Hallituksessa iso riita EU:n metsäasetuksesta: Keskusta aikoo äänestää opposition mukana, jos hallitus päätyy kannattamaan asetusta - Politiikka | HS.fi

Hallituksessa iso riita EU:n metsä­­asetuksesta: Keskusta aikoo äänestää opposition mukana, jos hallitus päätyy kannattamaan asetusta

Keskusta vaatii Sdp:tä ratkaisemaan asian. Jos kyllä-kanta menee eduskuntaan, keskusta äänestää hallituksen esitystä vastaan.

Hallituksella on vaikeuksia päättää, mitä mieltä se on EU:n metsien kestävää rahoitusta koskesta linjauksesta.

12.11. 11:38 | Päivitetty 12.11. 17:03

Hallituspuolueet ovat ajautuneet isoon riitaan siitä, millainen kanta Suomen pitäisi ottaa EU:n metsätalouden rahoitukseen liittyvään niin sanottuun taksonomiasäädökseen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) vetämän EU-ministerivaliokunnan piti tehdä päätös asiasta perjantaina, mutta hallituspuolueet eivät löytäneet yhteisymmärrystä etukäteisneuvotteluissa. Se vedettiin pois asialistalta.

Lue lisää: Hallitus yrittää päättää jo tällä viikolla Suomen kannan EU:n metsälinjauksiin, mutta sopua ota tai jätä -päätöksestä ei tahdo löytyä

Säädöksissä on kyse eritoten siitä, millainen metsätalous täyttää EU:n mielestä kestävän rahoituksen kriteerit.

HS:n tietojen mukaan neuvotteluja jatketaan todennäköisesti ensi viikolla.

Suomella on vain kolme vaihtoehtoa: vastustaa tai kannattaa ehdotusta tai äänestää tyhjää. Kantaan voi tehdä kommentteja esimerkiksi niin, että Suomi vastaa ei, mutta kehuu monilta kohdin esityksen.

Vihreät saattavat yrittää myös vaatia keskustalta vastaantuloa jossain muussa asiassa eli niin sanottua lehmänkauppaa.

Hallitusrintama on jakautunut tuttuun tapaan.

Keskusta ja Rkp pitävät EU:n kesällä valmistelemaa linjausta liian yksityiskohtaisena puuttumisena Suomen oikeuteen päättää metsistään.

Vihreiden ja vasemmistoliiton mielestä linjaus on kestävän kehityksen kannalta turhan vesitetty, mutta ne vaativat, että Suomi kannattaa linjausta.

Pääministeripuolue Sdp yrittää löytää kompromissin näiden ääripäiden väliltä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoo, että keskustalle kelpaa vain ei-kanta.

”Tämä asia on niin vahvasti kansallisen edun kysymys, ettemme voi nyt olla EU:ssa maa, jolla ei ole kantaa. Nyt olemme menossa sitä kohti. Tämä asia on vain ratkaistava, ja silloin ratkaisu on ei. Keskustalla kelpaa vain ei-kanta”, Saarikko sanoo tuohtuneena.

Saarikko sanoo, että ei-ääni on ennakkovaikuttamista tuleviin päätöksiin. ”Esimerkiksi luonnon monimuotoisuudesta päätetään kohta, ja siinäkin on meidän kannalta ongelmallisia kohtia. Tämä on vaikuttamista siihen.”

Hän muistuttaa, että keskusta on tukenut valtavan isoja ilmastomuutoksen torjuntatoimia EU:ssa, mutta jos on jotain, joka kansallisesti erityisen tärkeää, pitää uskaltaa äänestää ei.

Hän vaatii, että pääministeripuolue ratkaisee riidan.

”Tässä EU-politiikasta vastaavan pääministeripuolueen kanta on ratkaiseva.”

Mitä teette, kun asia menee eduskuntaan, jos Sdp valitsee vihreiden ja vasemmistoliiton kyllä-puolen?

”Keskusta tulee äänestämään esitystä vastaan.”

Hallitusrintaman halkeaminen asiassa todennäköisesti merkitsisi, että keskusta ja oppositio muuttaisivat yhdessä hallituksen kyllä-kannan ei-kannaksi.

Saarikko sanoo, että taksonomia-asetus muuttaa metsien rahoitusmarkkinoita tavalla, joka ei ole Suomelle tarpeellinen. ”Esitys vain lisäisi byrokratiaa eikä meillä ole varmuutta siitä, että se auttaisi ilmastomuutoksen torjumisessa.”

Hän sanoo, että metsien käytön ilmastollista kestävyyden raportointia ja seurantaa vaaditaan lisäämään tavalla, joka heijastuu metsänomistajiin, rahoitukseen ja metsäkauppoihin.

”Tämä ei tarkoita, että vastustamme ehdotuksessa kaikkea. Ei, vaan kannatamme siinä monia asioita ja pidämme taksonomian tavoitteita ihan oikean suuntaisena. Myös ydinvoima pitää mielestämme saada taksonomiaan mukaan.”

Sdp haluaa päätöksen nopeasti, vaikka Suomen kanta pitää kertoa EU:lle vasta 8. joulukuuta.

Syynä on se, että eduskunnan pitää käsitellä Suomen kanta ennen kuin se lähetetään EU:hun. Lopullisen sanan sanoo eduskunta.

Itse taksonomia-säädöksen läpimenon kannalta Suomen vastauksella ei ole todennäköisesti mitään merkitystä, sillä vihreiden kannattama metsälinjaus menee ilmeisesti läpi oli Suomi mitä mieltä tahansa.

On hyvin epätodennäköistä, että yli puolet jäsenmaista vastustaa metsälinjausta.

Ruotsi on jo päättänyt äänestää ehdotusta vastaan.

Riitelyssä on siis jälleen kyse myös puolueiden sisäpolitiikasta eli halusta näyttää omille kannattajilleen, ettei vastapuoli saa tahtoaan läpi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen paheksuu hallituksen päättämättömyyttä.

Hänen mielestään on häpeä, ettei Suomella ole kantaa, kun juuri kyseisestä metsien rahoituslinjauksesta vastaava EU:n komissaari Mairead McGuinness on vierailemassa Suomessa.

”Suomella ei ole nyt mahdollisuus vaikuttaa ja kertoa kantaansa”, Mykkänen sanoo.

”Missä vaiheessa hallitus aikoo puolustaa Suomen etua, jos ei nyt, kun aiheesta vastaava komissaari on saatu paikalle?”

Saarikko tapasi komissaarin perjantaina.

”Pidän harmillisena, että tästä asiasta vastaava komissaari on vierailulla, eikä minulla ollut mahdollisuutta kertoa hänelle, miten Suomi äänestyksessä toimii, koska hallitus ei ole kyennyt ottamaan tähän kantaa.”

Saarikko sanoo, että hän on metsäkantaa esittelevä ministeri ja valtiovarainministeriössä on virkamiesten valmistelema ei-kanta ollut valmiina jo viikkoja.

Hallituslähteistä sanotaan, että Suomi on jo etukäteen vaikuttanut linjaukseen ja saanutkin sitä muutettua. Lähteet sanovat, että suurimmasta osasta linjauksessa olevista asioista hallituksessa on yksimielisyys.

Oikaisu 12.11.2021 kello 16.10: Uutisessa oli aluksi kirjoitettu komissaarin etunimi väärin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat