Ministeriö esittää työntekijöille oikeutta nähdä kollegojensa palkat – kiista syttyi heti - Politiikka | HS.fi

Ministeriö esittää työntekijöille oikeutta nähdä kollegojensa palkat – kiista syttyi heti

Työntekijälle tulisi oikeus nähdä kollegojensa palkat, jos hän epäilee tulevansa syrjityksi sukupuolen perusteella. Työnantajapuoli tyrmää työryhmän ehdotukset, työntekijäpuoli pitää niitä riittämättöminä.

Riitaisan työryhmän raportti palkkasyrjinnän ehkäisemisestä julkaistiin maanantaina.

15.11.2021 11:37

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtama työryhmä esittää palkka-avoimuuden lisäämistä sukupuoleen perustuvan palkkasyrjinnän ehkäisemiseksi. Työryhmä luovutti erimielisen mietintönsä tasa-arvosta vastaavalle ministerille Thomas Blomqvistille (r) maanantaina.

Työryhmän keskeinen esitys on, että työntekijä voisi pyytää kollegansa tai kollegojensa palkkatiedot nähtäväksi, jos hän epäilee tulevansa syrjityksi sukupuolen perusteella. Työnantaja ei voisi kieltäytyä tietojen luovuttamisesta.

Lisäksi työnantajien olisi vuoden välein selvitettävä henkilöstölle työnantajan noudattama palkkausjärjestelmä ja sen soveltaminen. Luottamusmiehille ja muille henkilöstön edustajille tulisi oikeus saada työntekijöiden tarkat palkkatiedot silloin, kun työnantaja tekee tasa-arvolain mukaista palkkakartoitusta.

HS kertoi ministeriön kaavailuista jo huhtikuussa.

Työryhmä oli riitaisa alusta saakka. Työnantajajärjestöt Suomen Yrittäjät, Kunta- ja hyvinvointi­alue­työnantajat KT ja Kirkon työmarkkinalaitos jättivät mietintöön eriävän mielipiteen, jossa ne toteavat vastustavansa mietinnön ehdotuksia.

Työntekijäjärjestöt taas kannattavat palkka-avoimuuden lisäämistä, ja SAK, STTK sekä Akava haluaisivat mennä siinä vielä ehdotettua pitemmälle.

Työnantajapuoli katsoo, että työryhmän ehdotukset lisäisivät yritysten hallinnollista taakkaa ja heikentäisivät työntekijöiden yksityisyyden suojaa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK marssi poikkeuksellisesti ulos kolmikantaisesta työryhmästä vuosi sitten.

”STM:n esittämät lakimuutokset eivät todennäköisesti johtaisi työpaikkojen ilmapiirin parantumiseen, vaan päinvastoin kateuden ja uteliaisuuden lisääntymiseen. Lakimuutokset voisivat johtaa palkkojen epäreiluun tasapäistämiseen, kun työnantajat eivät enää uskaltaisi palkita työntekijöitään näiden henkilökohtaisesta osaamisesta ja tuloksista perusteettomien syrjintäriitojen pelossa”, kirjoittaa EK:n asiantuntija Katja Leppänen maanantaina julkaistussa blogissaan.

Työntekijäjärjestö SAK taas katsoo, että yksittäisen työntekijän olisi jatkossakin liian vaikea selvittää mahdollista palkkasyrjintää.

SAK:n mukaan työntekijän on vaikea epäillä syrjintää, jos hän ei tiedä, millaisia palkkoja työpaikalla käytännössä maksetaan ja millä perusteella työnantaja niitä maksaa.

”Tähän ei työryhmässä kyetty vastaamaan. SAK:n vastaus on, että palkkatiedot pitäisi saada työpaikoilla kaikkien nähtäväksi. Näin myös toimitaan jo muutamissa yrityksissä”, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo tiedotteessa.

STTK ja Akava katsovat myös, että henkilöstön edustajien tiedonsaanti­oikeuksia ei ehdotuksessa lisätä riittävästi. Palkkakartoitus tehdään vain yli 30 hengen yrityksissä, joten sitä pienemmissä yrityksissä henkilöstön edustajien tiedonsaanti ei helpottuisi.

Työryhmän esityksen mukaan palkka-avoimuutta lisäävät muutokset tasa-arvolakiin voisivat tulla voimaan keväällä 2023.

Palkka-avoimuuden lisääminen perustuu hallitusohjelman kirjaukseen. Poliittista sopua työryhmän esitysten toteuttamisesta ei silti HS:n tietojen mukaan vielä hallituksessa ole.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat