Krista Kiuru: Ministeriö on aloittanut valmistelun koronapassin käytön laajentamiseksi myös työpaikoille - Politiikka | HS.fi

Krista Kiuru: Ministeriö on aloittanut valmistelun koronapassin käytön laajentamiseksi myös työpaikoille

Ministeri Krista Kiurun (sd) mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään lisäksi lainmuutosta, jolla sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä velvoitettaisiin ottamaan koronarokotus.

Perhe- ja peruspalveluministerin Krista Kiurun (sd) mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään mahdollisuutta laajentaa koronapassin käyttöä työpaikoille

4.11.2021 16:41

Sosiaali- ja terveysministeriössä on aloitettu valmistelu koronapassin käytön laajentamiseksi, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Hänen mukaansa valmisteluun osallistuu asiantuntijoita koronapassin käyttöönoton kannalta tärkeiltä hallinnonaloilla.

”Tarkoituksena on tässä vaiheessa pohtia mahdollisuuksia passisääntelyn laajentamiselle siten, ettei passin käyttö olisi sidoksissa muiden rajoitustoimenpiteiden voimassaoloon. Osana työtä arvioidaan myös mahdollisuutta laajentaa koronapassin käyttöä työpaikoille. Tämä on laaja kokonaisuus, jota täytyy arvioida perusoikeuksien näkökulmasta erittäin tarkasti”, ministeri Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään myös koronavirusrokotuksen mahdollista lisäämistä tartuntatautilain 48. pykälään.

Lisäyksellä voitaisiin varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä on edellytettävä rokotussuojaa koronavirusta vastaan asiakkaiden ja potilaiden suojelemiseksi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin ja kolmen HS:n haastatteleman oikeustieteilijän mukaan lainmuutosta ei tarvita, vaan koronarokotuksia voidaan vaatia jo nyt voimassa olevan lain perusteella.

”Koronavirustaudin ehkäisemiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä voidaan jo voimassa olevan tartuntatautilain perusteella edellyttää rokotussuojaa taudin vakaville seuraamuksille alttiiden potilaiden suojelemiseksi. Työnantaja voi myös rokotuksista kysyä”, sanoi oikeuskansleri Pöysti tiistaina.

Lue lisää: Oikeuskansleri Pöysti: Sosiaali- ja terveyden­huollon työntekijöiltä voidaan edellyttää rokotusta asiakkaiden ja potilaiden suojelemiseksi

Oikeuskansleri Pöysti totesi myös lain velvoittavan sosiaali- ja terveysministeriötä antamaan ohjeen laintulkinnasta, josta siitä on epäselvyyttä.

Elinkeinoelämän keskusliitto arvosteli torstaina sosiaali- ja terveysministeriötä hidastelusta.

”Odotan suurella mielenkiinnolla, koska STM kykenee tämän ohjeen antamaan. STM on koronakriisissä hyvinkin nopeasti onnistunut rajoittamaan muun muassa elinkeinotoimintaa. Nyt kun pitäisi suojella väestöä ja edellyttää rokotuksia hoitohenkilökunnalta, näyttää vauhti hidastuneen”, kirjoittaa johtaja Ilkka Oksala blogissa.

Lue lisää: EK vaatii koronapassien ottamista käyttöön työpaikoilla – järjestön mukaan työnantajan on saatava tietää, ovatko työntekijät ottaneet koronarokotteen

Lue lisää: Oikeustieteilijät: Hoitajilta pitää edellyttää korona­virus­rokotusta potilaiden ja työn­tekijöiden suojelemiseksi

Lue lisää: Italian vaatimukset työn­tekijöiden pakko­rokotuksista eivät onnistuisi Suomessa, arvioi asian­tuntija: ”Se törmäisi perustus­lakiin”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat