Suomenmaa-lehdessä julkaistun Sanna Marin -mielipidekirjoituksen kirjoittanut lääkäri ei hätkähdä Lääkäriliiton moitteita: ”So what?” - Politiikka | HS.fi

Suomenmaa-lehdessä julkaistun Sanna Marin -mielipide­kirjoituksen kirjoittanut lääkäri ei hätkähdä Lääkäriliiton moitteita: ”So what?”

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja pitää keskustan pää-äänenkannattajassa Suomenmaassa julkaistua pääministerin terveydentilaa koskevaa mielipidekirjoitusta käsittämättömänä. Kirjoituksen lähettänyt lääkäri pysyy kannassaan.

Suomenmaa-lehti julkaisi keskiviikkona lääkärin kirjoittaman mielipidekirjoituksen, jossa kommentoitiin Sanna Marinin terveydentilaa. Kuvassa Sanna Marin Brysselissä torstaina.

21.10. 17:55 | Päivitetty 21.10. 19:24

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki tuomitsee keskustan Suomenmaa-lehdessä julkaistun mielipidekirjoituksen, jossa lasten ja nuorisopsykiatrian sekä psykiatrian erikoislääkäri Seppo Mäkinen kommentoi ja analysoi pääministeri Sanna Marinin (sd) terveydentilaa.

”Se on ehdottomasti eettisten ohjeiden vastaista”, Myllymäki sanoo.

”Vaitiolovelvollisuus on ehdoton. Omista potilaistakaan ei saa pölistä ulkopuolisille yhtään mitään. Diagnoosien teko julkisuuden henkilöistä on täysin epäasiallista.”

Keskustan pää-äänenkannattaja julkaisi keskiviikkona Mäkisen kirjoittaman mielipidekirjoituksen otsikolla ”Voimmeko enää luottaa pääministerimme harkinta- ja arviointikykyyn maamme asioiden ylimpänä hoitajana?”

Kirjoituksessa puututtiin Marinin terveydentilaan.

Suomenmaa-lehti muokkasi myöhemmin kirjoitusta ja kertoo poistaneensa siitä ”Marinin ruumiinrakenteeseen ja terveydentilaan liittyviä arvioita”.

Lehden päätoimittaja Juha Määttä lisäsi kirjoituksen perään jälkikäteen kommentin, jossa myöntää mielipidekirjoituksen julkaisun olleen virhe.

”Toimitukseen lähetettävät kirjoitukset käyvät läpi normaalin toimituksellisen seulan”, hän kirjoittaa.

”Pääministeri Sanna Marinia käsittelevän mielipidekirjoituksen käsittelyssä emme onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Kirjoitusta ei olisi pitänyt julkaista. Virheen merkiksi nostan käden pystyyn.”

Juha Määttä ei vastannut HS:n soittopyyntöön tämän uutisen julkaisuun mennessä.

Seppo Mäkinen kertoi HS:lle pysyvänsä alkuperäisen kirjoituksensa kannassaan.

Mitä ajattelette siitä, että Lääkäriliitto pitää kirjoitustanne epäeettisenä?

”So what?”

Mäkisen mukaan hän ei ole Sanna Marinin lääkäri ja hänellä on oikeus sanoa mielipiteensä.

Lääkäriliiton Myllymäki sanoo, ettei lääkärin ole sopivaa tehdä diagnooseja tai arvioita kenenkään terveydentilasta julkisten esiintymisten, televisioesiintymisen, lausuntojen tai vastaavan perusteella.

”Se ei vain ole oikein. Niin ei tule tehdä.”

Lääkäriliitto on tehnyt eettiset ohjeet sosiaaliseen mediaan. Niiden mukaan lääkärin ei ole sopivaa kommentoida sosiaalisessa mediassa muiden henkilöiden fyysisiä ominaisuuksia tai terveydentilaa.

Myös Suomen psykiatriyhdistyksen eettiset ohjeet sanovat, että ”psykiatri ei saa antaa medialle lausuntoja kenenkään yksilön mahdollisesta psykopatologiasta”.

Myllymäen mukaan Marinin terveydentilan kommentointi on harkitsematonta, koska julkisuuden kautta saadut tiedot ovat aina puutteellisia.

”Se on niin herkullista lähteä ronkkimaan julkisuuden henkilöitä ja lähteä heitä arvioimaan ja arvostelemaan. Niillä saa varmaan klikkiotsikoita ja lukijoita paljon. Plus että siihen saattaa liittyä myös ihan poliittinen motiivi tai vain puhdas ilkeys”, hän sanoo.

”Täysin käsittämätöntä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat