Opetusministeri Andersson: Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta on mahdollista kiertää – ministeriö aloittaa selvityksen ongelmista - Politiikka | HS.fi

Opetusministeri Andersson: Varhais­kasvatuksen henkilöstö­mitoitusta on mahdollista kiertää – ministeriö aloittaa selvityksen ongelmista

Hallitus on tehnyt lakimuutoksia, joilla ryhmäkokoja on pienennetty ja henkilöstömitoituksesta on tehty aiempaa tiukemmin säänneltyä. Säädöksiä on Anderssonin mukaan kuitenkin mahdollista kiertää joissain tapauksissa.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kertoo, että opetus- ja kulttuuriministeriö aloittaa selvityksen, jossa arvioidaan henkilöstömitoituksen toteutumista varhaiskasvatuksessa.

26.10. 10:37

Opetus- ja kulttuuriministeriö aloittaa selvityksen, jossa arvioidaan henkilöstömitoituksen toteutumista varhaiskasvatuksessa, kertoo opetusministeri Li Andersson (vas) ministeriön sivuilla julkaistussa blogitekstissä.

Hallitus on tehnyt lakimuutoksia, joilla ryhmäkokoja on pienennetty ja henkilöstömitoituksesta on tehty aiempaa tiukemmin säänneltyä. Säädöksiä on Anderssonin mukaan kuitenkin mahdollista kiertää joissain tapauksissa.

”Varhaiskasvatuksessa vaikuttaa esiintyvän esimerkiksi vakiintuneita käytäntöjä, joissa aamuisin tai iltaisin ammattilaisia on lasta kohden huomattavasti vähemmän kuin suhdeluku edellyttäisi. Henkilömitoituksen tarkastelu keskiarvon tasolla saa tilanteen kuitenkin näyttämään lain mukaiselta”, Andersson kirjoittaa.

”Selvityksessä on tärkeää päästä kiinni varhaiskasvatuksen arjen aitoihin ongelmakohtiin. Pidän välttämättömänä, että numeroiden tarkastelun lisäksi asiassa kuullaan myös varhaiskasvatuksen työntekijöitä.”

Anderssonin mukaan varhaiskasvatuksen työntekijöiden vaikea tilanne on ”aiheellisesti tällä hetkellä laajan julkisen keskustelun kohteena”.

Lue lisää: Helsingin seudulla on jo päiväkoteja, joihin kukaan ei hae töihin – Ammattilaiset huolissaan lapsista: ”Kakataan housuun, piirretään seiniin, lyödään pää pöydän reunaan”

Lue lisää: Mitä päiväkotien epätoivoiselle tilanteelle voisi tehdä? Tällaisia ratkaisuja kaupungit ehdottavat

Andersson viittaa OAJ:n selvitykseen, jonka mukaan yli 60 prosenttia varhaiskasvatuksen opettajista on harkinnut alanvaihtoa. Monissa kaupungeissa on vaikeaa löytää varhaiskasvatukseen työntekijöitä.

Andersson aikoo kutsua tämän vuoden aikana varhaiskasvatusalan työntekijöitä, työnantajia ja lainsäätäjiä keskustelemaan toimenpiteistä, joilla varhaiskasvatusalan työoloja ja vetovoimaa voidaan parantaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat