Päivi Räsänen kysyi, voiko valtion tilaisuuksissa tarjota alkoholia – näin pääministeri Marin vastaa - Politiikka | HS.fi

Päivi Räsänen kysyi, voiko valtion tilaisuuksissa tarjota alkoholia – näin pääministeri Marin vastaa

Räsänen kysyi, tulisiko pääministerin tarkentaa valtioneuvoston käytänteiden ohjausta niin, että hallituksen virkatehtävät hoidetaan päihteettömyyden periaatteiden mukaisesti. Marinin mukaan valtioneuvoston toiminnassa alkoholia tarjoillaan vieraanvaraisuuteen ja edustamiseen liittyvissä tehtävissä.

Päivi Räsänen on kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

19.11.2021 17:22

Pääministeri Sanna Marin (sd) on vastannut kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) alkoholia koskevaan kirjalliseen kysymykseen.

Kristillisdemokraattien ryhmää johtava Räsänen teki lokakuussa kirjallisen kysymyksen ministereiden virkatehtäviin liittyvistä alkoholitarjoiluista.

Kysymys liittyy Marinin Kesärannassa järjestämiin Sdp:n eduskuntaryhmälle, ministeriryhmälle sekä ministereiden avustajille järjestettyihin tilaisuuksiin kesällä 2020. Tilaisuuksissa tarjoiltiin alkoholia, joiden tarjoiluista kertyi yhteensä vajaan 900 euron kustannukset. Kulut katettiin julkisista varoista.

Valtioneuvoston kanslia kommentoi lokakuussa Iltalehdelle, että kulut eivät olleet rikkoneet edustussääntöjä. Kysymyksessään Räsänen keskittyikin alkoholin käyttöön ylipäänsä ja peräänkuulutti merkityksellisissä valtion tehtävissä ”nollatoleranssia”.

”Toki pienet alkoholimäärät esimerkiksi ruokailun yhteydessä eivät johda päihtymykseen ja saattavat kuulua vieraanvaraisuuteen vaikkapa vastaanotettaessa ulkomaisia valtiovieraita”, Räsänen kirjoitti.

”Aikooko pääministeri tarkentaa valtioneuvoston käytänteiden ohjausta niin, että kansalaiset voivat luottaa siihen, että hallituksen virkatehtävät hoidetaan samojen päihteettömyyden periaatteiden mukaan, jotka on yleisesti otettu käyttöön suomalaisessa työelämässä?” hän kysyi.

Marin vastaa kysymykseen, että ministerin tehtävien hoitamiseen liittyy edustustilaisuuksien järjestämistä, ja niiden järjestämiseksi voi käyttää valtion varoja.

Valtioneuvoston kanslian edustamista koskevan ohjeistuksen mukaan edustustoiminnan perusteena on kanslian tehtävien hoidon edistäminen. Esimerkiksi kotimaiset sidosryhmätilaisuudet ovat ohjeen mukaan hyväksyttäviä tilaisuuksia. Ohjeessa korostetaan myös kohtuullisuutta.

Nollatoleranssia pääministeri ei vastauksessaan mainitse.

”Valtioneuvoston toiminnassa alkoholia tarjoillaan vieraanvaraisuuteen ja edustamiseen liittyen”, Marin kirjoittaa.

Mahdollisiin ongelmiin Marinin mukaan kuitenkin puututaan.

Marin huomauttaa, että valtioneuvostossa on käytössä varhaisen tuen malli työkykyä uhkaavien ja työntekoon liittyvien ongelmien, kuten päihdeongelmien, havaitsemiseksi ja korjaamiseksi.

Lopuksi Marin vastaa, että valtioneuvosto on vahvasti sitoutunut päihdetyön kokonaisvaltaiseen kehittämiseen yhteiskunnassamme, ja mainitsee neuvoston tänä vuonna julkaiseman päihde- ja riippuvuusstrategian.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat