Vihreät vaatii aluevaaliohjelmassaan lisää lääkäreitä terveyskeskuksiin: enintään 1 500 asukasta yhtä lääkäriä kohden - Politiikka | HS.fi

Vihreät vaatii aluevaaliohjelmassaan lisää lääkäreitä terveyskeskuksiin: enintään 1 500 asukasta yhtä lääkäriä kohden

Vihreillä ei ole arviota siitä, kuinka paljon lääkäreitä tarvittaisiin lisää tavoitteen toteuttamiseksi.

Kansanedustaja Mirka Soinikoski, puoluesihteeri Veli Liikanen ja puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela vihreiden aluevaalikampanjan avauksessa Helsingissä sunnuntaina.

21.11. 15:25

Vihreät esittää aluevaaliohjelmassaan muun muassa maksuttomia terveyskeskuskäyntejä, maksutonta ehkäisyä nuorille, lääkärien määrän lisäämistä ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita jokaiseen kuntaan.

”Näissä vaaleissa ei ole kyse puolueiden välisestä kisasta. Vaikka on spekuloitu sillä, että äänestysprosentti jäisi matalaksi, en pidä sitä vääjäämättömänä”, puheenjohtajan sijaisena toimiva Iiris Suomela sanoi julkistustilaisuudessa sunnuntaina.

Puolueen tavoitteena on Suomelan mukaan ylittää kuntavaalien kannatus niillä alueilla, jotka ovat mukana vaaleissa.

Vihreiden mukaan jokaista terveyskeskuslääkäriä kohden tulisi olla enintään 1 500 asukasta. Vihreillä ei ole arviota, kuinka paljon lääkäreitä tarvittaisiin lisää tavoitteen saavuttamiseksi.

”Halusimme myös nostaa mielenterveyspalvelut yhdeksi kampanjamme kärkiteemoiksi. Jokaisessa kunnassa pitää olla matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu. Tarvitaan huomattavasti lisää palveluita, jotta terapiatakuu voi toteutua”, Suomela sanoi.

Mielenterveyspiste voisi tarvittaessa olla liikkuva ja toimia kerran viikossa.

Vihreillä ei ole tarkkoja arvioita puolueen ehdotusten hintalapusta. Suomelan mukaan parannukset luonnollisesti maksavat, mutta ennaltaehkäiseviin palveluihin panostamalla voidaan säästää kalliimman hoidon kustannuksista.

Maksuton ehkäisy tulisi vihreiden mukaan tarjota alle 30-vuotiaille.

”Maksuton ehkäisy tuo säästöjä ja vähentää nuorten välistä eriarvoisuutta. Keskenmenon kokeneille on järjestettävä riittävä tuki oman neuvolan kautta”, ohjelmassa sanotaan.

Sote-palvelujen on ohjelman mukaan tapahduttava ”turvallisessa tilassa” sekä kansalaiselle että henkilökunnalle. Palvelujen saaminen ei vihreiden mukaan saa olla kiinni niistä päättävän henkilöstön asenteesta tai tietämyksen tasosta.

”Palvelua tarjoavalla henkilöllä on vastuu tiedoista ja kyvystä tarjota palveluja huomioiden ihmisen mahdollisesti sukupuolitettua tai opittua tapaa viestiä tarpeistaan. Tämä koskee mies-, nais-, trans- sekä muita ihmisiä. Henkilöstölle on annettava kattavasti koulutusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamisesta. Epäasialliseen kohteluun ja häirintään puuttumiselle luodaan selkeät säännöt, joihin jokainen työntekijä perehtyy ja sitoutuu”, ohjelmassa sanotaan.

Myös aluevaalit ovat ”ilmastovaalit”, vihreät linjaa. Puolueen mukaan voimistuviin sään ääri-ilmiöihin on varauduttava niin pelastus- kuin terveystoimessakin.

”Esimerkiksi asuntojen viilennys vanhoissa palvelutaloissa hellejaksojen aikana on lähivuosina iso urakka”, ohjelmassa varoitetaan.

Sosiaali- ja terveysalalla voidaan vihreiden mukaan tehdä paljon päästöjen ja ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Rakennusten ja hoitoprosessien hiilijalanjälkeä on tutkittava ja pyrittävä pienentämään, puolue vaatii.

”Kansansairauksien ennaltaehkäisy elintapamuutoksilla on samalla ympäristöteko, kun raskaiden hoitojen ja erikoissairaanhoitokäyntien tarve vähenee. Kun automarkkinat kehittyvät, myös ajoneuvohankinnoissa voidaan kasvavissa määrin hyödyntää sähkö-, vety- tai biokaasuautoja”, ohjelmassa sanotaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat