Huoltovarmuuskeskuksen entinen johtaja IS:lle: Irtisanoutuminen oli ainoa vaihtoehto, kun Marin ilmoitti luottamuspulasta - Politiikka | HS.fi

Huolto­varmuus­keskuksen entinen johtaja IS:lle: Irti­sanoutuminen oli ainoa vaihto­ehto, kun Marin ilmoitti luottamus­pulasta

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi lauantaina Louneman kertoneen keväällä 2020 kantavansa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty.

Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Tomi Lounema hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä 27. maaliskuuta 2020.

21.11. 10:00

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) entinen johtaja Toni Lounema kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa olevansa edelleen sitä mieltä, että hallitus halusi tehdä HVK:sta ja epäonnistuneiden maskikauppojen vastuunkantajan. Lounema kertoi aiemmin myös Iltalehdelle kokevansa, että hänet on laitettu aiheettomasti vastuuseen tilanteesta.

Lounema kuvaa Ilta-Sanomille hallituksen halunneen ”siivota asian käsistänsä pois tilanteessa, jossa ei oltu vielä edes selvitetty, että mitä oikeastaan on tapahtunut”.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi lauantaina Louneman kertoneen keväällä 2020 kantavansa täyden vastuun HVK:n hankinnoista.

”Muistan hyvin silloisen toimitusjohtajan omat sanat. Hän itse tuolloin sanoi, että hän kantaa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty”, Marin sanoi toimittajille lauantaina.

Marin myös huomautti, että Lounema irtisanoutui HVK:n johdosta itse.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Huoltovarmuus­keskuksen Lounema irti­sanoutui itse

Lounema taas on kertonut, ettei hän kokenut tehtävistään eroamiselle olevan vaihtoehtoja.

Louneman mukaan työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkönä toiminut Jari Gustafsson kertoi hänelle puhelimitse, että HVK:n johtaja tullaan vaihtamaan valtioneuvoston istunnon päätöksellä, ellei Lounema itse eroa.

Eroa edelsi myös pääministeri Marinin ilmoitus siitä, ettei Lounema nauti enää hänen luottamustaan.

”Jos tuollaisessa tehtävässä kuin HVK:n toimitusjohtajana on, johon valtioneuvoston yleisistunto nimittää, niin jos sitten pääministeri, joka toimii valtioneuvoston istunnon puheenjohtajana, ilmoittaa, ettei ole luottamusta, kyllä silloin pitää ymmärtää, ettei sitä ole”, Lounema sanoo IS:n jutussa.

Marraskuussa alussa kerrottiin, ettei Huoltovarmuuskeskuksen johtoa vastaan nosteta syytteitä maaliskuun 2020 epäonnistuneista maskikaupoista. Syyttäjien mukaan hankintaa koskevia säännöksiä rikottiin, mutta se ei ollut tahallista.

Poliisin julkistaman esitutkintamateriaalin mukaan HVK:n johto koki ministereiden painostuksen vaikuttaneen päätökseen hankkia maskeja ilman riittäviä tietoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat