Glasgow’n kokouksen lopputulokseen reagoitiin pettyneesti ja varovaisen positiivisesti – ”Kello tikittää, ja lähivuodet ovat kriittisiä” - Politiikka | HS.fi

Glasgow’n kokouksen lopputulokseen reagoitiin pettyneesti ja varovaisen positiivisesti – ”Kello tikittää, ja lähivuodet ovat kriittisiä”

Ympäristöministeriön mukaan Glasgow’ssa onnistuttiin vahvistamaan sitoutumista Pariisin ilmastokokouksen tavoitteisiin, mutta joissakin keskeisissä kysymyksissä ratkaisuja lykättiin tuleville vuosille.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) oli tyytyväinen siihen, että hiilenpoltto mainittiin ensimmäistä kertaa YK-tekstissä.

13.11. 23:25 | Päivitetty 14.11. 6:40

Glasgow'n ilmastokokous saatiin lauantai-iltana päätökseen, noin vuorokauden yliajalla.

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) kommentoi kokouksen lopputulosta tuoreeltaan ympäristöministeriön lähettämässä tiedotteessa.

Ministeriön mukaan Glasgow’ssa onnistuttiin vahvistamaan sitoutumista Pariisin ilmastokokouksen tavoitteisiin, mutta joissakin keskeisissä kysymyksissä ratkaisuja lykättiin tuleville vuosille.

Mikkonen myös twiittasi sopimuksen syntymisen jälkeen.

”Glasgow’n ilmastokokouksessa saavutettiin sopu. Työtä on valtavasti, jotta voimme rajata lämpötilan nousun 1,5 asteeseen. Tavoitteeseen pääsyä tarkastellaan jatkossa vuosittain. Sopeutumisen merkitys korostuu entisestään. Luonto- ja ilmastokriisiä on ratkottava yhdessä”, twiitissä sanotaan.

Mikkosen lisäksi myös europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) twiittasi saavutetusta sovusta, joskin hän korosti, ettei kokous itsessään ole ratkaissut ilmastokriisiä.

”Jos joku odotti Glasgow’n kokouksen ratkaisevan ilmastokriisin, ei valitettavasti sillä sitä valtaa ollut. Maat ja maaryhmät toi sitoumuksensa pöytään ja kokous vain arvioi niiden riittävyyttä. Merkittävä päätös oli: sitoumuksia jatkossa tarkastellaan vuosittain, ei 5 vuoden välein.”

Glasgow’n kokouksessa päätettiin, että etenemistä kohti Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitetta tarkastellaan jatkossa vuosittain.

”Päätös pitää 1,5 asteen tavoitteen yhä saavutettavissa. Kello tikittää, ja lähivuodet ovat kriittisiä. Siksi tarvitsemme jatkuvaa painetta ilmastotoimien parantamiseen nimenomaan 2020-luvulla, ja nyt päätetty vuosittainen tarkastelu tuo tätä”, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Sopimuksen hiilenpolttoa käsitellyttä kohtaa muokattiin vielä aivan viime metreillä Intian vaatimuksesta. Lopullisessa versiossa maat sitoutuivat vähentämään hiilivoimaa, kun alkuperäisessä versiossa puhuttiin yksinkertaisesti hiilivoiman pois häivyttämisestä.

”Hiilenpolton vähentäminen on nyt ensimmäistä kertaa mainittu YK-tekstissä. Se on tärkeä signaali, vaikka olisimme toivoneet vahvempaa kirjausta”, Mikkonen kommentoi tiedotteessa.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK kommentoi kokouksen lopputulosta pian sen päättymisen jälkeen.

EK:n mukaan oli tärkeää, että kansainvälisten markkinamekanismien osalta saavutettiin neuvottelutulos , vaikka se jäi toivottua heikommaksi. Käytännössä on siis puhe päästökaupasta.

”On rohkaisevaa nähdä, että päästövähennysten vaiheittainen kiristäminen toimii Pariisin sopimuksen mukaisella tavalla ja että tavoitteiden kiristämiseen palataan heti ensi vuonna, vaikka työtä vielä riittääkin 1,5 asteen rajaa kohti pääsemiseksi”, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

”On myös tärkeää, että Glasgow'ssa saavutettiin etenemistä ennakkoon vaikeaksi tiedetyissä kysymyksissä päästöyksiköiden kansainvälisestä kaupankäynnistä, vaikka säännöt jäivätkin löysiksi”, Häkämies sanoo.

Kokouksen lopputulosta ehdittiin kommentoida lauantai-iltana myös sosiaalisessa mediassa.

Vihreiden Osmo Soininvaara ilmaisi Twitterissä melko suorasanaisesti olevansa pettynyt.

”Glasgow'ssa otettiin sitten yhteiseksi tavoitteeksi lämmittää maapalloa 2,4 asteella. Sääliksi käy aikamme nuoria ja ennen kaikkea heidän lapsiaan”, Soininvaara kirjoittaa.

Keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen riensi vastaamaan Soininvaaran julkaisuun.

”Olen Osmon kanssa samaa mieltä”, Pekkarinen kirjoittaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat