Brysselissä mieltään osoittaneet aktivistit haluavat lopettaa puun polton: ”Miten Suomi voi ylpeillä metsillään, kun niitä tuhotaan koko ajan?” - Politiikka | HS.fi

Brysselissä mieltään osoittaneet aktivistit haluavat lopettaa puun polton: ”Miten Suomi voi ylpeillä metsillään, kun niitä tuhotaan koko ajan?”

Järjestöjen mielestä EU-maiden ei pitäisi investoida polttoon perustuvaan uusiutuvaan energiaan. Suomalainen metsänhoito ei saa kiitosta.

Ympäristöjärjestöjen yhteinen mielenosoitus puun polttoa vastaan oli keskellä Place du Luxembourgia Brysselissä. Taustalla EU-parlamentti.

15.11. 16:46

Bryssel

EU-parlamentin edustalla olevalta Place du Luxembourgin aukiolta nousee ilmaan kitkerä savu, joka näyttää tulevan aukion keskelle kannetusta puupöllikasasta.

Meneillään on usean eurooppalaisen ympäristöjärjestön mielenosoitus, jonka kohteena on puun poltto.

Pääväitteenä on se, että EU-säännöt ja uusiutuvan energian tuet ovat johtaneet siihen, että EU-maissa poltetaan puuta uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttamiseksi – ja samalla tuhotaan metsää.

Brysselissä on useita mielenosoituksia viikossa, joten tapahtumana tämä ei ole harvinainen. Savukaan ei ole aitoa, vaan saatu aikaan kemiallisesti.

Mielenosoitus kuitenkin vihjaa, että muun muassa Suomi joutuu jatkossa perustelemaan Euroopassa entistä ankarammin omia tapojaan hyödyntää metsiä. Metsien painoarvo päästöjen vastapainona kasvaa EU:n ilmastopolitiikassa, ja samaan aikaan kasvavat myös vaatimukset suojella metsien biodiversiteettiä.

Metsäisenä maana Suomi on automaattisesti ympäristöjärjestöjen tarkassa seurannassa. Järjestöjen mukaan Suomi on yksi maista, joka antaa liikaa julkista tukea puun poltolle ja täyttää uusiutuvan energian tavoitteensa pitkälti metsäbiomassan käytön ansiosta.

Järjestöjen mukaan selvä merkki ongelmista Suomen metsäsektorilla on se, että Ely-keskukset ja Suomen ympäristökeskus irtautuivat metsäsertifioinnin kriteereitä päivittävästä työryhmästä.

Mielenosoitukseen osallistunut Fenna Swart hollantilaisesta Comite Schone Luchtista eli puhtaan ilman komiteasta sanoo, että biomassan polttamista ei saisi ottaa osaksi EU:n uusiutuvan energian direktiiviä.

”Biomassan polttamisella ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen torjunnan ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen kanssa. Se vaikuttaa olevan vain tuottoisa bisnes”, Swart sanoo.

Hollantilainen Fenna Swart osallistui mielenosoitukseen.

Swart myöntää, että turve ja hiili eivät ole sen parempia vaihtoehtoja.

”Mutta puun poltto on melkein pahempaa kuin hiilen. Siitä aiheutuu päästöjä ja mikrohiukkasia, joten se on erittäin haitallista terveydelle. Mitään ei pitäisi enää polttaa. Tarvitaan aitoja uusiutuvia vaihtoehtoja, ja niihin pitäisi investoida voimakkaasti.”

Swartin mukaan suomalainen metsänhoito näyttää hyvältä ulospäin.

”Tehän kerrotte, miten hyvin metsät Suomessa kasvavat. Mutta ne luvut kertovat vain määrästä, eivät laadusta. Suomessa on avohakkuita myös suojelluilla metsäalueilla, Natura 2000 -alueilla, ja se on hyvin huolestuttavaa.”

Suomessa asuva, mielenosoitukseen osallistunut englantilainen aktivisti Sommer Ackerman on osallistunut metsäkartoitukseen Suomessa, ja hänen mukaansa Suomesta on vaikea löytää metsiä, joita ei olisi hakattu.

”Miten Suomi voi ylpeillä metsillään, kun niitä tuhotaan koko ajan? Teidän presidenttinnekin kertoi Glasgow’ssa, miten hyvin Suomessa metsiä hoidetaan, mutta todellisuudessa kyse on tuhosta.”

Suomessa asuva Sommer Ackerman (vas.) ja virolainen Liina Steinberg.

Ackermanin mukaan ei ole aktivistien asia kertoa, mikä voisi olla puun polton vaihtoehto.

”On syytä kuunnella, mitä tiede sanoo. Tiedän sen, mitä ei pitäisi tehdä, mutta en minä osaa kertoa, mitä pitäisi tehdä. Muuta kuin sen, että meidän pitää pelastaa planeettamme ja lopettaa valehtelu.”

Aktivistit ovat oikeassa siinä, että Suomessa valtaosa uusiutuvasta energiasta tuotetaan puusta peräisin olevasta biomassasta.

Suurin osa tuotannosta tapahtuu metsäteollisuudessa, joka hyödyntää sivuvirrat eli kuoren, sahanpurun ja selluntuotannossa syntyvän mustalipeän.

Sen lisäksi korjataan energiapuuta, josta tehdyn metsähakkeen käyttö on kasvanut nopeasti. Myös arvokkaampaa ainespuuta menee polttoon jonkin verran.

Maanantain mielenosoitukseen osallistuivat muun muassa Birdlife Europe, hollantilaiset Comite Schone Lucht ja FERN, virolainen Looduse Fond (Luonnonrahasto), ruotsalainen Skydda Skogen ja saksalainen Robin Wood.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat