Pauli Kiuru luopuu tuhansien eurojen palkkiosta - Politiikka | HS.fi

Edus­kunnan kirjaston hallitus esittää itsensä lakkauttamista, kokoomuksen kansan­edustaja luopuu tuhansien eurojen palkkiosta

Kirjaston hallituksen puheenjohtajana on kansanedustaja Pauli Kiuru (kok). Hallinto oli liian raskassoutuista, hän perustelee.

Eduskunnan kirjaston hallitusta esitetään lakkautettavaksi. Hallituksen puheenjohtaja Pauli Kiuru (kok) on ollut ensimmäinen asiaa koskevan lakiesityksen allekirjoittajista. Uudistus tietää sitä, että hän luopuu yli 5 500 euron vuosipalkkioista.

18.11.2021 13:38 | Päivitetty 18.11.2021 14:36

Eduskunnan kirjaston hallituksen puheenjohtaja, pirkanmaalainen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) esitteli tällä viikolla lakialoitteen eduskunnan kirjastosta annetun lain kumoamisesta.

”Eduskunnan hallinnon organisaatiota muutetaan puhemiesneuvoston ehdotuksesta. Kun ympäristö, vaatimukset ja viestintäkenttä muuttuvat, on myös organisaation muututtava. Yksi sivujuonne tässä on, että eduskunnan kirjaston hallitus lopetetaan. Hallinto oli liian raskassoutuista.”

Eduskunnan kirjaston hallitus tekee vuosittain kertomuksen kirjaston toiminnasta edus­kunnan täysistunnolle. Tämän jälkeen kertomus lähetetään sivistys­valiokuntaan mietinnön antamista varten. Valmis mietintö palaa myöhemmin eduskunnan sali­käsittelyyn.

Uudistuksella saadaan vähennettyä byrokratiaa ja virtaviivaistettua organisaatio.

Kiuru tähdentää, että kirjasto jatkaa normaalisti kaikkia kansalaisia palvellen.

”Se tekee tärkeää työtä, jota voivat hyödyntää niin me täällä eduskunnassa kuin muutkin kansalaiset.”

Kirjasto täyttää ensi vuonna 150 vuotta.

Erikoinen piirre uudistuksessa on se, että hallitus itse yksimielisesti halusi lakkauttaa elimen. Hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille on maksettu palkkio.

Kiuru on saanut puheenjohtajana palkkiota kuukaudessa reilut 460 euroa ja jäsenet noin 17 euroa. Vuositasolla puheenjohtajan palkkio on ollut reippaat 5 500 euroa. Palkkiot ovat veronalaista tuloa.

On myös poikkeuksellista, että opposition kansanedustajan lakialoite hyväksytään. Kiuru allekirjoitti ensimmäisenä yhteisen lakialoitteen.

Laki eduskunnan kirjastosta on vuodelta 2000. Kiurun mukaan nyt tehtävillä muutoksilla ei ole vaikutusta kirjaston henkilöstön määrään.

Hallituksessa on viisi kansanedustajaa. He jatkavat vuoden loppuun asti. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa. Sitä ennen ne käsitellään eduskunnan sivistys- ja perustus­laki­valio­kunnissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat