Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 91–66 - Politiikka | HS.fi

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 91–66

Hallituksen mukaan opposition vaatima hätätilapykälä ei olisi mahdollinen Suomen perustuslain tai EU-lainsäädännön puitteissa.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra puhui eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Istunnossa keskusteltiin välikysymyksestä.

26.11. 11:50 | Päivitetty 26.11. 13:07

Hallitus nauttii yhä eduskunnan luottamusta. Eduskunta äänesti koko opposition välikysymyksestä perjantaina. Hallitus sai luottamuksen äänin 91–66.

Välikysymys koski Suomen varautumista hybridivaikuttamiseen maan rajoilla. Välikysymys on opposition järein ase, jolla se voi periaatteessa yrittää kaataa hallituksen.

Välikysymyksessä olivat mukana kaikki oppositiopuolueet eli perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Välikysymyksen taustalla on Valko-Venäjän toiminta, kun se on ohjannut EU:hun pyrkiviä siirtolaisia EU-naapureidensa rajoille unionin painostamiseksi. Välikysymyksessä esitetään, että Suomi voisi vastata hybridivaikuttamiseen mahdollistamalla turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta luopumisen määräajaksi. Tätä varten tulisi opposition mielestä säätää hätätilapykälä.

Hallituksen mukaan tällainen hätätilapykälä ei olisi mahdollinen Suomen perustuslain tai EU-lainsäädännön puitteissa.

”Samasta syystä välikysymyksen nyt jättäneet puolueet eivät itsekään tällaista pykälää säätäneet ollessaan hallitusvallassa”, sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) sanoi keskiviikon pitkäksi venähtäneessä välikysymyskeskustelussa.

Mikkonen painotti, että hybridiuhkiin vastatessa ulkopoliittiset vastakeinot ja diplomatia ovat keskeisessä roolissa. Hänen mukaansa Suomen valmius vastata hybridivaikuttamiseen on hyvällä tasolla ja nykyinen lainsäädäntö riittää vastaamaan vakaviin häiriötilanteisiin, mutta hybridioperaatioiden mahdollisuus on huomioitava valmiuslain uudistustyössä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra taas sanoi hallituksen saivartelevan ja totesi, etteivät Mikkosen mainitsemat valmiuslain muutokset ole riittäviä tai riittävän nopeita.

”Hallitus ei tunnista uhkaa. Se ei tunnusta turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä tai ihmisten hyödyntämistä yhteiskuntamme vastaisessa toiminnassa”, Purra sanoi keskiviikon puheenvuorossaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat