Pääministeri Marin: Huoltovarmuuskeskuksen Lounema irtisanoutui itse - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin: Huoltovarmuus­keskuksen Lounema irti­sanoutui itse

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan vastuu maskihankinnoista sysättiin yksin Huoltovarmuuskeskuksen vastuulle, vaikka tehtävä ei normaalisti kuuluisi sen vastuulle.

Pääministeri Sanna Marin (sd) lauantaina puolueensa puoluevaltuuston kokouksessa Oulussa.

20.11. 16:30

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitus­johtajana ollut Tomi Lounema sanoi viime vuonna kantavansa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty.

”Muistelen tuota kevättä 2020 ja muistan hyvin silloisen toimitusjohtajan omat sanat. Hän itse tuolloin sanoi, että hän kantaa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty”, Marin sanoi toimittajille lauantaina Oulussa.

”Tämän mukaisesti hän on toiminut. Hänhän itse irtisanoutui omasta tehtävästään, ja työ- ja elinkeinoministeriö tietenkin HVK:n ohjaajana pyysi tuolloin selvitystä.”

Epäonnistunut maskikauppa tuli julkisuuteen viime vuonna huhtikuun alussa, minkä jälkeen Lounema erosi tehtävästään HVK:n toimitusjohtajana. Marin oli aiemmin samana päivänä ilmoittanut, ettei Lounema enää nauti hänen luottamustaan.

Syyttäjälaitos kertoi aiemmin tässä kuussa, ettei Lounemaa ja kahta muuta HVK:n entistä johtajaa vastaan nosteta syytteitä epä­onnistuneista maskikaupoista, koska ei ole todennäköisiä syitä epäillä entisiä johtajia rikoksesta.

Olosuhteet tapahtuma-aikaan olivat sellaiset, että syyttäjän mukaan kolmikolla saattoi ja sai olla käsitys, että heidän menettelynsä oli oikeutettua ja puolustettavaa terveyden­huollon romahtamisen estämiseksi. Syyttäjän mukaan myös heidän mahdollisuutensa toimia toisin olivat varsin rajalliset.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi tehtävästään huhtikuussa 2020 sen jälkeen kun pääministeri Sanna Marin oli ilmoittanut, ettei Lounema enää nauti hänen luottamustaan.

Poliisin viime viikolla julkistaman esitutkintamateriaalin perusteella HVK:lle sysättiin koronapandemian alkuvaiheessa vähitellen lisää tehtäviä ja painetta.

Useiden poliisin kuulemien henkilöiden mukaan vastuu maskihankinnoista pyrittiin sälyttämään yksin HVK:n vastuulle, vaikka tehtävä ei olisi sille normaalisti kuulunut.

Keskus ei kuitenkaan halunnut kieltäytyä tehtävästä vaikean pandemiatilanteen keskellä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat