Vasemmistoliitto nostaisi sote-ammattilaisten palkkoja ja poistaisi terveyskeskusmaksut - Politiikka | HS.fi

Vasemmistoliitto nostaisi sote-ammattilaisten palkkoja ja poistaisi terveys­keskus­maksut

Vasemmistoliitto ratkaisisi sosiaali- ja terveydenhuoltoa vaivaavan työvoimapulan lisäämällä koulutusmääriä ja nostamalla palkkoja. Puolue vaatii myös muun muassa ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kertoi puolueen aluevaaliohjelmasta mediatilaisuudessa torstaina.

25.11. 18:35

Vasemmistoliitto vaatii torstaina julkistetussa aluevaaliohjelmassaan muun muassa terveyskeskusmaksuista luopumista, ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille, sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisten palkkauksen parantamista ja hoitoon pääsyä seitsemän päivän sisällä.

Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta kaikkialla muualla kuin Helsingissä, ja niissä valitaan sosiaali- ja terveysasioista päättävät aluevaltuutetut uusille hyvinvointialueille.

Vasemmistoliiton mukaan yli 400 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua päätyy vuosittain ulosottoon. Puolue vaatii, että asiakasmaksuja on alennettava tai jätettävä perimättä silloin, kun niiden periminen on asiakkaan taloudellisen tilanteen vuoksi kohtuutonta. Perinnässä ei vasemmistoliiton mielestä pidä käyttää yksityisiä perintäyhtiöitä.

Puolue ratkaisisi sosiaali- ja terveydenhuoltoa vaivaavan työvoimapulan lisäämällä koulutusmääriä ja nostamalla palkkoja. Se kuvaa ohjelmassaan tilannetta ”työvoimakriisiksi”. Samaan aikaan, kun väestö ikääntyy, suuri joukko alan ammattilaisia jää eläkkeelle.

”Vaadimme, että jokainen hyvinvointialue laatii välittömästi toimen­pideohjelman, jossa selvitetään rekrytointitarpeet ja yhteistyössä alan ammattijärjestöjen kanssa linjaa toimenpiteistä työolojen parantamiseksi. Pätkätöiden ja ylitöiden teettämisen sijaan on panostettava ihmisten jaksamiseen ja esimerkiksi jatko­kouluttautumis­mahdollisuuksiin”, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliiton mukaan myös sote-ammattilaisten työnjakoa on selkeytettävä ja työoloja sekä työehtoja parannettava.

Puolue haluaa myös, että terveyskeskuslääkärin tai muun ”tarpeenmukaisen ammattilaisen” vastaanotolle pitää päästä seitsemän päivän sisällä. Lisäksi sen mukaan kaikissa terveyskeskuksissa pitää olla tarjolla perustason mielenterveyden hoitoon liittyvää osaamista ja palveluita.

Seitsemän päivän hoitotakuu on päätymässä myös lakiin, jos hallituksen esitys asiasta etenee odotetusti. Hallitus lähetti esityksensä siitä lausuntokierrokselle aiemmin marraskuussa. Hoitotakuu koskisi sekä fyysisiä että psyykkisiä ongelmia.

Vasemmistoliiton mielestä suurten yksiköiden sijaan sote-palvelut pitää järjestää lähelle ihmisiä.

Harvaan asuttujen alueiden palveluita voitaisiin puolueen mukaan vahvistaa esimerkiksi kiertävien ammattilaisten avulla sekä digitaalisin keinoin.

Yksityisiin yrityksiin sote-palvelujen tuottajana vasemmistoliitto suhtautuu nihkeästi.

”Sote-palveluiden laatu ja saatavuus turvataan parhaiten, kun palvelut tuotetaan pääosin julkisesti”, Andersson toteaa tiedotteen mukaan.

Vasemmistoliitto arvioi, että ulkoistukset ja palveluiden yhtiöittämiset ovat johtaneet henkilökunnan työehtojen ja palkkojen heikennyksiin. Sen mukaan ne synnyttävät lisää kustannuksia, jotka menevät sopimusten tekemiseen ja valvontaan sekä omistajille maksettaviin voittoihin.

Puolueen mukaan esimerkiksi vanhusten hoivassa ja vammais- sekä mielenterveyspalveluissa pitää kasvattaa julkista palveluntuotantoa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat