Koronavirus ja EU:n taksonomia nousivat puheenaiheiksi puolueiden johtajien vaalikeskustelussa - Politiikka | HS.fi

Koronavirus ja EU:n taksonomia nousivat puheenaiheiksi puolueiden johtajien vaalikeskustelussa

Puoluejohtajat olivat huolissaan aluevaalien pieneksi ennakoidusta äänestysprosentista.

24.11. 10:55 | Päivitetty 24.11. 15:03

Koronaviruksen leviämisen torjuntatoimet ja EU:n Suomen metsiä koskeva taksonomiapolitiikka nousivat puheenaiheiksi keskiviikkona käydyssä puolueiden johtajien aluevaaleja koskevassa paneelikeskustelussa.

Maaseudun tulevaisuus -lehden järjestämään Espoossa käytyyn keskusteluun osallistuivat kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra (ps), vihreiden puheen­johtaja Iiris Suomela ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Keskustelun toinen vetäjä Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen tiivisti paneelikeskustelun lopussa, että käyty keskustelu oli ”ikään kuin” vaikeasti hahmotettava. Tilaisuus oli jaettu yleispoliittiseen osuuteen ja aluevaaleja koskevaan osuuteen.

Kaikki puolueiden edustajat olivat sitä mieltä, että rokotustahtia olisi nyt kiristettävä. Koronaviruskeskustelussa olivatkin vastakkain hallituspuolueet, jotka puolustivat koronaviruksen torjuntaan tähdänneitä toimiaan ja niitä arvosteleva oppositio.

”Kaikki päätökset, joita koronahallinnassa on tehty, on tehty hallituksessa yksimielisesti”, korosti pääministeripuoluetta edustava Lindtman.

Lindtman kannatti kolmatta rokotekierrosta, rokotepassin käytön laajentamista ja etätyösuosituksen palauttamista.

Kokoomuksen Orpo nosti jälleen puheeksi sen, että rokotepassi olisi pitänyt tuoda käyttöön jo viime kesänä.

”Se olisi kannustanut yhä useampia ottamaan rokotteen. Tässä hetkessä sitä pitäisi käyttää paljon laajemmin.”

Saarikko piti taaksepäin katsomista jossitteluna.

”Se ei auta meitä tässä ja nyt, että jossitellaan, olisiko pitänyt toimia toisin”, hän muistutti.

Perussuomalaisten Purra ei kannattanut rokotepassin käytön laajentamista. Purra nosti esiin myös pakkorokottamisen ja kehotti olemaan edes leikkimättä sillä ajatuksella.

Panelistit kehottivat ihmisiä olemaan varovaisia myös pikkujouluihin osallistumisessa.

Valtioneuvoston kansliakin on suositellut kaikkia ministeriöitä pidättäytymään pikkujoulujen järjestämisestä, muistutti Saarikko.

Panelistit olivat vihreiden Iiris Suomelaa lukuun ottamatta sitä mieltä, että Suomen pitää pitää kiinni siitä, että Suomen metsiä koskeva päätöksenteon pitää pysyä omissa käsissä ja että Suomen pitää tehdä parhaansa, jotta EU:n taksonomiahanke saadaan kaadettua.

”Vastaan äänestämistä ei pidä pelätä silloin, kun kyse on tärkeästä kansallisesta intressistä”, sanoi Lindtman.

Iiris Suomelan mukaan vihreät tulevat eduskunnan suuressa valiokunnassa esittämään, että Suomi edistää EU:n taksonomiaa.

Suomelan mukaan vihreät jatkaa kuitenkin hallituksessa, vaikka muut hallituspuolueet ovat eri mieltä asiasta.

”Iso kuva on kuitenkin vahvasti yhteinen. Ilmastokriisin torjunta yhdistää meitä. Kyse on sävyerosta. Tämän takia ei lähdetä hallitusta kaatamaan.”

Puolueiden johtajat olivat huolissaan siitä, että aluevaalien äänestysaktiivisuuden ennakoidaan jäävän hyvin alhaiseksi. Useimmat tunnustivatkin, että vika on osin poliitikoissa itsessään.

”Tässä tietysti kaikki poliitikot saavat katsoa peiliin. Kuinka monta vuotta sotea on tehty ja puhuttu palveluintegraatiojargonia, joka on karkottanut monia ihmisiä”, Purra sanoi.

Paneelikeskustelussa oli erimielisyyttä siitä, mitkä sosiaali- ja terveyspalvelut tulevat aluevaalien jälkeen paranemaan.

Puolueilla oli eri näkemyksiä muun muassa siitä, tuleeko joka kuntaan terveyskeskus vai sotepiste vai jokin muu. Panelistit puhuivat lähipalvelujen paranemisen puolesta, mutta edes siitä eivät olleet kaikki vakuuttuneita, nopeutuuko hoitoon pääsy.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat