Keskustan johdosta puolusteltiin tiedeministeri Kurvisen suunnitelmia hajauttaa korkeakoulupolitiikkaa, ”Ilahduttaa varmasti maakuntien poikamiehiä” - Politiikka | HS.fi

Keskustan johdosta puolusteltiin tiede­ministeri Kurvisen suunnitelmia hajauttaa korkea­koulu­politiikkaa, ”Ilahduttaa varmasti maa­kuntien poika­miehiä”

Puheenjohtaja Annika Saarikon (kesk) mukaan korkeakoulupolitiikan hajauttamispuheita vastustavat halveksivat samalla oppilaitosten opiskelijoiden ja opettajien työtä.

Annika Saarikko (kesk) pitämässä puhetta keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Rovaniemellä lauantaina.

20.11. 15:13

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarain­ministeri Annika Saarikko sekä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs puolustelivat lauantaina keskustan puoluevaltuuston kokouksissa pitämissään puheissa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk) korkeakoulupoliittisia linjauksia.

Kurvinen kommentoi viime viikon alussa HS:n haastattelussa, että korkeakoulujen toimintaa ei tule enää keskittää.

”Minä en keskitä, vaan haluan laajentaa korkeakoulutuksen saavutettavuutta”, Kurvinen kommentoi tuolloin.

”Suomessa on vaalit neljän vuoden välein, ja koulutushan on yhteiskunnan supervoima. Jos joitakuita linjanmuutos ärsyttää, niin sitten ärsyttää”, hän jatkoi näkemystään.

Muun muassa Helsingin yliopiston emerituskansleri Thomas Wilhelmsson kommentoi Kurvisen näkemyksiä toteamalla, että on voimavarojen tuhlausta, jos monia asioita on liian monessa paikassa.

Yliopistot ovat Wilhelmssonin mukaan hyvin sitoutuneet profiloitumiseen, ja suuntaa on pidetty hyvänä.

Pian Kurvisen haastattelun jälkeen julkaistiin myös yliopistojen hallitusten puheen­johtajien, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja korkeakoulutettujen työmarkkina­keskusjärjestön Akavan johtajien allekirjoittama kannanotto, joka arvosteli Kurvisen näkemyksiä.

Kannanoton mukaan ministerin viesti on ”erittäin huolestuttava”.

Lue lisää: Yliopistot, elinkeino­elämä ja Akava arvostelevat ministeri Kurvisen hajauttavaa korkeakoulu­politiikkaa: ”Erittäin huolestuttavaa”

Keskustan Annika Saarikko oli puheessaan aiheesta eri linjoilla Wilhelmssonin ja kannanoton kanssa. Hänen mukaansa maakuntakoulutusta koskevassa keskustelussa on viime aikoina kuultu äänenpainoja, joissa halveksitaan opiskelun mahdollisuutta sekä oppilaitosten ja yritysten välisen yhteistyön saavutuksia eri puolilla Suomea.

"Etujärjestöt ja osittain korkeakoulujen luottamusjohtokin jakavat nyt sivistystä, Suomea ja korkeakouluja tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin. Samaa levyä kokoomus on pyörittänyt aina", Saarikko totesi puheessaan.

"Mahtavatko puhujat ymmärtää halveksivansa samalla kyseisten oppilaitosten opiskelijoiden ja opettajien työtä?"

Samoilla linjoilla oli myös Juha Pylväs, jonka mukaan korkeakoulutusta tulisi olla saatavilla koko Suomessa.

"Tiede- ja kulttuuriministeri on hajauttamisessa oikealla asialla", Pylväs lausui.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs kuvattuna keskustan kesäkokouksessa elokuussa.

Hänen mukaansa koulutuksen hajauttamisella on paljon myönteisiä vaikutuksia. Sen ansiosta esimerkiksi yhä useampi voi Pylvään mukaan jäädä halutessaan kotiseudulleen sen sijaan, että tarvitsisi lähteä hakemaan koulutusta kauempaa.

"Tämä ilahduttaa varmasti maakuntien poikamiehiä!" Pylväs lisäsi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat