IS: Sisäministeri Ohisalo kannattaa valmiuslain osittaista muuttamista hybridivaikuttamisen takia - Politiikka | HS.fi

IS: Sisäministeri Ohisalo kannattaa valmius­lain osittaista muuttamista hybridi­vaikuttamisen takia

”Meillä on uudenlaisia uhkatilanteita, riskejä ja hybridivaikuttamista, joka on Valko-Venäjän tapauksessa valtiojohtoista ihmissalakuljetusta.”

Maria Ohisalo (vihr) puhui puoleensa etänä järjestetyssä puoluekokouksessa syyskuussa.

13.11. 10:32

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kannattaa Suomen valmiuslain avaamista ja osittaista muuttamista, kertoo Ilta-Sanomat.

Muutoskohdat koskisivat Ohisalon mukaan hybridivaikuttamista. Ministerin ulostulon taustalla on viime aikainen rajakriisi Valko-Venäjän ja joiden sen rajanaapurien välillä.

”Kannatan sitä, että valmiuslakia tarkastellaan tältä osin uusiksi. Meillä on uudenlaisia uhkatilanteita, riskejä ja hybridivaikuttamista, joka on Valko-Venäjän tapauksessa valtiojohtoista ihmissalakuljetusta”, Ohisalo sanoo IS:lle.

Lakivalmistelussa on kuitenkin Ohisalon mukaan otettava huomioon Suomen sitoutumiset kansainvälisiin sopimuksiin sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen.

Kun Ohisalolta kysytään, olisiko Suomi valmis noudattamaan esimerkiksi Puolan mallia, jossa rajat laitettaisiin kiinni, hän nostaa esiin nykyisen lain puutteet.

”Tällä hetkellä meillä ei ole keinoa siihen. Meillä ei ole lainsäädännössä tunnistettu aikaisemmin tällaista hybridivaikuttamisen tapaa. Sen takia siihen pitää löytää paikka, oli se sitten valmiuslaissa tai eurooppalaisessa sääntelykehikossa.”

Ohisalo myös korostaa haastattelussa, että toimia hybridivaikuttamista vastaan pitäisi saada aikaan myös EU:n tasolla.

”Me olemme lähestyneet komissiota ja pyytäneet siihen työkaluja, jotta jäsenvaltioiden ei tarvitsisi itse keksiä keinoja kriisitilanteissa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat