Opintotuen tuloraja nousemassa 20–25 prosentilla ensi vuodeksi, lakiesitys pian eduskuntaan - Politiikka | HS.fi

Opintotuen tuloraja nousemassa 20–25 prosentilla ensi vuodeksi, lakiesitys pian eduskuntaan

Opintotuen tulorajoja on määrä korottaa määräaikaisesti. Alun perin hallitus lupasi uudistusta vain ensi vuoden ajaksi. Yli 60-vuotiaille lupailtu työtulo­vähennys ei sen sijaan vielä etene ensi vuonna.

Kela on perinyt vuosittain takaisin opintotukea lähes 40 000 opiskelijalta tulorajojen ylittymisen vuoksi.

19.10. 17:03

Opiskelijat päässevät ensi vuonna paiskimaan töitä ja ansaitsemaan hieman enemmän kuin tänä vuonna ilman, että opintotukea pitäisi maksaa takaisin. Opintotuen tulorajoihin saataneen nimittäin 20–25 prosentin korotus.

HS:n tietojen mukaan lakiluonnos opintotuen tulorajojen korotuksesta lähtee lausunnoille lähiaikoina, eli tällä tai ensi viikolla.

Esityksellä alkaa olla jo kiire, sillä se on aikataulutettu täydentävään talousarvioon. Niinpä lausuntoaikakin on lyhyt.

Vielä ensi vuonna ei sen sijaan toteudu hallituksen ikäihmisille lupaama pikainen työllisyystoimi, vaan se vaatii pidempää valmistelua. Aikaisintaan asia etenee vuonna 2023.

Yli 60-vuotiaita töihin houkuttelemaan tarkoitetun korotetun työtulo­vähennyksen valmistelu pysähtyi jo valtiovarain­ministeriöön, sillä ikärajan katsottiin aiheuttavan perustus­laillisia ongelmia.

Molemmat esitykset liittyvät ensi vuoden budjettiin, ja niiden tavoitteena on lisätä työllisyyttä.

Opintotuen tulorajojen korotus olisi voimassa määräaikaisesti. Alun perin puhuttiin vain vuoden määräajasta, mitä esimerkiksi opiskelija­järjestöt ovat pitäneet sitä aivan liian lyhyenä aikana.

Valmistelussa onkin tarkasteltu myös muita vaihtoehtoja, mutta pysyväksi muutosta ei HS:n tietojen mukaan esitetä.

Opintotukiesitystä on valmisteltu valtiovarain­ministeriössä ja opetus- ja kulttuuri­ministeriössä sen jälkeen, kun hallitus syyskuussa antoi budjettiesityksensä.

Tulorajojen korotus oli yksi valtiovarain­ministeriön kansliapäällikön Juha Majasen johdolla listatuista nopea­vaikutteisista ja kustannus­tehokkaista keinoista lisätä työllisyyttä ja vastata yritysten osaajapulaan.

Tulorajojen maltillisen korotuksen arvioitiin tuovan noin 1 800 työllistä lisää. Korotuksen maltillisuutta perusteltiin sillä, ettei työssäkäynti pitkittäisi opintoja.

Opintotuen tulorajoihin on vaadittu lakialoitteissa ja asian­tuntijoiden raporteissa myös tuntuvampia, jopa 50 prosentin korotuksia. Vuosi sitten syksyllä valtiovarain­ministeriön virkamiesraportti esitti samaa.

Uudistuksen hinnaksi laskettiin alun perin noin kymmenen miljoonaa euroa, mutta toisaalta tulorajojen korotuksella olisi positiivisia vaikutuksia julkiseen talouteen.

Viimeksi tulorajoja on korotettu vuonna 2008.

Nykyisin opiskelija, joka nostaa opintotukea yhdeksänä kuukautena vuodessa, saa ansaita enintään 12 498 euroa ilman, että tulot vaikuttavat opintotuen määrään.

Kela on vuosittain perinyt tulorajojen ylittymisen vuoksi opintotukea takaisin lähes 40 000 opiskelijalta. Keskimäärin opiskelijan pitää maksaa opintotukea takaisin 900 euroa, Kela arvioi.

Tilastokeskuksen mukaan korkeakoulu­opiskelijoista opintojen ohessa käy töissä yli puolet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat