THL ehdottaa maahantuloon liittyvien koronarajoitusten höllentämistä, ei vaatisi enää toista testiä rajalla - Politiikka | HS.fi

THL ehdottaa maahan­tuloon liittyvien korona­rajoitusten höllentämistä, ei vaatisi enää toista testiä rajalla

THL haluaisi eroon rajoilla otettavasta toisesta koronatestistä. Sen mukaan sen aiheuttamaa vaivaa ja kustannuksia ei enää voida pitää oikeasuhtaisina.

THL ja STM ovat eri mieltä rajaturvallisuutta lisäävistä lakipykälistä.

22.11. 11:41

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan maahantuloon liittyviä koronarajoituksia voidaan höllentää.

”THL:n arvio on, että mikäli uusia rokotussuojaa kiertäviä virusmuunnoksia ei ole ilmaantunut, tartuntatautilain nyt voimassa olevien väliaikaisten säännösten jatkaminen ei ole tarpeen nykyisessä laajuudessaan”, THL kirjoittaa lausunnossaan sosiaali- ja terveysministeriölle (STM).

Kyse on pykälistä 16 a–16 g. Ne määrittelevät koronapassin vaatimista rajoilla ja millä muilla ehdoin Suomeen voi saapua.

Lue tästä, miten maahatuloa säädellään koronapandemian takia.

Ministeriö valmistelee parhaillaan tartuntatautilain koronalakipykälien jatkoa. Ne on määrä antaa eduskunnan päätettäviksi tällä viikolla. THL:n näkemys poikkeaa STM:n ja myös laajasti hallituksen linjauksesta.

Hallitus on käytännössä jo päättänyt, että pykäliä jatketaan. Rajojen kohdalla kiistaa on siitä, pitääkö edelleen vaatia toista testiä ihmisiltä, jotka tulevat maahan ilman koronatodistusta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi hallituksen neuvottelun jälkeen , että tartuntatautilain pykäliä jatketaan.

Lue lisää: Pääministeri Marin Säätytalolla: Nykyiset rajoitus­toimet pidetään voimassa, korona­passin käyttöä halutaan laajentaa

THL:n lausunto voi vaikeuttaa hallituksen päätöstä antaa lakiesitys eduskunnalle.

THL:n mukaan tartuntatautilakiin voitaisiin ehkä kuitenkin säätää hätäjarrumekanismi uusien rokotussuojaa kiertävien virusmuunnosten varalle.

”Hätäjarrumekanismilla voitaisiin nopeasti pysäyttää matkustajaliikenne kokonaan määräajaksi ja ottaa käyttöön kaikkia matkustajia koskevat pakolliset testaukset maahantulopisteillä, jotta uudet virusmuunnokset voitaisiin todeta ja niiden leviämistä maahan hidastaa”, THL lausuu.

THL katsoo, ettei tässä epidemiatilanteessa ole enää ihmisten hengen ja terveyden suojeluun perustuvaa välttämättömyystarvetta erilliselle toiselle testille rajoilla.

THL:n mukaan toisen testin kautta löytyy enää niin pieni määrä tartuntoja Suomeen saapuneiden keskuudessa, ettei niillä ole mitään todellista merkitystä epidemian suunnalle Suomessa.

”Sen sijaan erillisen 2. testin vaatimus (vieläpä rangaistusseuraamusten uhalla) aiheuttaa osalle matkustajista sekä vaivaa että kustannuksia, joita ei enää voida pitää oikeasuhtaisina, ja joka haittaa matkailuelinkeinon elpymistä ilman että perusteltavaa syytä testin vaatimiselle voidaan osoittaa”, THL perustelee.

THL sanoo, että toisen testin perusteluna olevat THL:n laskelmat ovat vanhentuneita eivätkä enää päde. Laitos pyytää poistamaan laskelmat lakiluonnoksen perusteluista.

THL perustelee STM:n käsityksestä poikkeavaa linjaansa sillä, ettei maahantulopisteillä tehdyillä terveysturvallisuustoimilla ole voitu eikä voida tulevaisuudessakaan täydellisesti estää koronaviruksen ja sen eri muunnosten leviämistä Suomeen.

Laitoksen mielestä ainoastaan maan rajojen täydellinen sulkeminen henkilöliikenteeltä voisi teoriassa estää koronaviruksen leviämisen matkustajien mukana maahan. Tällöin se olisi toteutettava riittävän ajoissa ja täydellisesti.

THL sanoo, että mikäli väliaikaisia pykäliä jatketaan, pitäisi lakiin lisätä, että henkilöt, jotka ovat sairastaneet covid-19-taudin ja saaneet yhden rokotuksen, rinnastetaan henkilöihin, jotka ovat saaneet täyden myyntiluvan mukaisen rokotussarjan.

”Tutkimukset sekä Suomesta että muualta osoittavat, että yksi rokoteannos synnyttää koronataudin sairastaneelle vähintään yhtä hyvän suojan kuin mitä kaksi annosta tuottaa ihmiselle, joka ei ole sairastanut tautia”, THL perustelee kantaansa.

THL ei myöskään pidä Sputnik V -rokotteella rokotettuja henkilöitä riskinä koronavirusepidemian pahenemiselle Suomessa.

THL ei suosittele mRNA-rokotteiden antamista henkilöille, joilla on jo täysi venäläisellä Sputnik V -rokotteella saatu rokotesarja.

THL katsoo, että maahantulon yhteydessä pitäisi kaikki nämä rokotustodistukset, joiden aitous voidaan varmistaa EU:n koronatodistusjärjestelmän avulla, hyväksyä maahantulon yhteydessä riippumatta siitä onko kyseinen rokote EMA:n hyväksymä tai WHO:n hätäkäyttölistalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat