EU:n valtiovarainministereiltä vihreää valoa Suomen elpymissuunnitelmalle - Politiikka | HS.fi

EU:n valtiovarain­ministereiltä vihreää valoa Suomen elpymis­suunnitelmalle

Suomen suunnitelma hyväksytään virallisesti perjantaina. Sen jälkeen Suomi saa käyttöönsä elpymispakettinsa ensimmäisen erän, 271 miljoonaa euroa.

Outi Pyhäranta / HS

28.10.2021 11:53 | Päivitetty 28.10.2021 14:14

Euroopan unionin valtiovarainministerit hyväksyivät torstaina videoneuvottelussa Suomen, Viron ja Romanian elpymis- ja palautumissuunnitelmat.

Suunnitelmien lopullinen sinetti tulee perjantaina jäsenmaiden kirjallisessa menettelyssä, jonka jälkeen Suomi saa ensimmäisen maksueränsä EU:sta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan Suomi sai erityistä kiitosta siitä, että elpymisrahoista yli puolet käytetään erilaisiin vihreän siirtymän hankkeisiin. EU:n asettama tavoite jäsenmaille on, että vihreään siirtymään käytettäisiin vähintään 37 prosenttia kunkin maan saamista rahoista.

Komissio laati etukäteen jokaiselle maalle suositukset siitä, mihin kunkin maan tulisi suunnitelmissaan keskittyä, ja myös näiden maakohtaisten suositusten täyttämisestä tuli Saarikon mukaan kiitosta Suomelle.

Saarikon mukaan elpymisrahojen vaikutus Suomen bruttokansantuotteeseen on 0,1–0,2 prosenttiyksikköä.

”Eli taso, jonka me pääsemme bkt:ssä korkeammalle kuin pääsisimme ilman tätä pakettia”, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

EU:n vaikutusarvio oli korkeampi, 0,4–0,6 prosenttiyksikköä. Erotus johtuu Saarikon mukaan siitä, että komissio laskee mukaan myös heijastevaikutuksen, joka voi syntyä Suomelle koko EU-alueen elpyessä.

”Tämän kutsuminen elvyttäväksi paketiksi ei ole todenmukaista, talous ei juuri nyt kaipaa elvytystä, vaan näillä toimilla uudistetaan rakenteellisesti taloutta kestävämmäksi”, Saarikko sanoi.

”Tämän tarkoitus on vastata huoleen, joka talousennusteissa näkyy jo vuodesta 2023 eteenpäin: talouden kasvu on hiipumaan päin liian nopeasti.”

EU:n komissio käsitteli Suomen suunnitelman 4. lokakuuta ja antoi siitä myönteisen arvion.

Lue lisää: Suomen elpymispaketin ilmasto­suunnitelma saa kiitosta komissiosta: ”Yksi parhaista, joita olemme nähneet”

Nyt vuorossa olivat siis jäsenmaat.

Perjantaina hyväksyttävä täytäntöönpanopäätös sisältää muun muassa välitavoitteet ja tavoitteet, joiden avulla seurataan Suomen suunnitelman toimeenpanoa.

Suomi saa ensimmäisessä erässä käyttöönsä 13 prosenttia suunnitelman EU-rahoituksesta eli 271 miljoonaa euroa.

Suomen koko osuus EU:n elpymispaketista on 2,1 miljardia euroa. Lopullinen saanto varmistuu ensi kesänä.

”Erittäin mittavasta taloudellisesta päätöksestä on siis ollut kysymys”, Saarikko sanoi.

Suomen maksuosuus elpymis- ja palautumisvälineestä on 6,6 miljardia euroa.

Suomi käyttää elpymisrahoista yli puolet erilaisiin vihreän siirtymän hankkeisiin. Näitä ovat muun muassa erilaisten materiaalien ja teollisuuden sivuvirtojen uudelleenkäyttö, öljylämmitysjärjestelmien vaihtamisen taloudellinen tuki, erilaiset kierrätyshankkeet ja latausinfrastruktuurin rakentaminen.

Toinen elpymisvälineen painopiste Suomessa on digitalisaatio, jonka monet hankkeet liittyvät julkisten toimintojen ja palveluiden digitalisaatioon.

Saarikon mukaan rahaa käytetään muun muassa rahanpesun estämisen digitalisaatioon ja huoneistotietojärjestelmän kehittämiseen. Myös rautatieväyliin liittyvä digitalisaatio etenee.

Suomi käyttää rahaa myös sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen sekä hoitovelan purkamiseen.

Eduskunta on jo toukokuussa hyväksynyt tämän vuoden kolmannen lisätalousarvion, joka linjaa elpymisrahoituksen käyttöä tänä vuonna.

”Siinä on ensimmäisiä rahoja laskettu liikkeelle, ja nyt ikään kuin Suomi saa sen rahan takaisin EU:lta”, Saarikko selvensi.

Ensimmäiset hankehaut ovat jo meneillään.

Isoimmat satsaukset kohdistuvat Saarikon mukaan ensi ja sitä seuraavaan vuoteen. Ensi vuoden rahoitus on jo sisällä hallituksen ensi vuoden budjettiesityksessä.

EU-maat sopivat 750 miljardin euron elpymis- ja palautumistukivälineestä kesällä 2020.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat