Risikko kysyy hallitukselta Huoltovarmuuskeskuksen johdon erosta: ”Miksi pääministeri ei odottanut lisäselvitysten tuloksia?” - Politiikka | HS.fi

Risikko kysyy hallitukselta Huolto­varmuus­keskuksen johdon erosta: ”Miksi pää­ministeri ei odottanut lisä­selvitysten tuloksia?”

Kokoomuksen kansan­edustaja haluaa pää­ministeriltä vastauksen, miksi tämä ei odottanut selvityksiä keskuksesta ennen kuin esitti julkisesti epä­luottamuksensa toimitus­johtajalle.

Kansanedustaja Paula Risikko (kok) kysyy hallitukselta Huoltovarmuuskeskuksen johdon kohtelusta.

19.11. 11:06

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen Huoltovarmuuskeskuksen johdon kohtelusta kevään 2020 maskikaupoissa.

Risikko kysyy, miksi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tilasi hengityssuojaimia Huoltovarmuuskeskukselta huolimatta siitä, ettei keskuksen tehtäviin kuulu toimia suojainten hankintaorganisaationa.

”Miksi pääministeri ei odottanut Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta käynnissä olevien lisäselvitysten tuloksia ennen kuin hän esitti julkisesti epäluottamuksensa keskuksen toimitusjohtajalle, minkä seurauksena tämä joutui eroamaan, ja lisäksi kaksi muuta keskuksen johtajaa irtisanottiin?” Risikko osoittaa kysymyksensä pääministeri Sanna Marinille (sd).

Aikoinaan muun muassa peruspalveluministerinä ja sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Risikko muistuttaa, että tartuntatautilain mukaan tartuntatautien torjunnan yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle.

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa myös valtakunnallisesti terveydenhuollon häiriötilanteisiin tai niiden uhkaan varautumisesta ja näiden tilanteiden johtamisesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö vastasi keväällä 2020 maskipulaan tekemällä tukipyyntöjä suojavälineiden hankinnoista Huoltovarmuuskeskukselle.

”Vastuu varautumisesta pandemiatilanteisiin on valtakunnallisesti säädetty ministeriön tehtäväksi”, Risikko sanoo ja huomauttaa, ettei Huoltovarmuuskeskuksen tehtäviin kuulu ministeriöiden hankintaorganisaationa toimiminen.

”Huoltovarmuuskeskuksen epäonnistuneista hankinnoista käynnistettiin erilliset selvitykset, jotka eivät edes ehtineet valmistua ennen kuin hallituksen jäsenet ja etenkin pääministeri esittivät julkisuudessa keskuksen toimitusjohtajalle epäluottamusta”, Risikko sanoo kysymyksessään.

Marraskuun alussa kävi ilmi, ettei Huoltovarmuuskeskuksen johtoa vastaan nosteta syytettä maaliskuun 2020 epäonnisista maskikaupoista.

Luottamusaseman väärinkäytöstä epäiltiin Huoltovarmuuskeskuksen entistä toimitusjohtajaa, hallintojohtajaa ja osastonjohtajaa. Syyttäjien mukaan ketään heistä ei kuitenkaan ollut todennäköisiä syitä epäillä rikoksesta esitutkinnan perusteella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat