Ravintolarajoituksia neljälle uudelle alueelle, etujärjestö Mara kantelee päätöksestä oikeuskanslerille - Politiikka | HS.fi

Ravintola­rajoituksia neljälle uudelle alueelle, etujärjestö Mara kantelee päätöksestä oikeus­kanslerille

Hallitus päätti illalla ravintolarajoituksia säätävän asetuksen jatkamisesta vuoden loppuun.

Hallitus päättää tänään maanantaina ravintolarajoitusten jatkamisesta. Kuvassa asiakkaita odottamassa pääsyä yökerhoon Helsingissä lokakuussa.

15.11. 11:31 | Päivitetty 15.11. 19:18

Valtioneuvosto päätti maanantai-iltana uusista ravintolarajoituksista Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Länsi-Pohjan ja Kanta-Hämeen alueilla, sillä ne ovat siirtyneet leviämisalueiksi.

Samalla hallitus jatkoi anniskelu-, aukiolo- ja asiakaspaikkarajoituksia Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Uudenmaan ja Kymenlaakson alueilla.

Rajoituksen mukaan alkoholijuomien anniskelua pääasiallisena ravitsemistoimintanaan pitävien liikkeiden asiakasmäärä rajoitetaan sisä- ja ulkotiloissa puoleen normaalista ja muiden ravitsemisliikkeiden asiakasmäärä sisätiloissa kolmeen neljäsosaan normaalista.

Anniskelu olisi sallittu kello 24:ään saakka ja sallittu aukioloaika olisi kello 5–1.

Alueiden ravintoloille tulee vaatimus, että niiden asiakkailla on istumapaikka.

Samalla hallitus pidensi rajoitukset mahdollistavan asetuksen voimassaoloa vuoden loppuun. Uusia ravintoloita koskevat rajoitukset tulevat voimaan 17. marraskuuta.

Ravintolat voivat vapautua rajoituksista koronapassia käyttämällä.

Matkailu- ja ravintolapalveluita edustavan Mara tuohtui hallituksen päätöksestä.

”Hallituksen päätös ei ole välttämätön eikä oikeasuhtainen, kuten perustuslaki ja tartuntatautilaki edellyttävät. Maralla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä kantelu oikeuskanslerille jäsenyritystensä ja niiden työntekijöiden perustuslaillisten oikeuksien puolustamiseksi”, Mara sanoi tiedotteessaan maanantaina.

Tilanne on tästä päivästä lähtien kuitenkin sikäli uusi, että hallituksen uudistetun hybridistrategian mukaisista taudin vaihekriteereistä on luovuttu.

Alueita ei enää luokitella perustason, kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen mukaan, vaan koronarajoituksia sovelletaan nyt vain alueilla, joita kutsutaan epidemian leviämisalueiksi.

Leviämisalueen tunnusmerkit määriteltiin sosiaali- ja terveysministeriön perjantaisessa ohjauskirjeessä.

Tunnusmerkkeihin kuuluu muun muassa se, että alueellisessa rokotuskattavuudessa on puutteita, sosiaali- tai terveydenhuollon kuormitus kasvaa ja palvelujärjestelmän toimintakyky heikkenee.

Mikäli välttämättömiä rajoitustoimia on otettu käyttöön, toimijoilla on mahdollisuus ottaa käyttöön koronapassi vaihtoehtoisena terveysturvallisuus­toimena.

Kunnat ja aluehallintovirastot päättävät tapahtumien ja yleisötilaisuuksien rajoituksista, mutta ravintolarajoituksista päättää vastakin valtioneuvosto.

Valtioneuvosto kuuli ennen päätöstään Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL), jolle alueiden tuli toimittaa maanantaihin kello 11:een mennessä arvionsa tautitilanteesta.

STM lähetti perjantaina lausuntokierrokselle lakiluonnoksen, jonka mukaan tartuntatautilain väliaikaisten muutosten voimassaoloaikaa jatkettaisiin ensi vuoden kesäkuun loppuun asti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat