Suomi on mukana yhdeksän EU-maan kirjelmässä: varoittavat tekemästä muutoksia sähkömarkkinoille - Politiikka | HS.fi

Suomi on mukana yhdeksän EU-maan kirjelmässä: varoittavat tekemästä muutoksia sähkö­markkinoille

Energiaministerit ovat koolla tiistaina puhumassa energian hintojen noususta. Osalle maista komission ehdottamat toimet eivät riitä.

Kaasun ja sähkön hintojen nousu on pääaihe EU:n energiaministereiden kokouksessa tiistaina.

25.10.2021 17:52

Bryssel

Suomi ja kahdeksan muuta EU-maata ovat lähettäneet jäsenmaille ennen tiistain EU-energiaministereiden kokousta kirjeen, jossa ne varoittavat jäsenmaita tekemästä muutoksia sähkömarkkinoiden toimintaan.

Mukana kirjeessä ovat Suomen lisäksi Luxemburg, Itävalta, Saksa, Tanska, Viro, Irlanti, Latvia ja Hollanti.

”Emme voi tukea mitään toimenpidettä, joka on ristiriidassa kaasun ja sähkön sisä­markkinoiden kanssa, esimerkiksi sähkön tukkumarkkinoihin kohdistettua uudistusta”, maat toteavat yhteisesti.

EU:n energiaministerit ovat tiistaina koolla Luxemburgissa ylimääräisessä kokouksessa, jonka ainoa aihe on energian hintojen nousu.

Useat jäsenmaat ovat huolissaan loppukesän ja syksyn aikana jyrkästi nousseesta maa­kaasun hinnasta, joka vaikuttaa monessa kaasusta riippuvaisessa EU-maassa suoraan sähkön hintaan.

Suomesta paikalla on elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Monet maat toivovat EU-komission puuttuvan muun muassa päästökauppajärjestelmään tai nykyiseen sähkömarkkinamalliin. Näitä toiveita on tullut muun muassa Etelä- ja Keski-Euroopasta.

Komissio on ollut tähän haluton. Se julkisti energiatiedonannon eli ”työkalupakin”, jossa lyhyen aikavälin ratkaisuksi suositeltiin erilaisia kansallisia toimia, kuten vero­helpotuksia tai kotitalouksien väliaikaisia tukia.

Lue lisää: Komissio uskoo energian hinnan nousun tasaantuvan keväällä, suosittaa jäsenmaille vain tilapäisiä vastatoimia

Kirjeen allekirjoittajamaiden mukaan EU-komission analyysi hintojen noususta on ollut oikea: hintapiikki johtuu pääasiassa kysynnän kasvusta koronapandemian jälkeen eikä EU:n energiamarkkinoiden rakenneongelmista.

Allekirjoittajamaat suosittelevat ratkaisuksi investointeja uusiutuvaan energiaan ja sähkön siirtoyhteyksiin.

Energian hinnat ovat olleet tänä syksynä useiden ministerikokousten aiheena.

Myös EU-johtajien Eurooppa-neuvosto kävi aiheesta laajan keskustelun viime viikon torstaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat