Kokoomus haluaa terapiatakuun ja etävastaanotot kaikille alueille – kampanjoi aluevaaleissa ”maalaisjärjellä” - Politiikka | HS.fi

Kokoomus haluaa terapia­takuun ja etä­vastaanotot kaikille alueille – kampanjoi alue­vaaleissa ”maalais­järjellä”

Kokoomus julkisti aluevaaliohjelmansa. Se lähtee vaaleihin painottamalla hoitoon pääsyn nopeuttamista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

10.11.2021 10:43 | Päivitetty 10.11.2021 12:04

Kokoomus lähtee aluevaaleihin painottamalla hoitoon pääsyn nopeuttamista. Konkreettisesti se esittää muun muassa digitaalisten ja liikkuvien palveluiden parantamista. Puolue haluaa etävastaanotot käyttöön kaikilla uusilla hyvinvointialueilla.

Lisäksi kokoomus vaatii lakisääteisen terapiatakuun toteuttamista.

Puolue käynnisti kampanjansa keskiviikkona iskulauseella ”ei hyvinvointia ilman tervettä maalaisjärkeä”.

Ohjelmaa esitellessään puheenjohtaja Petteri Orpo arvosteli jälleen kerran hallituksen sote-uudistusta.

Malli ei Orpon mielestä vastaa niihin keskeisiin haasteisiin, joihin sote-uudistuksella on pyritty vastaamaan: siihen, että ihmiset pääsisivät jonoista hoitoon tai että rahat saataisiin riittämään.

”Edessä on valtava työmaa, että nämä asiat saadaan oikeasti pelaamaan.”

Kokoomus haluaa nyt tuoda oman kädenjälkensä hallituksen mallin sisälle. Se painottaa muun muassa valinnanvapauden lisäämistä keinona nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Puolue haluaa käyttöön velvoittavat palvelusetelit siten, että jos hoitoon ei pääse hoitotakuun määräajassa, on tarjottava palveluseteliä.

Lisäksi kokoomus vaatii yksityisen hoidon Kela-korvausten säilyttämistä ja moittii hallitusta niiden leikkaamisesta. Korvauksia halutaan pikemminkin parantaa, Orpo sanoi.

Viime hallituskaudella kokoomus oli itse leikkaamassa Kela-korvauksia. Orpon mukaan tilanne oli silloin toinen, sillä tavoitteena oli laaja valinnanvapaus, ja korvauksia ei olisi samaan tapaan tarvittu mallissa.

Etävastaanottoja lisäämällä kokoomus hakee esimerkiksi sitä, että digitaalisesti voitaisiin toteuttaa rutiinikäyntejä kuten reseptien uusimisia, kertoi puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen. Tämä vapauttaisi resursseja sinne, missä fyysisille kohtaamisille on oikeasti tarve, hän sanoi.

Keskusta on pyrkinyt luomaan mielikuvaa siitä, että aluevaaleissa tehdään valintaa sen linjan ja kokoomuksen linjan välillä. Keskusta lähti vaaleihin tavoitteella sote-asemasta jokaisessa kunnassa. Puolue arvostelee kokoomusta keskittävästä politiikasta.

Orpon mukaan nimenomaan hallituksen sote-uudistus on keskittävä, kun valtaa siirtyy alueille. Pienet kunnat eivät esimerkiksi tule saamaan läheskään kaikki omia edustajiaan valtuustoihin, Orpo sanoi.

”Yleisesti se menee niin, että kun valta keskittyy, niin palvelutkin pruukaavat keskittymään. Keskusta on siksi viimeinen arvostelemaan keskittämisestä. He ovat itse tämän mallin Suomeen ajaneet.”

Kokoomuksen tavoitteena on ”tarkoituksenmukainen ja mahdollisimman kattava” palvelujen verkosto. Verkon laajuuteen kokoomus ei suoraan ota toistaiseksi kantaa.

Puolue torjuu ajatuksen maakuntaverosta. Orpon mukaan vero pitää ”ehdottomasti pysäyttää”.

Pelastustoimen osalta kokoomus painottaa, ettei se saa hyvinvointialueita rakennettaessa jäädä sote-palvelujen varjoon. Puolue vaatii alalle riittävää rahoitusta ja koulutusta. Pelastajien koulutusmääriä tulisi selvästi nostaa, sanoi puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.

”Kokoomus haluaa varmistaa, että turvallisuuspuoli ihmisten ensilinjan auttamispalveluissa on kunnossa.”

Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta 2022. Niissä valitaan aluevaltuustot uusille hyvinvointialueille.

Alueet vastaavat vuoden 2023 alusta alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat