Li Anderssonin mukaan elinkeinoelämä pyrkii nostamaan ”porvarit” takaisin valtaan: ”Vaikutusvaltaiset tahot haluavat meistä eroon” - Politiikka | HS.fi

Li Anderssonin mukaan elin­keino­elämä pyrkii nostamaan ”porvarit” takaisin valtaan: ”Vaikutus­valtaiset tahot haluavat meistä eroon”

Li Andersson kutsuu Annika Saarikon vaatimusta talouskurista varjonyrkkeilyksi: ”En ymmärrä, mihin hän viittaa”.

21.11. 10:49 | Päivitetty 21.11. 12:55

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vastasi sunnuntaina keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon vaatimuksiin talouskurista.

Saarikko vaati muita hallituspuolueita sitoutumaan jo etukäteen siihen, ettei valtion menokehystä koroteta vuodelle 2023 enää lisää. Vaatimus tarkoittaa menoleikkauksia, jotka ovat vasemmistoliitolle vaikeita.

Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei vasemmistoliitto tai mikään muu puolue ole esittänyt menokehysten nostamista edelleen vuodelle 2023.

”En ymmärrä, mihin hän [Saarikko] viittaa. Ei tällaista keskustelua ole mikään puolue avannut. Tämä tuntuu varjonyrkkeilyltä.”

Saarikko sanoi lauantaina, että ”Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden joukoissa on aika lopettaa haaveilu yhteisen kehyssopimuksen rikkomisesta”.

Lue lisää: Annika Saarikko esitti hallitus­kumppaneilleen uhka­vaatimuksen, joka voi tällä kertaa aidosti pohjustaa hallituksen loppua

Andersson ei antanut suoraan Saarikon vaatimaa sitoumusta siihen, ettei vasemmistoliitto vaadi menojen suunniteltua suurempaa lisäämistä.

”Ensi keväänä käydään ihan normaalit neuvottelut.”

Andersson sanoi puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään linjapuheessa sanoi olevansa huolissaan lasten ja nuorten asemasta. Hän totesi, että määräaikainen koronakriisistä johtunut lisärahoitus esimerkiksi päiväkodeille ja kouluille on päättymässä.

”Hallituksen päätökset määrittelevät sen, miltä lasten ja nuorten elämä tulee näyttämään viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden päästä. Vasemmistoliitto tulee ensi kevään kehysriihessä esittämään riittävää ja vastuullista rahoitusta lasten ja nuorten palveluihin. Tämä kriisi ei ole lasten ja nuorten osalta ohi. Se on koko hallituksen asia”, Andersson sanoi.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto on johdonmukaisesti pitänyt kiinni siitä, mitä hallitus on yhdessä sopinut, eikä ole keskittynyt riitelemään julkisuudessa. Kynnyskysymykseksi ensi vuoden työllisyysneuvotteluihin Andersson nosti sen, ettei työttömyysturvasta saa leikata.

Puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä sunnuntaina.

Anderssonin mukaan ”kovin monta tahoa” ärsyttää se, että esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Suomi on onnistunut pandemian hillitsemisessä ja kriisiajan talouspolitiikassa hyvin.

Hän sanoi elinkeinoelämän pyrkivän nostamaan porvarihallitusta takaisin valtaan.

”Vaikutusvaltaisilla tahoilla on kiire päästä meistä eroon”, Andersson sanoi.

Hän viittasi esimerkiksi EK:n sateenvarjon alla perustettuun Pro markkinatalous -yhdistykseen, joka aikoo kerätä 1,5 miljoonaa euroa vaalirahoitusta. Anderssonin mukaan kyse ei ole markkinatalouden tukemisesta, sillä hänen mukaansa kaikki puolueet kannattavat markkinataloutta. Hän sanoi kyseen olevan siitä, että elinkeinoelämä haluaa vasemmistopuolueet pois vallasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat