Euroopan elpymisvälineestä tulee testi EU:n tilintarkastajille – tuleva rahoituskausi lähes tuplaa tarkastettavat menot - Politiikka | HS.fi

Euroopan elpymisvälineestä tulee testi EU:n tilin­tarkastajille – tuleva rahoituskausi lähes tuplaa tarkastettavat menot

Tarkastajat löysivät viime vuonna kuusi petosepäilyä ja raportoivat edelleen virheistä EU-maksuissa.

Yhteinen maatalouspolitiikka on suurin EU:n tilintarkastajien tarkastama menoerä EU:n budjetissa.

26.10. 2:00 | Päivitetty 26.10. 11:30

Bryssel

Euroopan unionin budjettia tarkastavan EU:n tilintarkastustuomioistuimen pääjohtaja Klaus-Heiner Lehne on huolissaan siitä, miten hyvin tuomioistuin pystyy valvomaan EU:n tänä vuonna alkaneen 750 miljardin euron elpymisrahoituksen käyttöä.

Lehnen mukaan tuomioistuin toivoo noin 40 hengen lisäresursseja yksistään elpymisvälineen rahoja tarkastamaan. Nyt tilintarkastukseen keskittyviä työntekijöitä on noin 600.

Seuraava rahoituskausi tulee sisältämään elpymisvälineen takia poikkeuksellisen paljon tarkastettavaa. Tuomioistuimen mukaan rahoituskauden 2021–2027 määrärahat yhdessä elpymisvälineen ja monivuotisen rahoituskehyksen eli EU:n budjetin ovat yhteensä 1 824 miljardia euroa.

Tämä on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna nyt päättyvän rahoituskehyksen menoihin.

”Tulee olemaan entistäkin tärkeämpää, että EU:n varainhoito on moitteetonta ja vaikuttavaa”, Lehne sanoi esitellessään tilintarkastustuomioistuimen tuoretta vuosikertomusta maanantaina.

Viime vuonna suurin tilintarkastus­tuomioistuimen tarkastama menoerä kohdistui luonnonvaroihin, mikä tarkoittaa lähinnä EU:n maanviljelijöille maksettavia suoria tukia. Toiseksi suurin kohde olivat koheesiorahat, joita EU maksaa alueiden ja maaseudun kehittämiseen.

Tilintarkastustuomioistuimen kertomus antaa antaa sapiskaa viime vuoden EU-maksujen hoidosta. Tuomioistuimen mukaan maksuissa on edelleen liikaa virheitä, vaikka kokonaisuutena tilit antavat oikean ja riittävän kuvan vuodesta 2020.

Tarkastajien mukaan 2,7 prosentissa maksuja oli virheitä. Taso ei ole muuttunut miksikään edellisvuodesta.

Virheitä oli etenkin sellaisissa menoissa, jotka perustuvat kulujen korvaamiseen ja joissa saajien on noudatettava mutkikkaita sääntöjä. Tällaisia ovat esimerkiksi tutkimushankkeiden kulut.

Tuomioistuin tarkoittaa virheellä rahamäärää, jota ei olisi pitänyt maksaa EU:n budjetista, eli rahaa ei ole käytetty EU:n säädösten tai kansallisten sääntöjen mukaisesti.

Tilintarkastajat raportoivat viime vuonna kuudesta petosepäilytapauksesta, jotka se antoi eteenpäin Euroopan petostentorjuntavirastolle Olafille. Olaf on aloittanut tutkimukset kaikista kyseisistä tapauksista.

Viime vuonna tuomioistuin aloitti yhteistyön myös EU:n uuden syyttäjäviraston EPPO:n kanssa. EPPO:n tehtävänä on tutkia EU:n taloudellisiin etuihin kohdistuvia rikoksia, nostaa syytteet epäiltyjä vastaan ja saattaa heidät rikosoikeudelliseen vastuuseen.

EU:n menojen määrä viime vuonna oli kaikkiaan noin 173 miljardia euroa.

Noin kahta kolmasosaa talousarviosta hallinnoidaan yhdessä jäsenvaltioiden kanssa niin, että jäsenvaltiot jakavat varat eteenpäin, valitsevat hankkeet ja hallinnoivat EU:n menoja. Näin toimitaan esimerkiksi maataloustukien ja koheesiorahojen kanssa.

Lue lisää: EU:n oikeus­valtio­kiistassa uusi käänne: parlamentti uhkaa komissiota EU-oikeudella, jos komissio ei ala toimia

Lue lisää: Perussuomalaiset tivasi kysely­tunnilla, onko Suomi saamassa elpymis­paketista satoja miljoonia aiemmin kerrottua vähemmän – Onko?

Lue lisää: Uudet taistelu­joukot, lisää suoritus­kykyä: EU:n puolustus on murroksessa, HS esittelee keskeiset hankkeet

Lue lisää: Suomen jarruttelu varjostaa EU:n uuden syyttäjä­viraston avaamista

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat