Pääministeri Marin Säätytalolla: Nykyiset rajoitustoimet pidetään voimassa, koronapassin käyttöä halutaan laajentaa - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin Säätytalolla: Nykyiset rajoitus­toimet pidetään voimassa, korona­passin käyttöä halutaan laajentaa

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus ottaa maanantaina käyttöön hybridistrategian, koska rokotekattavuudessa on nyt saavutettu 80 prosentin osuus.

10.11.2021 14:34 | Päivitetty 10.11.2021 20:32

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi hallituksen koronaneuvotteluiden jälkeen keskiviikkona, että hallitus ottaa maanantaina käyttöön hybridistrategian, koska yli 12-vuotiaiden rokotuksissa on saavutettu 80 prosentin kattavuus. Ennen neuvotteluja pääministeri sanoi, ettei sekään riitä.

”Haluamme nostaa rokotekattavuuden 90 prosenttiin tai ylikin”, sanoi Marin.

Toisaalta Marin kertoi, ettei hallitus aseta uutta tavoitetta rokotekattavuudelle.

Marinin mukaan nykyisiä ravintolarajoituksia jatketaan, koska tauti leviää huolestuttavasti etenkin rokottamattomien keskuudessa. Nykyisten ravintolarajoituksien oli määrä päättyä ensi viikon maanantaina.

Hybridistrategiassa kuitenkin luovutaan perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheen luokittelusta.

Ravintolarajoitukset perustuvat vastedes alueen tautitilanteeseen ja siihen, minkälaiset riskit alueella ovat.

Alueelliset viranomaiset ottavat lisäksi käyttöön muita tarvittavia rajoituksia.

Koronapassin laajentamista työpaikoille selvitetään, kuten myös passin käyttöä ilman rajoituksia, Marin sanoi. Silloin koronapassi olisi itsenäinen rajoitustoimi. Tälle hallitus antoi Marinin mukaan vihreää valoa, mutta aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Marinin mukaan valmistelutyötä jatketaan, mutta päätöksien oikeudellinen pohja on tutkittava.

Myös rokotusvelvollisuutta valmistellaan, eli tartuntatautilakiin valmistellaan uutta pykälää sosiaali- ja terveysministeriössä. Erityisesti terveydenhoidon henkilöstölle olisi tärkeää saada rokotukset, Marin sanoi.

Hätäjarrumekanismi voitaisiin ottaa Marinin mukaan käyttöön vasta sitten, kun se on välttämätöntä ihmisten suojelemiseksi.

”Toivomme, että se ei olisi välttämätöntä, vaan pyrimme rokotekattavuutta nostamalla ja koronapassin avulla parantamaan tilannetta.”

Marinin mukaan päämäärä on, että rajoituksia olisi käytössä mahdollisimman vähän. Kokonaisuutta käydään pääministerin mukaan vielä läpi torstaina.

Ennen neuvotteluja Marin sanoi, että rokottamattomat pitäisi perata käsipelillä eli käydä läpi henkilö henkilöltä.

”Kaikki keinot pitää käyttää, sillä tämä tauti on vaarallinen.”

Koronapassin käyttöä olisi Marinin mielestä hyvä laajentaa esimerkiksi yrityksiin, vaikka siihen voi liittyä perustuslaillisia ongelmia. Hallituksen tahdosta laajentaminen ei ole Marinin mukaan kiinni.

Pääministeriltä kysyttiin myös rokotusten vaatimisesta tiettyjen alojen työntekijöiltä. Hän sanoi, että ennen muuta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö pitäisi saada rokotettua, mutta ei usko koko väestöä koskevaan pakkorokottamiseen.

Ennen neuvotteluja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi pakkorokotuksesta, että hänellä on kaikkeen pakkoon ”selkärankareaktio” ja että se on hänelle vieras ajatus.

”Jos hoitaa vanhuksia, olisi vastuullista olla rokotettu”, Henriksson korosti kuitenkin.

Koronapassin ulottaminen työpaikoille on Henrikssonin mukaan juridisesti vaikeaa, mutta ei pois suljettu vaihtoehto.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tähdensi, että myös lapsia ja nuoria pitää suojella eli saada lasten rokotukset käyntiin. Ohisalo sanoi myös kannattavansa vahvasti koronapassin käyttöajan jatkamista. Tapahtuma-ala on toivonut sille vuoden pidennystä.

”Kyllä pitää laajentaa”, Ohisalo linjasi koronapassin käytön laajentamista työpaikoille, jotta elinkeinoja voisi harjoittaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) iloitsi niin ikään 80 prosentin rokotekattavuudesta. Hän kuitenkin suri sitä, että 11 aluetta on epidemian leviämisvaiheessa.

Kiurun mukaan tartuntaryppäiden taltuttamiseksi on tehtävä toimia alueilla.

”Laiva saatava myrskyssä perille satamaan ilman luotsia.”

Lue lisää: HS:n tiedot: STM esittää lainmuutosta hoiva-alan rokotuksiin ja rajoitus­päätösten helpottamista

HS seurasi neuvotteluihin menevien ministerien kommentteja hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat