”Näitä erilaisia kohuja toivottaisiin vähemmän” – Osa Sdp:n piirijohtajista kummeksuu Sanna Marinin toimintaa - Politiikka | HS.fi

”Näitä erilaisia kohuja toivottaisiin vähemmän” – Osa Sdp:n piiri­johtajista kummeksuu Sanna Marinin toimintaa

Pääministeri Marinilla on kohuista huolimatta yhä puolueen vahva tuki takanaan.

Pääministeri Sanna Marin valmistautui Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutuntiin Kesärannassa sunnuntaina.

26.10. 15:09

Julkisuudessa on viime aikoina käyty runsaasti keskustelua pääministeri Sanna Marin (sd) vapaa-ajan vietosta ja muusta toiminnasta.

Viime viikolla esiin nousivat hänen virka-asunnollaan järjestetyt yksityiset iltajuhlat ja mahdolliset puutteet niiden turvatoimissa. Viikonloppuna pääministerin Instagramissa julkaisema boomer-päivitys sai osakseen paljon kommentointia, sillä moni tulkitsi sen olevan suurten ikäluokkien pilkkaamista.

Myös Marinin toiminta asiakysymyksissä on herättänyt keskustelua. Lokakuun puolivälissä hallituksen suurimpien puolueiden Sdp:n ja keskustan välit kiristyivät, kun Marin moitti julkisesti tiede- ja kulttuuriministeriä Antti Kurvista (kesk). Kurvinen oli tiedottanut kulttuurialan toimijoille hallituksen sopimien leikkausten kohdentumisesta vastoin Marinin toivetta. Tämä sai osan keskustan kansanedustajista kyseenalaistamaan hallituksen päätöksentekokyvyn.

Lue lisää: Sanna Marin kommentoi boomer-julkaisuaan Ylellä – kiistää kuittailleensa vanhemmille ikäpolville

Lue lisää: Valtioneuvoston turvallisuus­johtaja: Pääministerin tilaisuuksissa toimittu sovitusti – ”En näe nyt esiin nostettuja tapahtumia samalla tavalla, kuin ne julkisuudessa on tuotu esiin”

HS kysyi Sdp:n piirijohtajilta, ovatko viime päivien kohut Marinin ympärillä heikentäneet tämän asemaa pääministerinä tai puolueen puheenjohtajana. Kentän mielipidettä tiedusteltiin myös hallituksen toimintakykyyn sekä Marinin boomer-päivitykseen liittyen.

Yleisesti ottaen luottamus Mariniin vaikuttaa yhä vankkumattomalta. Hallituksen toimintakyvynkään ei uskota viime aikojen kohujen myötä juuri kärsineen, mutta useampi piirijohtaja peräänkuuluttaa parempaa keskusteluyhteyttä hallituspuolueiden välille. Boomer-päivitykseen taas suhtaudutaan pääasiassa huumorilla, mutta se saa myös kritiikkiä osakseen.

Juttua varten on haastateltu kaikkia Sdp:n piirijohtajia lukuun ottamatta Pohjanmaan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Matias Mäkystä, jota ei tavoitettu jutun julkaisuun mennessä. Piirejä on yhteensä kolmetoista.

Kaikki haastatellut piirijohtajat sanovat kuin yhdestä suusta, että Sanna Marinilla on viimeaikaisista kohuista huolimatta edelleen kentän täysi tuki. Moni kuitenkin toteaa, että ilman kohujakin olisi pärjätty.

Uudenmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Joona Räsänen.

”Kyllähän Sannalla on sekä pääministerinä että puheenjohtajana täysi tuki. Kuitenkin samalla kentältä tulee kaino pyyntö, että näitä erilaisia kohuja toivottaisiin vähemmän, kun vaalitkin ovat tulossa”, arvioi Uudenmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Joona Räsänen.

Hänen mukaansa kohut ovat aiheuttaneet keskustelua Sdp:n jäsenistössä. Toiveena on, että tästä vaalikaudesta selvittäisiin loppuun ilman osittain turhia kohuja, jotka muodostuvat välillä itse asiaa suuremmiksi.

Toisaalta viime aikojen tapahtumat ovat osaltaan jopa vahvistaneet Marinin kannatusta, sanoo esimerkiksi Suomenruotsalaisten sosiaalidemokraattien (FSD) puheenjohtaja Anette Karlsson.

Suomenruotsalaisten sosiaalidemokraattien (FSD) puheenjohtaja Anette Karlsson.

”Itsekin olen nuori nainen, ja nuorella naisella voi olla omaakin elämää ja silti voi toimia politiikan huipulla. Olen pettynyt, ettei suomalainen yhteiskunta tässä asiassa ollut tasa-arvossa niin pitkällä ja valmis”, hän sanoo.

Myös Helsingin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Anita Hellman arvioi, että Marinilla on edelleen vahva mandaatti, vaikka hän nuorehkona naisena tuntuu herättävän keskustelua lähes kaikesta, mitä tekee.

”Näkisin mielelläni yhtä vilkasta keskustelua poliittisista sisällöistä ja uskon, että kansalaisetkin haluaisivat nähdä enemmän sitä.”

Jokainen haastateltu piirijohtaja uskoo, että hallitus on edelleen toimintakykyinen ja pysyy kasassa myös ensi keväänä, kun edessä on useita vaikeita neuvotteluja muun muassa ilmastoon ja työllisyyteen liittyen.

Useamman puheenjohtajan mukaan hallituksella on kuitenkin peiliin katsomisen paikka sen suhteen, miten tiettyjä asioita on hoidettu. Hallituksen sisäiset jännitteet kärjistyivät viimeksi Veikkauksen edunsaajajärjestöille kaavailtujen leikkausten yhteydessä.

Lue lisää: Kurvisen toiminta paljasti taas jännitteet hallituksessa: keskustassa ministeriä pidetään suora­selkäisenä, Sdp:n riveissä käytös näyttäytyy julkisuus­kampanjana

”Se on selvää, ettei hallitus kovin korkeaa arvosanaa saa siitä, minkälaiseen solmuun ainakin julkisesti välillä oman työskentelynsä saa”, arvioi Joona Räsänen.

Hänen mukaansa viime viikkoina on välillä tullut tunne, että hallitus on tehnyt oppositiosta hieman tarpeettoman ja keskittynyt riitelemään keskenään etenkin julkisesti. Sdp:n kentällä ajatellaan hänen mukaansa laajasti, että hallituksen pitäisi löytää yhteinen sävel, jolla vaalikausi saadaan vietyä kunnialla loppuun.

”Viimeaikaiset kohut eivät vahvista kuvaa toimintakykyisestä hallituksesta. Kyllä kaikilla hallituspuolueilla on peiliin katsomisen paikka.”

Pirkanmaan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Roope Lehto.

Hallituksen tulisi nyt löytää keskenään parempi keskusteluyhteys ja tehdä pelisäännöt selviksi, jotta vuoropuhelua ja nokittelua ei tarvitsisi käydä julkisuuden välityksellä, sanoo myös Pirkanmaan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Roope Lehto. Lisäksi hän peräänkuuluttaa hyviä tapoja ja toisten kunnioittamista poliittiseen keskusteluun.

”Meillä loppuu tätä menoa tästä maasta poliitikot, jos aina halutaan lynkata kulloisetkin vallassa olijat. Ihmisiä ovat poliitikotkin”, Lehto toteaa.

”Hallituksen voisi olla ihan hyvä istua alas vähän pidemmäksikin aikaa ja puhua asiat porukalla halki. Ei tämän tason asiat voi kaataa maan hallitusta, ellei taustalla sitten ole jotain muuta taktikointia.”

Toisaalta osa piirijohtajista arvioi, että hallituksen väliset ristiriidat ovat johtuneet ennen kaikkea keskustapuolueesta eivätkä niinkään liity Marinin toimintaan.

Hämeen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Iisakki Kiemunki.

”Hallituksen sisäiset ristiriidat ovat johtuneet pääasiassa keskustan yrityksistä kohottaa profiiliaan ja miellyttää kenttänsä konservatiivisempia osia. Some-kohuilla ynnä muilla julkisilla identiteettipolitiikkaan liittyvillä pöyristelyillä ei ole tai ainakaan ei pitäisi olla vaikutusta hallitusyhteistyöhön”, sanoo Hämeen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Iisakki Kiemunki.

Marinin Instagramissa julkaisema boomer-päivitys jakaa piirijohtajien mielipiteitä jonkin verran. Julkaisun arvioidaan olevan huumoria eikä sen katsota tekevän pilkkaa suuremmista ikäluokista, mutta monen mielestä päivityksen olisi voinut myös jättää tekemättä.

Helsingin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Anita Hellman.

Marin julkaisi Instagramissa viikonloppuna kuvan, jossa oli säe Benjamin Peltosen kappaleesta Boomeri: ”Hei boom-boom boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin”.

Marinin mukaan hän halusi tällä viitata ennen muuta julkiseen keskusteluun hänen vapaa-ajastaan.

”Se ei siis ollut kuitti niinkään millekään ikäpolvelle, vaan ehkä ennen muuta sille, että kaikesta nykyään niin herkästi loukkaannutaan”, Marin sanoi Ylen haastattelutunnilla sunnuntaina.

Anita Hellmanin mukaan pääministerin jokaisen askeleen ja vapaa-ajan tekemisen ruotiminen ei ole oikein, joten sinänsä tarve tuoda oma näkemys esille sosiaalisen median kautta on ymmärrettävää.

”Näen kuitenkin, että selkeä asialinja olisi tässä toiminut paremmin”, hän lisää.

Samalla linjalla on Satakunnan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Harri Lehtonen, jonka mukaan päivitysten kanssa täytyy aina olla tarkkana, sillä ihmiset tulkitsevat niitä niin eri tavoin.

Satakunnan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Harri Lehtonen.

”Elämme herkkää aikaa. Diplomaattisesti sanottuna Marin olisi voinut jättää tämän kyllä tekemättäkin.”

Myös Joona Räsänen toivoo, että pääministeri pyrkisi viestinnässään jatkossa siihen, että mahdollisuutta väärintulkitsemiseen ei syntyisi.

”Oli vähän itse aiheutettu se keskustelu, joka tästä yksittäisestä Insta-tarinasta saatiin, ja ilman tätäkin olisi varmaan pärjätty.”

Toisaalta boomer-julkaisu saa monelta piirijohtajalta ymmärrystä. Esimerkiksi Anette Karlssonin mukaan päivitys oli kyseiselle julkaisufoorumille täysin sopiva.

”Instagram on vapaamuotoisempi kuin vaikka Helsingin Sanomien mielikirjoituspalsta”, hän lisää.

Samalla linjalla on Keski-Suomen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Ville Rautiainen. Hän huomauttaa, että kyseisessä kuvassa Sanna Marin sekä kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd) ovat vapaa-ajan vaatteissa ja kuva on muutenkin muodoltaan rennompi.

”Kyllähän sen äkkiä ymmärtää, kun osaa vähän tulkita. Sanna on myös todennut, ettei kyseessä ole pilkka vaan huumorin keino, joka tietty välillä onnistuu ja välillä ei.”

Sdp:n Ilmari Nurminen ja pääministeri Sanna Marin eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 15. lokakuuta. Nurminen oli mukana Marinin Instagramiin lisäämässä boomer-päivityksessä.

Yksikään piirijohtaja ei pitänyt julkaisua tietyn ikäluokan tai ihmisryhmän arvosteluna ja Marinilla on monen mielestä oikeus rennompaan ilmaisuun sosiaalisessa mediassa.

”En ymmärtänyt ollenkaan, mitä pilkkaa siinä olisi minua kohtaan, vaikka olen suuria ikäluokkia”, sanoo Kaakkois-Suomen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Hannu Repo.

Roope Lehdon mukaan päivityksestä vaikuttavat eniten loukkaantuneet opposition jäsenet, jotka haluavat kääntää asian niin, että Marin arvostelisi Sdp:n ydinkannattaja­joukkoa eli iäkkäämpiä ihmisiä.

”Kyse ei ollut siitä laisinkaan. Itse näin päivityksen piikkinä arvostelijoille ja ehkä myös näpäytyksenä medialle, että voitaisiinko nyt palata normaaliin päiväjärjestykseen.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat