Lakiluonnos: Opiskelija saisi ansaita noin 3 000 euroa enemmän ilman että opintotukea peritään takaisin – laskuri näyttää, miten muutos vaikuttasi tukeesi - Politiikka | HS.fi

Lakiluonnos: Opiskelija saisi ansaita noin 3 000 euroa enemmän ilman että opinto­tukea peritään takaisin – laskuri näyttää, miten muutos vaikuttasi tukeesi

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen lupaa, että kokemusten jälkeen voidaan harkita myös pysyvää rajojen nostoa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk) mukaan opintotuen tulorajoja voidaan nostaa myös pysyvästi, mikäli kokemukset vuoden kokeilusta ovat hyvät.

26.10. 15:28 | Päivitetty 26.10. 19:22

Opintotuen tulorajoja on määrä nostaa 25 prosentilla ensi vuodeksi. Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteltu luonnos hallituksen esitykseksi opintotuen tulorajojen nostosta.

HS ennakoi luonnoksen valmistumista viime viikolla.

Tulorajojen määräaikaisella korotuksella on määrä edistää opiskelijoiden mahdollisuutta työskennellä ja ansaita rahaa opintojen ohessa nykyistä enemmän.

”Ahkeruudelle pitää antaa tilaa. Kohtuullisemmat tulorajat ovat opiskelijoiden toive ja yhteiskunnan etu”, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) tiedotteessa.

Esitys on tarkoitettu käsiteltäväksi vuoden 2022 täydentävän talousarvioesityksen yhteydessä.

Tuoreimpien virka-arvioiden mukaan tulorajojen noston vaikutukset julkiseen talouteen ovat myönteiset.

Opintotukimenot kasvaisivat noin kahdeksan miljoonaa euroa kolmena vuotena, mutta toisaalta myös palkkasumma ja verotulot kasvaisivat. Valtiovarainministeriön arvion mukaan tulorajojen korottaminen määräaikaisesti lisäisi verotuloja ensi vuonna 24,3 miljoonaa euroa. Työllisyys kasvaisi noin 2 000 työllisellä.

”Uskon, että tulorajojen korotuksesta saadaan myönteisiä tuloksia. Jos ja kun näin käy, voimme alkaa valmistella pysyvää tulorajojen nostoa”, Kurvinen lupaa.

Ehdotuksen myötä tavanomaiset yhdeksän tukikuukautta tukea vuoden aikana nostava opiskelija saisi ensi vuonna ansaita noin 3 000 euroa nykyistä enemmän, eli vuosituloraja nousisi nykyisestä 12 498 eurosta 15  630 euroon.

Nykyisin opiskelija ei ole oikeutettu tukeen lainkaan, jos vuositulo ylittää 23 554 euroa. Tämä raja nousisi 5 889 eurolla 29 443 euroon ensi vuonna.

Tulorajojen korotuksen arvioidaan parantavan vajaan 40 000 opintotuen saajan taloutta.

Tuellisen kuukauden tuloraja on tänä vuonna 696 euroa ja tuettoman kuukauden tuloraja 2 078 euroa. Näiden summien on nyt määrä nousta 870:een ja 2 600 euroon.

Opintotuen tulorajat ovat olleet pitkään samalla tasolla lukuun ottamatta kahta indeksitarkistusta vuosina 2018 ja 2020.

Edellisen kerran tasokorotus tulorajoihin tehtiin vuonna 2008, jolloin korotus oli 30 prosenttia.

Tulorajojen korotus ensi vuonna tarkoittaa myös, ettei tulorajoja poikkeuksellisesti tarkistettaisi yleisen ansiotasoindeksin muutoksen mukaisesti vuonna 2022.

Lakiluonnoksessa sanotaan, että koska opintotuen tarkoitus on turvata päätoimisen opiskelun toimeentulo, tulee tulorajojen korotuksen olla maltillinen, ettei sillä lisätä opintoja pitkittävää työssäkäyntiä.

Esitys tulorajojen korotuksesta oli syksyllä mukana kansliapäälliköiden ehdotuksissa niin sanotuista pikaisista työllisyystoimista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat