Hallitus hyväksyi rasismin vastaisen toimintaohjelman – Yli 50 toimenpiteellä pyritään kitkemään rasismia ja vihapuhetta - Politiikka | HS.fi

Hallitus hyväksyi rasismin vastaisen toiminta­ohjelman – Yli 50 toimen­piteellä pyritään kitkemään rasismia ja vihapuhetta

Tarkoitus on muun muassa purkaa yhteis­kunnan eriarvoistavia rakenteita ja edistää suomalaisen työelämän monimuotoisuutta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kuvattuna eduskunnassa 27. lokakuuta. Rasismin vastainen toimenpideohjelma on julkaistu oikeusministeriössä.

28.10. 18:39

Hallitus hyväksyi torstaina periaate­päätöksenä rasismin vastaisen ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelman. Ohjelma sisältää hallituksen toimenpiteet syrjinnästä vapaan Suomen turvaamiseksi.

Yhdenvertainen Suomi -nimellä julkaistu toimintaohjelma pitää sisällään kahdeksan keskeistä tavoitetta ja 52 toimenpidettä, jotka on tarkoitus toteuttaa vuosina 2021–2023. Ohjelma perustuu tilannearvioon ja tutkittuun tietoon rasismista ja sen ilmenemismuodoista Suomessa.

Toimenpiteillä pyritään muun muassa purkamaan yhteiskunnan eriarvoistavia rakenteita, edistämään suomalaisen työelämän monimuotoisuutta ja vahvistamaan viranomaisten yhdenvertaisuus­osaamista.

Lisäksi halutaan kasvattaa tietoisuutta rasismin eri muodoista, kehittää rasismiin liittyvää tutkimusta ja puuttua vihapuheeseen systemaattisella toiminnalla.

Toimenpiteillä myös luodaan paikallisia ja valtakunnallisia edellytyksiä hyvien väestösuhteiden politiikalle. Se pyrkii lisäämään eri väestöryhmien ja niihin kuuluvien yksilöiden keskinäistä vuoro­vaikutusta, luottamusta, osallisuuden kokemuksia sekä turvallisuuden tunnetta.

Ohjelmassa painottuu paikallistason merkitys, ja kuntia sekä muita toimijoita halutaan tukea entistä paremmin hyvien väestösuhteiden rakentamisessa ja rasismin vastaisessa työssä.

Käytännön toimenpiteitä ovat esimerkiksi kaikilla poliisilaitoksilla järjestettävät koulutukset syrjimättömästä poliisityöstä erityisesti ulkomaalais­valvonnassa, paikallispoliitikoille suunnattu verkko­koulutus vihapuheeseen liittyen sekä rasismin ja viharikosten uhreja auttavien järjestöjen tukeminen.

”Määrätietoinen antirasismin ja hyvien väestösuhteiden edistäminen vahvistaa koko yhteiskunnan myönteistä kehitystä”, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) valtioneuvoston tiedotteessa.

”Tämä toimintaohjelma on toteutettu yhdessä viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden sekä nuorten kanssa. Meitä kaikkia tarvitaan yhteiskunnallisen muutoksen tekemiseen.”

Toimintaohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmaa, ja sen toimenpiteet rahoitetaan osin olemassa olevilla määrärahoilla. Lisäksi niissä voidaan hyödyntää EU-rahoitusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat