Alexander Stubb avautui Twitterissä ministerin työn raskaudesta: ”Kun olet huipulla, moni haluaa sinun kaatuvan” - Politiikka | HS.fi

Alexander Stubb avautui Twitterissä ministerin työn raskaudesta: ”Kun olet huipulla, moni haluaa sinun kaatuvan”

Pitkä ura politiikassa ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta Stubb ei silti koe katkeroituneensa.

Alexander Stubb työskentelee nykyään professorina ja yksikön johtajana Italian Firenzessä toimivassa EU-yliopistossa.

25.10.2021 11:38

Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb kirjoitti sunnuntaina viestipalvelu Twitteriin ketjun, jossa muistelee vuosiaan maan kärkipolitiikassa. Stubb kertoo ottaneensa kirjoitukseen inspiraatiota maanantaina julkaistusta Ylen Politiikka-Suomi-dokumenttisarjasta, jossa hän itsekin esiintyy.

Nykyään 53-vuotias Stubb toimi Suomen hallituksessa eri ministerinpesteissä vuosien 2008 ja 2016 välillä yhteensä 3 002 peräkkäisen päivän ajan. Hän on toiminut niin pääministerinä, valtiovarainministerinä, ulkoministerinä kuin Eurooppa- ja ulkomaankauppa­ministerinäkin.

Uransa aikana Stubb kertoo nauttineensa eniten ulkopolitiikkaan liittyvistä pesteistä. Hän on kuitenkin ottanut vastaan myös kansallisia tehtäviä, sillä ”niillä on oikeasti merkitystä”.

Lue lisää: Alexander Stubb paljastaa, ettei tykännyt olla pääministeri, ja Paavo Väyrynen myöntää tehneensä virheitä: Ylen uusi sarja näyttää poliitikoiden inhimillisen puolen

Stubb kuvaa hallituksessa työskentelyä jatkuvaksi kriisinhallinnaksi monilla eri tasoilla. Suomalaiselle monipuolue­järjestelmälle tyypilliset hallituskoalitiot joutuvat ratkomaan erimielisyyksiä aina verotuksesta ja sosiaaliturvasta maatalouteen ja ilmastonmuutokseen.

”Toisinaan se on tuntunut mahdottomalta tehtävältä, kun poliittiset intressit ovat kirjaimellisesti vasemmalla, oikealla ja keskellä”, Stubb kirjoittaa.

Tehtävässä kuitenkin on hänen mukaansa avuksi, jos on laajat verkostot, ymmärtää eri instituutioiden toimintatapoja ja osaa viestiä tarkoituksenmukaisesti.

”Tarvitaan myös paljon sisua, jotta pystyy navigoimaan läpi tämän kansallisten, paikallisen ja ideologisten intressien sokkelon.”

Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) pitivät tiedotustilaisuuden hallitusneuvottelujen etenemisestä vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen.

Viestiketjussaan Stubb avaa myös poliitikon työn ehkä harvemmin esiin nostettua puolta: työn raskasta luonnetta, johon kuuluu paljon unettomia öitä, matkustamista ja kritiikin kohteena olemista. Hänen mukaansa poliitikoilla on jatkuva tarve todistella pätevyyttään jopa omalle puolueelleen.

”Ihan sama, miten asiat teet, et tule tekemään niitä oikein. Joku on aina tyytymätön.”

Politiikan kentällä Stubbia on erityisesti häirinnyt se, että usein tuntuu unohtuvan, että poliitikotkin ovat vain ihmisiä. Hänen mukaansa varsinkin ministerin odotetaan käyttäytyvän tietyllä tavalla ja mukautuvan tiettyyn institutionaaliseen rooliin, mutta kuitenkin heitä arvostellaan sen mielikuvan perusteella, joka heistä ihmisenä välittyy.

”Osa ei ole edes tavannut sinua, mutta heillä on silti mielipide siitä, kuka ja millainen olet.”

Stubb ei omien sanojensa mukaan kadu juuri mitään ministerivuosiltaan. Tuolloin tehdyt päätökset eivät ole olleet helppoja, mutta ne on hänen mukaansa aina tehty parhaan saatavilla olleen tiedon perusteella.

Stubb sanoo, ettei koe katkeroituneensa tai kantavansa kaunaa. Hänen mukaansa henkinen epämukavuus on vapaassa demokratiassa vain hyväksyttävä.

”Menestys johtaa aina myös epäonnistumisiin. Kun olet huipulla, moni haluaa sinun kaatuvan.”

Nykyään Stubb työskentelee professorina ja yksikön johtajana Italian Firenzessä toimivassa EU-yliopistossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat