Presidentin itsenäisyyspäivän juhlien kutsujoukko suppeampi kuin normaalisti, lähes kaikki ensikertalaisia - Politiikka | HS.fi

Presidentin itsenäisyys­päivän juhlien kutsu­joukko suppeampi kuin normaalisti, lähes kaikki ensikertalaisia

Vieraita kutsutaan enintään 200. Tänä vuonna osoitetaan kollektiivista kiitosta erityisesti terveydenhuoltohenkilöstölle, joka on ollut kovilla.

17.11. 11:05 | Päivitetty 17.11. 19:13

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestetään tänä vuonna suppeammalle kutsuvierasjoukolle kuin aikaisempina vuosina, kertoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskiviikkona.

Vieraita kutsutaan enintään 200. Niinistön mukaan tänä vuonna osoitetaan kollektiivista kiitosta erityisesti terveydenhuollon henkilöstölle, joka on ollut kovilla koronapandemian takia.

”Harvoin on niin moni ollut kiitollisuudenvelassa niin harvoille”, Niinistö siteerasi Britannian sodanaikaista pääministeriä Winston Churchilliä.

Terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi kutsutuissa on mukana myös vapaaehtoistyöntekijöitä sekä joitakin kulttuurin ja urheilun edustajia. Asemansa puolesta paikalla on vain ”yksittäisiä” henkilöitä, kanslia kertoi.

Veteraaneille ja lotille järjestetään erillinen juhlatilaisuus edellisellä viikolla, ja siihen saapujia on yhteensä noin 50, kun puolisot ja avustajat lasketaan mukaan.

Niinistön mukaan itsenäisyyspäivän tilaisuus on perinteisen juhlan sijaan nyt pikemminkin vastaanotto, jonka vieraat ovat enimmäkseen ensikertalaisia. Varsinainen kättelykin jää väliin, vaikka Niinistön mukaan vieraita on ollut yleensä hienoa tervehtiä kättelemällä.

Myös pukukoodi on normaalista poikkeava eli tumma puku kunniamerkkeineen.

Kevyempää pukukoodia Niinistö perusteli silläkin, ettei siitä koidu vieraille ”kohtuutonta murhetta”, kun aikaa on vähän. Kutsujakaan ei ole vielä lähetetty.

Presidentin mukaan vastaanoton valmisteluja on vaikeuttanut ja yhä vaikeuttaa muuttuva koronatilanne. ”Vähän monimutkainen se on”, Niinistö sanoi.

Hän toivoi tilanteen olevan selvempi jo torstaina, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto mahdollisesti kertoo uusista rajoituksista.

”Meillä ei ole oikeutta esimerkiksi vaatia tai tarkistaa koronapasseja tämäntyyppisessä juhlatilaisuudessa”, Niinistö kertoi.

”En kuitenkaan usko, että mitään ulkonaliikkumiskieltoja tulee, ja uskon, että olemme tämän viikon jälkeen viisaampia”, hän sanoi.

Niinistö arveli juhlajärjestelyiden ja kutsujen lähettämisen edistyvän alati muuttuvissa olosuhteissa. Itse hän toivoi myös toipuvansa sitkeästä flunssasta.

Linnan vastaanotolla varaudutaan käyttämään maskeja, ja juhlapaikalla on myös ilmanpuhdistimia.

Vastaanotolla on luvassa perinteistä musiikkia, mutta esimerkiksi tanssimisesta ei vielä osattu kertoa. Tarjoilussa suositaan kotimaisuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Suuri yleisö pääsee seuraamaan vastaanottoa televisiosta. Lähetys alkaa iltaseitsemän jälkeen ja kestää kello 22:een asti.

Linnan juhlat vietettiin viime vuonna tiukkojen koronarajoituksien mukaisesti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat