Uusi eläinsuojelulaki lähtee lausuntokierrokselle: Turkistarhaus saisi yhä jatkua, koirien ja kissojen pentutehtailuun puututtaisiin - Politiikka | HS.fi

Uusi eläinsuojelulaki lähtee lausunto­kierrokselle: Turkis­tarhaus saisi yhä jatkua, koirien ja kissojen pentu­tehtailuun puututtaisiin

Eläinsuojelujärjestöt ovat pettyneitä siihen, ettei laki ota kantaa turkistarhaukseen.

Ketunnahkoja turkistarhan nahankäsittelytiloissa. Uudessa lakiesityksessä turkistarhaus saisi jatkua eläinsuojelujärjestöjen toiveiden vastaisesti.

4.11.2021 16:26

Hallituksen esitys uudesta eläinsuojelulaista on saatu valmiiksi ja se lähtee lausuntokierrokselle.

Lakia on valmisteltu maa- ja metsätalous­ministeriössä vuodesta 2010 lähtien. Lakiesitys annettiin kertaalleen eduskunnalle jo syksyllä 2018, mutta esitystä ei ehditty käsittelemään ja se raukesi seuraavana keväänä vaalikauden päättyessä.

Nyt lausunnoille lähtenyt uusi lakiesitys pohjautuu vuoden 2018 esitykseen, jonka keskeisiä uudistuksia olivat muun muassa eläinten olennaisten käyttäytymistarpeiden huomioon ottaminen, kivunlievitys kaikissa kivuliaissa toimenpiteissä sekä jatkuvan juomaveden vaatimus nisäkkäiden ja lintujen pysyvissä pitopaikoissa.

Laki on tarkoitus antaa eduskunnalle kevät­istuntokaudella 2022 ja sen on määrä tulla voimaan vuoden 2023 alusta alkaen.

Uuteen lakiesitykseen on tehty joitakin muutoksia pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelman mukaisesti.

Laissa esimerkiksi kiellettäisiin uusien parsinavettojen rakentaminen ja jo olemassa olevien navettojen parsipaikkojen määrän lisääminen. Parsinavetassa naudat on kiinnitetty parteen, jossa ne eivät voi kääntyä ympäri.

Myös uusien kiinteärakenteisten porsitushäkkien käyttöönotto kiellettäisiin sekä toiminnassa olevissa että uusissa sikaloissa.

Emakoiden tiineytyshäkkien pitkäaikaisesta käytöstä taas luovuttaisiin 12 vuoden siirtymäajalla aiemmin ehdotetun 15 vuoden sijaan. Porsitus- ja tiineytyshäkeissä sika ei pääse liikkumaan muutoin kuin askeleen eteen ja taakse.

Lisäksi lausuntokierroksen aikana selvitetään vielä keinot luopua porsaiden kirurgisesta kastraatiosta siirtymäajan kuluessa kokonaan.

Lemmikkieläinten kohdalla lakiesitys puuttuisi koirien ja kissojen pentutehtailuun ja kauppaan kieltämällä alle puolivuotiaiden pentujen tuonnin Suomeen, jos tarkoituksena on myydä pentu eteenpäin kahden kuukauden kuluessa. Kiellolla pyrittäisiin estämään ulkomailla huonoissa oloissa tuotettujen pentujen tuontia Suomeen.

Lisäksi koirien ja kissojen myynti-ilmoitusten sisällölle säädettäisiin vähimmäis­vaatimukset. Ilmoituksista tulisi käydä ilmi muun muassa ammattimaisesti toimivan myyjän rekisterinumero sekä maa, jossa myytävä eläin on syntynyt.

Myös koirien ja kissojen jalostuksen valvontaa tehostettaisiin säätämällä eläinlääkäreille ilmoitusvelvollisuus sellaisista toimenpiteistä, jotka on tehty perinnöllisten vikojen korjaamiseksi.

Eläinsuojelujärjestöiltä lakiesitys saa sekä kehuja että moitteita. Esimerkiksi lemmikkieläinten osalta tehdyt ehdotukset ovat järjestöjen mielestä edistysaskeleita.

Myös parsinavettojen sekä tiineytys- ja porsitushäkkien kieltäminen saa kiitosta, mutta puutteitakin tuotantoeläinten kohtelusta vielä löytyy.

“Tiineytyshäkkien kieltämisen siirtymäaika on edelleen kohtuuttoman pitkä eikä vanhoja parsinavetoita tai porsitushäkkejä kielletä”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs tiedotteessa.

”Laki sallisi edelleen nautojen kytkemisen paikalleen parteen yhdeksäksi kuukaudeksi vuodessa siten, etteivät ne pääse edes jaloittelemaan”, sanoo puolestaan SEY:n toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

Lisäksi järjestöt ovat pettyneitä esimerkiksi siihen, ettei lakiesitys ota kantaa turkistarhaukseen. Myös eläinsuojelu­valvontaan toivottaisiin lisää resursseja.

“Turkistarhaus saa jatkua, vaikka se aiheuttaa eläimille suurta kärsimystä ja on siten täysin ristiriidassa niin lain hengen kuin kansalaismielipiteen kanssa. Kansainvälisesti aika on ajamassa kannattamattoman alan ohi ja lakiuudistus olisi luonnollinen kohta kieltää tarhaus”, Kivekäs toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat