Keskustan ja Rkp:n kanta voitti, Suomi vastustaa EU:n metsälinjausta – Ohisalo: ”Suomi on asettumassa kehityksen väärälle puolelle” - Politiikka | HS.fi

Keskustan ja Rkp:n kanta voitti, Suomi vastustaa EU:n metsälinjausta – Ohisalo: ”Suomi on asettumassa kehityksen väärälle puolelle”

Kyse on säännöksistä, joilla EU linjaa, millainen metsätalous täyttää kestävän rahoituksen kriteerit. Keskustan ja Rkp:n mielestä ei-kanta kertoo EU:lle, ettei Suomi ole valmis joustamaan, jos kyse on Suomelle tärkeistä intresseistä. Vihreät ja vasemmistoliitto kirjasivat kantaan eriävän mielipiteensä.

Talousmetsää Sulkavalla.

17.11.2021 10:50 | Päivitetty 17.11.2021 11:10

EU-ministerivaliokunta on päättänyt, että Suomi vastustaa EU:n säännöstä, jolla säädellään metsätalouden kestävän rahoituksen kriteereitä.

Päätös on erimielinen, sillä vihreät ja vasemmistoliitto kirjasivat kantaan eriävän mielipiteensä.

Kyse on säännöksistä, joilla EU linjaa, millainen metsätalous täyttää kestävän rahoituksen kriteerit.

Seuraavaksi kanta menee eduskunnan suureen valiokuntaan, jossa Suomen kanta lopulta muodostuu.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo arvosteli päätöstä tuoreeltaan. Hänen mukaansa ”Suomi on asettumassa kehityksen väärälle puolelle”.

Käytännössä Suomella oli kolme vaihtoehtoa: äänestää kyllä, äänestää ei tai jättää mielipiteensä kertomatta. Ruotsi on jo päättänyt äänestää ei.

Linjauksen läpimenon kannalta Suomen kannalla ei ole liene merkitystä, sillä todennäköisesti enemmistö EU-valtioista on EU:n linjauksen kannalla. EU:ssa asiasta päätettään 8. joulukuuta.

Kyse on säännöksistä, joilla EU linjaa, millainen metsätalous täyttää kestävän rahoituksen kriteerit.

Sitä vaihtoehtoa ei enää ole, että EU:n jo valmista linjausta voisi muuttaa. Komissio antoi asetuksen kesäkuun alussa. Jäsenmaille jäi kuusi kuukautta aikaa päättää, miten ne äänestävät.

Keskustan ja Rkp:n mielestä ei-kanta kuitenkin kertoo EU:lle, ettei Suomi ole valmis joustamaan, jos kyse on Suomelle tärkeistä intresseistä. Keskusta on viestittänyt, että EU puuttuu Suomen itsenäiseen metsäpolitiikkaan, mutta esimerkiksi vihreiden mielestä näin ei ole, vaan nyt säädeltävät kestävän rahoituksen kriteerit ovat vapaaehtoinen järjestelmä eikä se pakota metsätiloja muuttamaan toimintaansa.

Asetuksella EU haluaa ohjata rahaa ilmastomuutoksen kannatta kestäviin hankkeisiin. Nyt päätettävillä ohjeilla annetaan sijoittajille kriteerit kestävästä metsätaloudesta.

Päätös on varsin poikkeuksellinen, sillä Suomi on yleensä kannattanut EU:n ilmastolinjauksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat