Venäjän suurlähetystöltä tiedote ilman perusteluja: Puukuljetukset lopetetaan Saimaan kanavassa ja usealla rajanylityspaikalla - Politiikka | HS.fi

Venäjän suurlähetystöltä tiedote ilman perusteluja: Puu­kuljetukset lopetetaan Saimaan kanavassa ja usealla rajanylitys­paikalla

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Venäjä on lopettamassa Saimaan kanavan tullipisteen toiminnan. Suomen ulkoministeriö on ollut ihmeissään Venäjän päätöksestä, eivätkä venäläiset ole antaneet päätökselleen mitään perusteluja.

Venäjä vahvisti torstaina, että raakapuun kuljetukset loppuvat Saimaan kanavassa marraskuun alussa.

21.10. 21:38

Venäjä rajoittaa tiettyjen tavararyhmien kuten raakapuun kuljetuksia eräiden Suomen ja Venäjän välisten raja-asemien kautta.

Venäjän Suomen-suurlähetystö tiedotti asiasta torstaina, koska tilannetta on ihmetelty Suomen viestimissä.

Tiedotteen mukaan ainakin raakapuun kuljetukset loppuvat marraskuun alussa muun muassa Saimaan kanavassa.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Venäjä on lopettamassa Saimaan kanavan tullipisteen toiminnan. Suomen ulkoministeriö on ollut ihmeissään Venäjän päätöksestä, eivätkä venäläiset ole antaneet päätökselleen mitään perusteluja.

Suomi on pyytänyt Venäjää jatkamaan tullipisteen toimintaa, koska raakapuun kuljetukset Venäjältä ovat muodostaneet noin 30 prosenttia Saimaan kanavan liikenteestä.

Lue lisää: Outo tilanne Saimaan kanavalla: Venäjä teki päätöksen, joka uhkaa puu­kuljetuksia, Suomi ei ole saanut perusteluja

Venäjän suurlähetystön mukaan Venäjän ja Suomen välisellä rajalla keskeytetään vientikuljetukset neljän tieliikenteen rajanylityspaikan kautta, yhden rautatierajaylityksen kautta sekä Saimaan kanavan kautta. Kyseessä olisi pääasiassa jalostamattoman puun vienti Venäjältä.

Suurlähetystön mukaan jäljelle jää kuusi tieliikenteen rajanylityspaikkaa ja kolme rautatierajanylityspaikkaa.

Suurlähetystö tiedottaa, että samalla ”vähennetään myös näiden tavaroiden vientiin tarkoitettujen merisatamien määrää”.

Päätös koskee muun muassa Vysotskin ja Viipurin satamia. Tiedotteesta ei selviä, mitä tämä tarkkaan ottaen tarkoittaa.

Suurlähetystön mukaan tarkoitus ei ole kuitenkaan sulkea rajanylityspaikkoja, vaan niiden kautta voidaan jatkaa muiden tavaroiden kuljetuksia.

”Luulemme, etteivät yllä mainitut toimenpiteet aiheuta merkittäviä vaikeuksia Suomeen Venäjältä suuntautuville suomalaiselle paperiteollisuudelle tarkoitetulle raaka-aineiden kuljetuksille. Venäjän tullitilastojen mukaan Saimaan kanavan kuljetusten osuus Venäjän raakapuun viennistä Suomeen ei viime vuosina ole ylittänyt 10 prosenttia”, tiedottaa suurlähetystö.

Suurlähetystö huomauttaa myös, että se haluaa ”kiinnittää Suomen metsäteollisuusyritysten huomiota” siihen, että jalostamattomien tai karkeasti jalostettujen havupuun ja arvokkaan lehtipuun vientiä Venäjältä koskevat säännöt muuttuvat ensi vuoden alusta alkaen.

Niiden vienti tapahtuu jatkossa vain Lytän rautatierajanylityspaikan kautta. Lyttä on Vartiuksen Venäjän puoleisen raja-aseman nimi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat