Keskustan varapuheenjohtaja Honkonen veisi komission EU-tuomioistuimeen - Politiikka | HS.fi

Keskustan vara­puheenjohtaja Honkonen veisi komission EU-tuomio­istuimeen

Petri Honkosen mukaan Euroopan komissio ajaa taksonomia-asetusta epädemokraattisella tavalla.

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen katsoo, että delegoiduilla säädöksillä voidaan polkea pienten jäsenmaiden etuja.

22.11. 15:53

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen katsoo, että Suomen on haastettava Euroopan komissio EU-tuomioistuimeen siksi, että komissio vie sijoituskohteiden ympäristöluokitteluun liittyvää taksonomia-asetusta eteenpäin niin sanotulla delegoidulla säädöksellä.

”Delegoitu säädös on tarkoitettu teknisten asioiden hoitamiseen. Nyt komissio vie poliittisesti isoa asiaa eteenpäin epädemokraattisella keinolla ja haavoittaa kahden jäsenmaan taloutta peruuttamattomasti”, Honkonen tiedotti maanantaina.

Honkosen mukaan taksonomia-asetus on metsätalouden osalta Suomen etujen vastainen. Suomi vastustaa sitä yhdessä Ruotsin kanssa.

EU-maat hyväksyivät taksonomia-asetuksen viime vuoden kesäkuussa ja antoivat samalla EU-komissiolle valtuudet antaa tarkempia säännöksiä delegoiduilla asetuksilla.

Euroopan komissio voi delegoiduilla säädöksillä täydentää tai muuttaa EU-säädösten muita kuin keskeisiä osia. Näin voidaan tehdä esimerkiksi silloin, kun säännöksiä pitää tarkentaa. Delegoidun säädöksen hyväksyy komissio. Säädös tulee voimaan, jos Euroopan parlamentti ja neuvosto eivät sitä vastusta.

”Delegoidun säädöksen käyttäminen luo uuden, vaarallisen ja epädemokraattisen käytännön unioniin, jolla voidaan polkea pienten jäsenmaiden tavoitteita”, Honkonen tiedottaa.

”Suomen on kansallisten etujen turvaamiseksi estettävä tällainen kehitys.”

EU-tuomioistuimella on uhannut myös Itävalta, joka ei halua, että ydinvoima hyväksytään EU:n taksonomiassa kestäväksi energiantuotantomuodoksi kuten muun muassa Suomi haluaa. Itävalta aikoo viedä asian tarpeen vaatiessa EU-tuomioistuimeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat