Lakiluonnos: Jos koronapassi on käytössä, sitä tulisi vaatia heti ravintolan ovien avautuessa - Politiikka | HS.fi

Lakiluonnos: Jos koronapassi on käytössä, sitä tulisi vaatia heti ravintolan ovien avautuessa

Nykyisin käytännöt vaihtelevat: osa ravintoloista tarkistaa todistuksen heti ovien avautuessa, osa vasta keskiyöllä.

Lainmuutoksen mukaan koronapassia tulisi vaatia vaihtoehtona rajoituksille ensi vuoden alusta lähtien ravintolan koko aukiolon ajan.

16.11.2021 9:20

Ensi vuoden alusta lähtien koronapassia tulisi vaatia asiakkaalta koko sen ajan, kun yleisötilaisuus tai tila on auki, esittää sosiaali- ja terveysministeriö (STM) hallituksen lakiluonnoksessa.

Koronapassia voisi esityksen mukaan jatkossakin käyttää vain vaihtoehtona olemassa oleville koronarajoituksille. Sitä ei voisi vaatia siinä tapauksessa että mitään rajoituksia ei ole. Pykälään tulisi kuitenkin tiukennus.

STM lähetti tartuntatautilain väliaikaisten muutosten jatkamista koskevan ehdotuksen viime perjantaina lausuntokierrokselle, joka päättyy jo torstaina.

Pykälien voimassaoloa on määrä jatkaa vuodenvaihteesta kesäkuun 2022 loppuun asti.

Koronatodistuksen esittämisestä säädetään tällä hetkellä vain yleisellä tasolla, minkä takia esimerkiksi ravintoloissa saatetaan ensin harjoittaa ravitsemistoimintaa ilman todistuksia ja edellyttää niitä asiakkailta vasta yöllä, kun säädetyistä aikarajoituksista halutaan vapautua.

Leviämisvaiheen alueilla on saanut anniskella kello 24:ään ja pitää ovet auki kello yhteen asti. Rajoituksen on voinut kiertää vaatimalla todistuksen rokotuksista.

Ravintolat ovat varsin vaihtelevasti ja eri kellonaikoihin kyselleet passin perään. Koronapassi saatetaan tarkistaa kaikilta jo ravintolan auetessa tai vasta esimerkiksi keskiyöllä, kun kyseessä on yökerho.

Lue lisää: Ravintoloissa tarkistetaan korona­passeja eri kellon­aikoina, mikä voi hämmentää kansaa – asian­tuntija kertoo syyn vaihtelulle

Lakiluonnoksen perusteluissa sanotaan, että ”lähtökohtaisesti koronatodistuksen käyttäminen rajoitusten kohteena olevana aikana pienentää kyseiseen aikaan kohdistuvia tartuntariskejä, mutta näin toimien juuri rokottamattomien henkilöiden altistumisia tapahtuu tiloissa jo ennen koronatodistuksen käyttöönottoa”.

”Kun koronatodistuksen käyttö koskisi koko toiminnan aukioloaikaa, tartuntariskejä hallittaisiin ravitsemisliikkeissä, erilaisissa tilaisuuksissa ja tiloissa säännöksessä tarkoitetulla tavalla samalla, kun liiketoiminta olisi mahdollista ilman rajoituksia”, luonnos perustelee tarkennusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvostellut ravintoloiden vaihtelevien käytäntöjen jopa vesittävän passin hyödyt.

Sen sijaan alan työnantajien etujärjestö Mara epäilee, että koronapassin käyttö vähenee, jos esimerkiksi lounasravintoloiden, jotka muuttuvat iltaisin seurusteluravintoloiksi, tulee tarkistaa passit heti ravintolan auetessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat