Haavisto tapasi taas Venäjän ulkoministerin Lavrovin: ”Kolmas kerta tänä vuonna” - Politiikka | HS.fi

Haavisto tapasi taas Venäjän ulkoministerin Lavrovin: ”Kolmas kerta tänä vuonna”

Suomi aloitti puheenjohtajakautensa Barentsin euroarktisessa neuvostossa, johon kuuluvat myös Venäjä ja Nato-maita.

Ulkoministerit Sergei Lavrov ja Pekka Haavisto tapasivat viime vuoden maaliskuussa Helsingin Säätytalossa.

26.10. 18:39

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tapasi tiistaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Norjan Tromssassa Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksen yhteydessä.

Haavisto kertoi tapaamisen olleen tänä vuonna kolmas hänen ja Lavrovin välillä. Aiemmat tapaamiset olivat Pietarissa ja Reykjavíkissa.

Haavisto kertoi ministerien keskustelleen Barentsin neuvoston asioiden lisäksi muun muassa tulossa olevasta Glasgow’n ilmastokokouksesta, Afganistanista ja maiden kahdenvälisistä asioista, kuten korona­tilanteesta molemmissa maissa, rokotuksista ja rajan aukeamisesta pikkuhiljaa.

Myös Saimaan kanavan puukuljetukset olivat Haaviston mukaan esillä, mutta puu­kuljetuksiin Lavrov ei vaikuttanut hänen mielestään perehtyneen.

Maanantaina Haavisto tapasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Helsingissä. Naton ja Venäjän väliset suhteet ovat äärimmäisen kireät, ja on arveltu, että Suomi voisi toimia välittäjänä niiden välillä.

Haaviston mielestä Suomi ei kuitenkaan voi juuri vaikuttaa tulehtuneisiin väleihin, vaikka Suomi on Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtaja seuraavat kaksi vuotta.

”Olisi tietenkin hyvä Suomelle ja koko tälle alueelle, että Venäjän ja Naton väliset suhteet olisivat paremmat”, Haavisto sanoi toimittajille etäyhteyksin kokouksen jälkeen.

Hänen mielestään Suomi voi kuitenkin näyttää esimerkkiä Naton suuntaan siinä, kuinka kommunikointi Venäjän kanssa on mahdollista huolimatta isoista näkemys­eroista esimerkiksi Krimin tilanteessa tai joissain ihmisoikeuskysymyksissä.

Barentsin neuvoston jäseniä ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Venäjä, Tanska, Islanti ja EU. Haavisto tapasi kokouksessa kahdenvälisesti myös Norjan uuden ulkoministerin Anniken Huitfeldtin.

Tarkkailijoina neuvostossa ovat Alankomaat, Britannia, Italia, Japani, Kanada, Puola, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Varsinainen turvallisuuspolitiikka ei kuulu Barentsin yhteistyöhön.

Haaviston mukaan kokouksessa muun muassa hyväksyttiin Barentsin alueelle ilmasto­poliittinen toimintaohjelma, mikä on ollut Suomen tavoitteiden mukaista.

”Sulava jää uhkaa koko elämää arktisella alueella, ja sillä on myös suuret taloudelliset vaikutukset. Kaikki maat tällä alueella ovat huolestuneita ilmastonmuutoksesta.”

Barentsin alueyhteistyö kattaa Suomessa Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Pohjois-Karjalan. Vuoden 2023 kokous on määrä pitää Joensuussa Pohjois-Karjalassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat