mutta minulle ei ainakaan ole valjennut, mitä se uusi tieto oli.”

Kritiikkiä saa myös Marinin puuttuminen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk) toimintaan. Marin olisi toivonut, ettei Kurvinen olisi pitänyt viime tiistaina tiedotustilaisuutta rahoitusleikkauksista ja yritti saada tätä perumaan tilaisuutta.

Lue lisää: Kurvinen on tyytyväinen leikkausten perumisesta, mutta haastaa yhä Marinin: ”Ei pääministeriltä pidä pyytää lupaa tekemisiin”

Lue lisää: Pääministeri Marin moittii Kurvista kulttuurialan leikkauslistan julkaisemisesta: ”Tämän viikon keskustelu on ollut erittäin vahingollinen”

Könttä ihmettelee, miksi jo keväällä yhdessä tehtyjä päätöksiä aletaan pyörtää sen jälkeen, kun ministeri esittelee leikkauksia kyseiselle sektorille.

”Kokonaisuus antaa aika sekavan kuvan hallituksen päätöksentekokyvystä. Eikä ole Marinilta osoitus hyvästä johtajuudesta, että suorasti tai epäsuorasti haukutaan oman hallituksen ministeriä”, Könttä sanoo.

Hallitusyhteistyö keskustan ja Sdp:n välillä voi haastateltujen keskustalaisten mukaan edelleen jatkua, mutta täysin vankalla pohjalla hallitus ei vaikuta olevan.

”Hallituksen ainoa liima on hallitusohjelma. Niin kauan kuin sitä noudatetaan, pystymme menemään eteenpäin”, Joonas Könttä toteaa.

Hänen mukaansa olennaista on hallituksen toimintakyky ja puolueiden luottamus toisiinsa. Könttä peräänkuuluttaakin tiiviimpää yhteydenpitoa hallituspuolueiden välillä.

Myös Jouni Ovaska uskoo, että hallituksen on syytä käydä pelisääntökeskustelua. Hän korostaa luottamusta ja avoimuutta, jotka ovat toimivan yhteistyön edellytys.

”Jos yhtäkkiä tehdäänkin muutoksia, ei niitä vain ilmoitella Twitterissä”, Ovaska sanoo.

"Tämä tapaus on ehkä tärkeä muistutus siitä, että vastaavia ei voi tulla enää kovin montaa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat