Kokoomuksen Kai Mykkänen Demokraatille: Venäjän rajalle pitäisi harkita aitaa – ”Vastenmielinen mutta vääjäämätön kysymys” - Politiikka | HS.fi

Kokoomuksen Kai Mykkänen Demokraatille: Venäjän rajalle pitäisi harkita aitaa – ”Vastenmielinen mutta vääjäämätön kysymys”

Rajavartiolaitoksen Mikko Lehmuksen mukaan ”kaikille lienee selvää”, ettei koko Suomen rajan pituudelta voi rakentaa aitaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Kai Mykkänen.

12.11.2021 16:08

Suomen pitäisi harkita aidan rakentamista Suomen itärajalle, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, entinen sisäministeri Kai Mykkänen Demokraatti-lehden haastattelussa perjantaina.

Hänen mukaansa hallituskin tuntuu lähtevän siitä, että turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksiä pitäisi voida tehdä, jos Suomea painostettaisiin tuomalla heitä rajalle samoin kuin nyt tapahtuu Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Valko-Venäjän joukot ovat viime viikkoina saattaneet tuhansia turvapaikanhakijoita Puolan rajalle sen ylittämistä varten.

Mykkäsen mukaan on kysyttävä, miten pikakäännytys tapahtuisi, jos naapurimaa ei ota heitä takaisin.

”Silloin seuraava vastenmielinen mutta vääjäämätön kysymys on, olisiko selkein tapa ehkäistä inhimillinen tragedia niin, että rajalla olisi kulkuesteaita. Tällöin vain raja-asemien kautta pääsee Suomeen. Tämä voi tulla lähivuosina ihan vakavasti mietittäväksi”, Mykkänen sanoi.

”Jos rehellisesti asiaa katsoo, tätäkin pitää voida harkita.”

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskusta johtava Mikko Lehmus sanoi STT:lle perjantaina, että lainsäädännöllistä estettä raja-aidan rakentamiselle ei ole, mutta käytännössä sen toteuttaminen olisi hankalaa.

”Jossain määrin materiaalia löytyy, mutta huomio kiinnittyy Suomeen pitkään itärajaan. Kaikille lienee selvää, että kattavasti sitä ei voida aidata tai muilla estelaitteilla kattaa”, hän sanoi.

Mykkäsen mukaan aidan ei välttämättä tarvitsisi kattaa koko rajaa. Hän muistuttaa, että Suomen rajalla on myös hyvin vaikeakulkuisia erämaa-alueita.

Turvapaikan hakeminen on oikeus, jonka turvaavat Suomenkin allekirjoittamat kansainväliset sopimukset. Mykkänen sanoo Demokraatin haastattelussa, että viime vuosina yhä useammat länsimaat ovat keskeyttäneet niiden vastaanottamisen. Esimerkiksi Kreikka keskeytti kuukaudeksi turvapaikkahakemusten vastaanottamisen maaliskuussa 2020, kun Turkki toi sen rajalle siirtolaisia.

”Siitähän ei ole ikään kuin perään tullut ongelmia. EU-komissio ei ole puuttunut direktiivirikkomuksena eikä kansainvälinen yhteisö. On alettu ymmärtää, että jos turvapaikkahakijat kaapataan osaksi valtiollisen painostuksen keinovalikoimaa, ei ole edellytystä normaalille turvapaikkahaulle”, Mykkänen sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat