Hybridivaikuttamisen asiantuntija Puolan rajan tapahtumista: ”Käynnissä on hirvittävän tärkeä testi” - Politiikka | HS.fi

Hybridi­vaikuttamisen asian­tuntija Puolan rajan tapahtumista: ”Käynnissä on hirvittävän tärkeä testi”

Myös Venäjän asevoimien liikehdintä on askarruttanut viime kuukausina sotilaita ja tutkijoita Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Venäjä näyttää keskittäneen nyt Krimille ja Itä-Ukrainan rajan läheisyyteen jopa 90 000 sotilasta.

Siirtolaisia pyrkii Valko-Venäjältä rajan yli Puolaan. Torstaina poliiseja ja rajavartijoita oli päivystämässä Hajnówkassa, jonka lähellä sijaitsee Białowieżan metsä.

12.11.2021 18:54

Puolan rajalla on käynnissä parhaillaan koe, jossa kokeillaan siirtolaisten käyttöä EU:ta vastaan, sanoo Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen asiantuntija Jukka Savolainen.

”Käynnissä on hirvittävän tärkeä testi siitä, miten Puolan, Latvian ja Liettuan raja saadaan hoidettua”, Savolainen sanoo.

”Jos kokonaiskustannukset tässä tulevat järjestäjän eli Valko-Venäjän kannalta ikäviksi, tällainen menettely ei näytä enää niin kiinnostavalta kuin silloin, jos siitä tulee menestys. Silloin tämä keino jää varastoon, ja sitä kokeillaan jonain päivänä taas uudelleen.”

Valko-Venäjä on jo kuukausien ajan pyrkinyt ohjaamaan siirtolaisia turvapaikanhakijoiksi Eurooppaan Puolan, Latvian ja Liettuan rajojen läpi.

Tilanne on viime päivinä kärjistynyt voimakkaasti Valko-Venäjän ja Puolan maastorajalla, jossa Valko-Venäjä yrittää pakottaa tuhansia siirtolaisia rajan yli mutta Puola ei ole päästänyt heitä maahan.

Lue lisää: Suomen suurin uutistoimisto vähentää Valko-Venäjän valtiollisen uutis­toimiston kuvien käyttöä merkittävästi – kuvaus­tilanteiden aitoutta ei ole voitu varmistaa

Lue lisää: Valko-Venäjän hybridi­vaikuttaminen tunnistetaan, mutta Puola saa oman propagandansa läpi 6–0

Jukka Savolainen johtaa Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen haavoittuvuudet ja resilienssi -verkostoa. Hän on taustaltaan sotilas, joka on työskennellyt aiemmin Länsi-Suomen merivartioston komentajana ja muun muassa Rajavartiolaitoksen esikunnassa.

Savolaisen mukaan samanlainen siirtolaisia hyödyntävä kokeilu nähtiin vuosien 2015–2016 vaihteessa Norjan ja Suomen pohjoisrajoilla, kun Venäjältä alkoi yllättäen tulla turvapaikanhakijoita.

Sama ilmiö tapahtui viime keväänä myös vastakkaisella puolella Euroopan unionia eli Pohjois-Afrikassa, kun Marokko usutti ihmisiä rajan yli Espanjalle kuuluvaan Ceutan kaupunkiin.

Savolaisen mukaan lähtömaihin on helppo synnyttää internetin ja sosiaalisen median kautta käsitys siitä, että jostain rajasta pääsee helposti läpi. Samalla pitää järjestää ihmisille vain kulkureitti rajalle.

”Kun lähtömaahan saadaan levitettyä tieto, että tässä on reitti auki, niin sieltä tulee hyvin nopeasti ihmisiä. Lisäksi ihmiset ovat valmiita maksamaan”, Savolainen sanoo.

”Tämä on siinä mielessä ovela juttu, että ihmiset maksavat matkansa itse. He myös maksavat muita kuluja, kuten viisumeita ja majoituksia. Siitä tulee saman tien jonkinlainen bisnes.”

Savolainen varoittaa, että jos huhu lähtee liikkeelle, tulijoita saattaa olla tulossa paljon myös Suomeen.

Hänellä on myös lääke tällaisiin huhuihin: ”Siihen paras vastaus on tietysti se, että sinne menee aika nopeasti viesti, ettei tästä pääsekään läpi.”

Lue lisää: ”Suomi ei ole pääkohde” – Suomi on saanut 19 turvapaikkahakemusta Valko-Venäjän kautta tulleilta, Saksa menee aivan omissa lukemissaan

Savolaisen mukaan Puolan rajan tilanne poikkeaa Pohjois-Suomen tilanteesta kuusi vuotta sitten kuitenkin sikäli, että siirtolaisia ohjataan nyt rajanylityspaikkojen sijaan maastorajan yli.

Hänen mukaansa valkovenäläiset viranomaiset eivät halua päästää siirtolaisia häiritsemään rajanylityspaikkojen normaalia toimintaa ja sotkemaan esimerkiksi maiden välistä kauppaa.

Suomessa viranomaiset ja valtiojohto ovat panneet merkille, kuinka venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi tämän kuun alussa Venäjän rajaviranomaisen FSB:n tiedotteesta, että se oli ottanut Suomen rajan läheisyydestä kiinni 13 ulkomaalaista, jotka pyrkivät laittomasti Suomeen.

Asiasta tiedottamista on pidetty hyvin erikoisena, koska rajalle pyrkivien kiinni ottaminen on FSB:n normaalia toimintaa.

HS:n tiedon mukaan FSB:n tiedottaminen on tulkittu Suomen johdossa viestiksi tai varoitukseksi.

”Se voi olla signaali”, sanoo Savolainen.

Savolainen muistuttaa, että venäläiset ottavat normaalisti kiinni enemmän Suomeen pyrkijöitä kuin suomalaiset itse.

”Jos venäläiset ottavat kiinni Suomea kohti tulevia ihmisiä, joilla ei ole viisumi kunnossa tai jotka yrittävät maastorajan kautta, niin se ei ole mikään uutinen. He tekevät sitä koko ajan hyvän rajayhteistyön nimissä.”

”Vain aika näyttää, mitä siellä on ollut tarkoitus tehdä.” – Jukka Savolainen

Myös Venäjän asevoimien liikehdintä on askarruttanut viime kuukausina sotilaita ja tutkijoita Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Julkisten lähteiden perusteella näyttää siltä, että Venäjä on keskittänyt nyt Krimille ja Itä-Ukrainan rajan läheisyyteen jopa 90 000 sotilasta. Tätä on pidetty poikkeuksellisena tapahtumana, joka ei liity mihinkään normaaliin harjoitukseen tai koulutukseen.

Myös Venäjän kansalliskaartin Rosgvardijan kasarmeilla on havaittu poikkeuksellisia ajoneuvojen keskityksiä.

Vastaavanlainen joukkojen keskitys Ukrainan rajalle nähtiin myös viime keväänä. Silloin joukot vedettiin pois.

Nyt joukot ovat palanneet Ukrainan rajalle. Uusi asia on se, että Venäjä on perustanut Valko-Venäjän ja Ukrainan rajan läheisyyteen uuden sotilaallisen voimayhtymän, jonka tarkoitusta ei tiedetä.

”Jos katsoo karttaa, niin sieltä voi hyökätä sekä Minskiin että suoraan Kiovaan. Ukraina ei ilman liikekannallepanoa pysty mitenkään puolustautumaan, jos tilanne lähtee eskaloitumaan sekä idässä että pohjoisessa, jossa on tällainen uhka kohti pääkaupunkia”, sanoo Savolainen.

”Siellä on käynnissä tällainen peli, ja vain aika näyttää, mitä siellä on ollut tarkoitus tehdä.”

Lue lisää: Venäjä ja Valko-Venäjä järjestävät yhteisen sota­harjoituksen lähellä Puolan rajaa

Savolainen arvelee, että Puolan rajan tapahtumat ja Venäjän joukkojen keskittäminen saattavat liittyä jotenkin toisiinsa.

”Onko Ukrainan konfliktissa menossa jokin vaihe, joka vaatii vähintään uhkan nostamista?” hän kysyy.

Lännessä pidetään kuitenkin varmana, että Venäjä on nostanut valmiuttaan. Parhaillaan pohditaan sitä, mitä Venäjä haluaa viestittää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat