Keskusta kritisoi kannanotossaan Black Fridayta ja perää kohtuullista kuluttamista - Politiikka | HS.fi

Keskusta kritisoi kannan­otossaan Black Fridayta ja perää kohtuullista kuluttamista

Keskusta pysyy kannassaan metsälinjauksista EU:n sijoituskohteiden ympäristöluokittelussa.

Black Friday -mainos kauppakeskuksessa.

21.11. 15:05

Keskustan puoluevaltuusto julkaisi sunnuntaina ympäristöpoliittisen kannanoton, jossa kritisoi muun muassa kestämätöntä kuluttamista ja toivoo, ettei talouskasvua tavoitella maapallon kantokyvyn kustannuksella. Puoluevaltuusto kokoontui viikonloppuna Rovaniemellä.

Keskusta kritisoi Black Fridayn kaltaisia markkinointikampanjoita, jotka yllyttävät ihmisiä kuluttamaan tavalla, joka ei kumpua todellisesta tarpeesta.

”Keskusta suhtautuu kriittisesti Black Fridayn” kaltaisiin markkinointikampanjoihin, joiden perimmäinen tavoite on saada ihmiset ostamaan mahdollisimman paljon miettimättä todellisia tarpeitaan”, kannanotossa sanotaan.

Keskusta kannustaa kuluttajia olemaan ostamatta tavaraa ainoastaan omaan käyttöön. Esimerkiksi auton tai painepesurin voisi hankkia puolueen mielestä mieluummin yhteiskäyttöön.

Kannanoton mukaan kohtuullisesta kuluttamisesta voisi tavoitella muun muassa asettamalla kriteereitä tuotteiden laadulle ja kierrätettävyydelle EU-tasolla.

Suomalaisten metsien hoitoon liittyvää päätöksentekoa keskusta taas ei toivo tehtävän EU-tasolla.

”Suomalaisia, hyvin hoidettuja metsiä ei tule alistaa EU:n päätöksenteon alaisiksi, vaan pitää päätösvalta omissa käsissä”, kannanotossa kirjoitetaan.

Lauseella viitattaneen EU:n sijoituskohteiden ympäristöluokitteluun eli taksonomia-asetukseen.

Lue lisää: Keskustan ja Rkp:n kanta voitti, Suomi vastustaa EU:n metsälinjausta – Ohisalo: ”Suomi on asettumassa kehityksen väärälle puolelle”

Keskusta painottaa ympäristökannanotossaan metsiä ja niiden roolia hiilensidonnassa. Keskustan mukaan suomalaiset viljelijät ja metsänomistajat voisivat hyötyä hiilen sidontaa edistävistä toimista taloudellisesti.

Keskustan mukaan EU:n päästökauppajärjestelmän rinnalle tarvitaan toimivat hiilimarkkinat. Tällä hetkellä vapaaehtoisilla hiilimarkkinoilla ei ole yhteisiä pelisääntöjä.

Lue lisää: Hiilimarkkinoiden säännöistä päästiin viimein sopuun Glasgow’ssa, mutta järjestelmä on kaikkea muuta kuin valmis

Lue lisää: Metsätalouden EU-linjaukset voivat osoittautua kipeäksi asiaksi Suomessa: ”Veikkaan isojen maiden heräävän siihen, että komissio on vaarallisella tiellä”, sanoo MTK:n metsä­johtaja

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat